Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls commemora els deu anys de la declaració dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

L'Ajuntament vallenc instal·la tres tòtems amb la inscripció 'Km 0 món casteller' en tres accessos a la ciutat

L'Ajuntament de Valls ha instal·la tres tòtems amb la inscripció 'Km 0 món casteller' en tres accessos a la ciutat L'Ajuntament de Valls ha instal·la tres tòtems amb la inscripció 'Km 0 món casteller' en tres accessos a la ciutat AJUNTAMENT DE VALLS
Món casteller Redacció Infocamp
Dilluns, 16 Novembre 2020 15:16

La ciutat de Valls ha commemorat, aquest dilluns al migdia, els deu anys de la declaració dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco. A la capital de l'Alt Camp, després d'un breu acte al saló de plens de l'Ajuntament, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, representant de les colles i autoritats locals han visitat un dels tres tòtems que el consistori ha instal·lat fa pocs dies a tres accessos de la ciutat -en tres rotondes de l'N-240 a Valls des de Tarragona, el Vendrell i Montblanc- amb la inscripció 'Km 0 món casteller Valls' per reivindicar la seva condició de "bressol" dels castells. L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha explicat que "la tria d’aquests espais vol simbolitzar la connexió que Valls té amb les altres places castelleres del país. Per aquí els nostres Xiquets sortien i surten cap a d’altres festes majors per contribuir a seguir-les fent grans". També ha remarcat "la generositat" del món casteller, formada per una xarxa de localitats i de colles que vertebren un mapa conjunt des de l’experiència compartida.

Aquests tòtems porten la llegenda quilòmetre zero casteller, i se situaran al costat de les lletres "VALLS", que ja estan instal·lades en aquests punts d’interconnexió viària. A partir del disseny de l’empresa Gecko, estrenat el passat Sant Joan en els suports on line i off line, han estat construïts per l’empresa Valls Láser. Tenen unes mides de 3,5 metres d’alt per 2 d’ample i estan fabricats en xapa corten en consonància amb les lletres de la població. 

La instal·lació ha anat a càrrec dels serveis municipals de manteniment. Aquests tòtems creen nous punts de referència del món casteller, esdevenint Valls la primera localitat que situa el missatge casteller en tres accessos d’una població. En una ciutat de castells, aquests es respiraran des del mateix moment d’arribar-hi a través de les vies de comunicació.

L'alcaldessa ha lliurat les plaques commemoratives de "Valls, Km 0 del món casteller' a la consellera de Cultura i als represenants de les colles: 

plaques KM món casteller

L'acte commemoratiu

Prèviament s'ha celebrat l'acte commemoratiu a la sala de plens de l'Ajuntament de Valls, amb la presència de poques autoritats i complint les mesures de seguretat. L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha recordat que la plaça del Blat -Km 0 del món casteller- va ser la única plaça que va seguir en directe, aquell 16 de novembre del 2010, la proclamació de PIH anunciada per la UNESCO des de Nairobi (Kènia). Farré ha destacat que "els castells van néixer a Valls però ha estat el nostre país el que els ha atorgat la categoria de símbol i la UNESCO el reconeixement internacional".

El president de la Colla Joves Xiquets de Valls, Roger Estil·les, s'ha referit al contrast dels grans moments viscuts durant aquesta dècada, com el 3de9 sense folre carregat per Santa Úrsula 2019, amb moments difícils com els actuals marcats per la pandèmia. Estil·les ha finalitzat la seva intervenció amb un missatge esperançador: "Tornarem amb molta més força que mai, perquè els castells som cultura, esforç, passió i Patrimoni de la Humanitat".

Per la seva banda, el president de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Albert Pedret, ha recordat la importància tant del desèa aniversari de la proclamació com "els 230 anys que es compliran el febrer el 2021 dels primers castells que es van fer en honor a la Mare de Déu de la Candela, l'any 1791". En relació a les restriccions per la covid-19 que impedeixen fer castells, Pedret ha demanat a les administracions públiques: "Que no ens deixin els últims".

L'acte ha estat clausurat per la consellera de Cultura de la Generalitat, Àngels Ponsa, que ha destacat que el fet casteller "és un fet de país". La consellera ha anunciat que "estem treballant perquè poguem tornar tant aviat com sigui possible". Ponsa també ha recordat la seva vinculació amb el món casteller vallenc, amb la seva participació  en diverses edicions de 'La Nit de Castells' o la seva presència a les diades castelleres. 

Per acabar, l'alcaldessa ha entregat una reproducció de la placa "Valls, Km 0 del món casteller" a la consellera i als representants de les colles.

Manifest a Vilafranca

A Vilafranca del Penedès, l'Ajuntament ha reunit les tres colles locals en un acte auster marcat per la lectura d'un manifest i el llançament de deu coets.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: