Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Reus recuperarà fins a vuit pous d'aigua abans del 2025 i multiplicarà per cinc els cabals de fonts pròpies

El consistori ja n’ha posat tres en marxa per un import de 543.000 euros

Els dipòsits de tractament dels tres pous d'aigua de Bellisens Els dipòsits de tractament dels tres pous d'aigua de Bellisens NEUS BERTOLA / ACN
Societat ACN
Divendres, 08 Març 2024 10:01

L’Ajuntament de Reus recuperarà fins a vuit pous d’aigua de km0 durant els pròxims dos anys que aportaran un màxim de 3.700 metres cúbics d’aigua diaris, xifra que equival a multiplicar per cinc els cabals provinents de fons pròpies actuals. Tot plegat, suposarà una inversió de 2,6 MEUR. De fet, aquest dijous, el consistori ja n’ha posat en funcionament tres, situats al costat de l’autovia de Bellissens, que aportaran uns 1.000 metres cúbics al dia. En aquest cas, la inversió ha estat de 543.000 euros. Des de l’ajuntament han remarcat que “la voluntat és diversificar les diferents fonts d’abastament” per reduir la dependència de l’aigua que, actual-ment, prové de l’Ebre i del sistema Siurana-Riudecanyes.

Segons l’Ajuntament de Reus, els tres pous d’aigua potable que el consistori ja ha connectat a la xara d’abastament comptaven amb la infraestructura per entrar en servei des del 2012. Tot i això, la presència de contaminants feia necessària la implantació d’un sistema propi de potabilització. Durant els últims cinc anys, el consistori ha treballat en el projecte que, segons han assegurat, “ha estat llarg i complex” a nivell administratiu, ja que l’equipament es troba situat en el límit del domini públic ferroviari i, per tant, era necessària l’autorització d’Adif.

Altres pous previstos

A banda d’aquests tres pous, el consistori té previst recuperar-ne cinc més abans del 2025. De fet, en les pròximes setmanes està prevista la connexió a la xarxa d’abastament del pou conegut com a IGME (Institut Geològic i Miner d’Espanya), situat al final de l’autovia de Bellisens. Aquest projecte compta amb una inversió de 310.231 euros.

Aquesta setmana, el consistori també ha tret a licitació la construcció d’una planta de tractament d’aigua -mitjançant la tècnica d’osmosi inversa- que, segons l’Ajuntament, farà possible la injecció d’aigua de la mina del barri Fortuny a la xarxa d’abastament. En aquest cas, la inversió és de 498.000 euros.

Aigües de Reus ha assegurat que també té a punt el projecte per a la recuperació de diversos pous situats dins els terrenys de l’aeroport, amb un pressupost de 650.000 euros. D’altra banda, també s’està treballant en el projecte per a la instal·lació d’un sistema de tractament de l’aigua provinent de pous situats a la zona del polígon Agro-Reus, per tal de potabilitzar-la i injectar-la a la xarxa d’abastament. La inversió prevista és de 350.000 euros.

Finalment, l’Ajuntament de Reus preveu recuperar el pou de Mas Miarnau i la seva connexió a la xarxa d’abastament d’aigua potable. Es tracta d’un pou del 1933 que havia caigut en desús i que servirà per regar aquesta zona enjardinada, així com per a l’abastament d’aigua potable de la ciutat.

Diversificar les fonts

Aquests cinc pous, se sumaran als vint que té actualment la ciutat. Segons el gerent d’Aigües de Reus, Joan Carles Ferraté, tota aquesta aigua provinent de recursos propis esdevindrà un 19% del total de l’aigua utilitzada a la ciutat, mentre que el 81% restant serà del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). Així doncs, la ciutat passarà d’utilitzar un 5% d’aigua pròpia a un 19%.

“És fonamental diversificar les fonts de subministrament”, ha defensat Ferraté, qui considera que Reus “ho ha fet històricament”. Unes paraules que ha compartit l’alcaldessa Sandra Guaita, qui ha afegit que fa anys que Reus treballa en la lluita de la sequera, ja que “l’ha patit molt” i en algun moment història s’ha quedat sense aigua.

Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Reus, Daniel Rubio, ha celebrat que “la ciutat hagi guanyat una mica més d’aigua” de km0 i de qualitat amb la posada en marxa dels tres nous pous de Bellissens. Rubio també ha subratllat que d’aquesta manera es redueix “una mica més” la dependència amb el CAT i amb el sistema Siurana-Riudecanyes.

5 MEUR destinats al Pla de Sequera

En total, l’Ajuntament de Reus haurà invertit prop de 5 milions d’euros abans del 2025 en el Pla de Sequera. D’aquests, 2.603.000 euros s’hauran destinat a la recuperació de pous d’aigua potable i 1.610.000 euros a pous d’aigua per a ús no potable, com pot ser el reg de parcs jardins. A més, s’han de sumar altres inversions com són la renovació de la xarxa o la instal·lació de nous sistemes de telemesura, entre altres.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: