Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Canonja acull dissabte una demostració de com s’elaboraven les eines de pedra durant la prehistòria

Amb motiu de la Setmana de la Ciència, l'IPHES ha organitzat activitats relacionades amb les troballes del Barranc de la Boella

Excavacions al Barranc de la Boella, a la Canonja, durant la darrera campanya Excavacions al Barranc de la Boella, a la Canonja, durant la darrera campanya IPHES
Ciència Redacció Infocamp
Divendres, 09 Novembre 2018 10:37

Coincidint amb la 23a Setmana de la Ciència que se celebra a Catalunya, l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) realitza diferents activitats a la Canonja relacionades amb les troballes que membres d’aquest equip han obtingut al Barranc de la Boella, en el marc de les excavacions que desenvolupen des de fa més d’una dècada. Aquests dies els escolars han gaudit de la visita a les aules que han efectuat membres de l’IPHES per parlar del valor científic d’aquest jaciment, on s’han obtingut restes arqueològiques i paleontològiques de prop d’un milió d’anys. A més, dissabte s’ofereix un taller demostració obert al públic en general sobre l’elaboració d’eines a la prehistòria.

Aquest taller anirà a càrrec de l’arqueòleg Miquel Guardiola, responsable de l’Àrea de Socialització de l’IPHES. Serà a les 11 del matí, al Mas de l’Abeurador. Concretament es realitzarà l’activitat 'Humans i pedres: les eines prehistòriques del jaciment del Barranc de la Boella'. Una demostració de com s’elaboraven les eines de pedra durant la prehistòria i la seva evolució, aturant-se especialment en com eren les peces documentades en aquest jaciment, per tal d’ubicar bé el context tecnològic. L’acció es complementarà amb l’exhibició d’una extensa col·lecció de rèpliques d’eines prehistòriques i també amb la producció de foc tal i com ho feien a la prehistòria.

El futur centre d'interpretació

Precisament, al Mas de l’Abeurador s’ubicarà un centre per interpretar i donar a conèixer a la ciutadania, i especialment al turisme familiar, el jaciment del Barranc de la Boella i la prehistòria. Aquest procés de posada en valor del jaciment s’impulsa des del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) TurisTIC en família, amb el suport de l'Ajuntament de la Canonja i liderat per la Diputació de Tarragona. Es tracta d’un projecte finançat al 50% pels fons europeus de desenvolupament regional FEDER que pretén la creació i promoció de productes de tipus experiencial i educatiu relacionats amb el turisme familiar.

D’altra banda, aquesta setmana, i a proposta de l'Ajuntament de la Canonja, membres de l’IPHES han visitat els centres educatius de la població per tal d’explicar, aula per aula, la importància del jaciment del Barranc de la Boella, com ubicar-lo en el marc temporal de la prehistòria, i quines eines de pedra i les restes de fauna que s’hi han trobat. Així, els dies 5 i 6 de novembre s’ha estat a l’IES Collblanc, on s’han ofert sessions continuades per a tots els cursos de primer d’ESO; uns 200 alumnes han gaudit d’aquesta experiència i han pogut plantejar totes les preguntes i qüestions que els sorgien. El dia 7 va se el torn del dels més petits, a l’Escola de la Canonja.

La Canonja forma part de la Xarxa de Municipis IPHES i sempre ha mostrat el seu interès i suport al projecte de recerca al jaciment arqueològic del Barranc de la Boella, dirigit pel Dr. Josep Vallverdú i la Dra. Palmira Saladié, ambdós investigadors de l’IPHES, en col·laboració amb investigadors del Museu de Ciències Naturals de Madrid, amb els quals es treballa ja des de fa 10 anys. Les intervencions arqueològiques, la socialització i investigacions del jaciment del Barranc de La Boella es desenvolupa amb el suport de l’Ajuntament de la Canonja, la Diputació de Tarragona i l’AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i Recerca).

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: