Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Festa dels falciots, l'esdeveniment ornitològic del Camp de Tarragona

El cap de setmana del 18 i 19 de maig es faran activitats diverses i per a tots els públics en diferents punts del territori per donar a conèixer els nostres ocells

Falciot negre, un dels protagonistes Falciot negre, un dels protagonistes Fotografies: ENRIC PÀMIES
Medi Ambient Enric Pàmies / Birding Catalunya
Divendres, 03 Mai 2024 07:00

L’associació CEN, la Fundació Plegadis i Birding Catalunya, organitzen la primera edició de la Festa dels falciots, un esdeveniment ornitològic que es celebrarà durant el cap de setmana del 18 i 19 de maig amb activitats diverses en diferents punts del territori, amb l’objectiu de donar a conèixer els ocells que habiten al Camp de Tarragona.

Els falciots, els protagonistes de la festa

Aquest esdeveniment es celebra durant el mes de maig perquè és un gran moment per gaudir de l’ornitologia, doncs encara podem veure ocells en migració i ja han arribat també totes aquelles espècies que han vingut a reproduir-se a Catalunya, com abellerols, orenetes, oriols, balquers, boscarles, bosquetes, cames llargues i falciots i ballesters.

Al Camp de Tarragona hi crien tres espècies de falciots, el falciot negre, el falciot pàl·lid i el ballester. Són aus ben fàcils de veure als nostres pobles i ciutats però, en canvi, molta gent no els coneix. Serviran per començar a mirar el nostre voltant amb uns altres ulls, buscant amb deteniment tots els amics emplomallats que ens envolten.

05 falciot palid

Falciot pàl·lid a Reus (E.P)

Activitats ben diverses i per a tots els públics

Durant els matins de dissabte i diumenge es faran tallers ornitològics, al Parc Samà i a Alcover, pensats per a tota la família. Amb diversos jocs i materials podrem conèixer millor els ocells que viuen a Catalunya: per a què serveixen els seus becs, com són els ous, quins són els moixons més petits i quins els més grans, etc.

També s’han programat tres sortides guiades per conèixer els ocells de diferents indrets del Camp de Tarragona. De la mà del Sergi Sales, farem un recorregut a la Torre d’en Dolça, a Vila-seca, un bon lloc on trobar espècies ben variades.

cames llargues 3

Cames llargues, un ocell que cria a la Torre d'en Dolça (E.P.)

En Màrius Domingo cercarà les aus que habiten a una zona humida clau de l’Alt Camp, els Aiguamolls del Pla de Santa Maria, i amb l’Albert Pardo i l’Enric Pàmies coneixereu els ocells presents a la platja d’Altafulla i la desembocadura del riu Gaià.

corriol camanegre 2

Corriol camanegre, una de les espècies que es podran observar a la sortida a la desembocadura del riu Gaià (E.P.)

Dissabte a la tarda l’activitat es desplaça al bell mig de la ciutat de Reus, al Parc Sant Jordi, des d’on buscarem els ocells que poden trobar-se en un parc urbà i aprendrem a identificar les tres espècies de falciots que crien a la zona.

Diumenge al matí, la Festa dels falciots torna de nou al Parc Samà, des d’on es veurà de primera mà en què consisteix l’anellament científic d’ocells i es faran sortides guiades observant els moixons que habiten aquest jardí botànic. La cloenda del festival es farà amb una activitat que sempre agrada a grans i petits: els Agents Rurals aniran al parc per alliberar diversos ocells ja recuperats, que havien trobat ferits i van ser guarits als centres de fauna de la Generalitat.

pardal comú 4

Al Parc Samà aprendrem en què consisteix l'anellament d'ocells (E.P.)

A la web www.festadelsfalciots.org podreu trobar totes les activitats que es faran i també els enllaços per a poder-vos inscriure a les sortides.

Un festival arrelat al territori

Amb aquest esdeveniment es vol donar a conèixer la gran diversitat d’ocells que es poden trobar al Camp de Tarragona, donant també importància als espais naturals i fins i tot als espais urbans de la zona per apropar així la natura a la gent que hi viu.

cartell Festa dels Falciots

Cartell de la Festa dels falciots (Cedida)

El festival ha estat organitzat conjuntament per l’associació CEN, que porta molts anys fent activitats i tallers per conèixer i conservar els ecosistemes de la zona i també a la resta de Catalunya, per la Fundació Plegadis, amb seu al cor del Delta de l’Ebre i que fa activitats relacionades amb l’ornitologia per tot el país, i per Birding Catalunya, que divulga a les xarxes socials i altres mitjans per apropar els ocells a la gent del carrer.

El Parc Samà, l’Aquamare Group i l’Ajuntament d’Altafulla patrocinen aquesta primera edició de la Festa dels falciots i s’ha comptat també amb la col·laboració d’Àlex Mascarell (il·lustrador de fauna), l’Associació Mediambiental La Sínia, la Institució Catalana d’Història Natural i l’Institut Català d’Ornitologia.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: