Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El gran biòtop, del somni a la realitat

'Singularitats Marítimes' (II): Torredembarra ha optat per utilitzar les boies ecològiques, més econòmiques, però els promotors del projecte no descarten que en un futur es pugui dur a terme

Imatge d'una boia ecològica o biòtop formant vida al seu voltant Imatge d'una boia ecològica o biòtop formant vida al seu voltant DAVID MANDOS / IMATGES INTERNES WEB MROTADIVING i LAIA MOLNÉ
Patrimoni Laia Molné
Dimecres, 29 Agost 2018 08:45

Els biòtops o boies ecològiques s’han convertit en un símbol per moltes platges, que adopten aquest element per evitar retirar les boies durant tot l’any i donar a la fauna marina un petit lloc on viure. Però l’origen d’aquests biòtops queda moltes vegades difuminat, ja que les boies ecològiques neixen d'un projecte de dimensions molt més grans.

Fa 10 anys, des de Capitania del Port de Torredembarra, es va engegar un projecte compartit per aconseguir atreure la fauna marina que havia anat desapareixent a la zona. La idea original, no va ser la de col·locar diverses boies ecològiques, sinó el biòtop Antina, o el gran biòtop, una estructura de pedres de carbonat calci amb 60 o 70 metres de diàmetre i 15 o 18 metres d’alçada col·locat a uns 35 metres de distància de la costa.

Grandes Arrecifes 1

Amb aquesta estructura de grans dimensions, -projecte que va aparèixer l’any 2007-, es pretenia donar vida en gran quantitat a la flora i la fauna marítima, aconseguint regenerar el medi ambient de la zona i també atreure el turisme submarí, ja que només amb cinc anys des de la instal·lació d’aquest biòtop ja seria impossible distingir-lo d’un espai natural no artificial, segons proves en petita escala construïdes per veure l’evolució que tindria en col·locar-lo a la costa torrenca.

La idea, la qual ha aconseguit els permisos de les diverses institucions implicades en el procés, ha quedat a l'espera de subvencions. Per això es va engegar el projecte de les boies ecològiques, que funcionaven de forma similar però a petita escala i que va néixer com una estratègia, que segons el capità del Port de Torredembarra, Oriol Milà, es va impulsar amb la idea d’obrir portes al que més endavant seria el gran biòtop.

DSC 0167

El projecte del gran biòtop, engegat fa 10 anys, és fruit d’un rigorós estudi dut a terme des del Port de Torredembarra, sobre l’estat de la platja, del fons marí i els beneficis, amb experiments previs, que tindria crear aquesta estructura piramidal de grans dimensions que amb el temps es convertiria en la casa d’un gran nombre d’espècies que feia anys no es veien per la costa, segons afirmava el capità del Port, després de les diverses proves realitzades a petita escala.

Les boies ecològiques, instal·lades a la costa tarragonina amb el suport de Repsol, aporten a les espècies marines una llar tot l'any, ja que abans, els peixos i plantes començaven a fer vida al peu d'una boia que s'acabava retirant a final de temporada. Ara la part flotant de la boia se separa del biòtop, que segueix durant tot l'any col·locat en el mateix punt, amb la intenció de crear vida submarina al seu voltant i evitar l'impacte ecològic que suposava la retirada de boies cada any.

Des d’altres municipis s’està impulsant la construcció de parcs submarins per atreure també la fauna marina. Aquests parcs es diferencien del gran biòtop perquè no són una estructura única de grans dimensions a 35 metres de profunditat on es pot observar les espècies que habiten des de la base del biòtop fins a la part més superficial, sinó que "són un conjunt de petits biòtops o boies ecològiques col·locades de manera paral·lela i creant un recorregut continuo, però amb una capacitat molt més reduïda d’espècies submarines", tal com destacava Oriol Milà.

DSC 0174

Ara, el gran biòtop es troba en un punt mort, a l'espera de finançament per poder fer que aquest somni sigui algun dia una realitat. De moment podem observar l'evolució de les boies ecològiques, fruit del mateix projecte i que comencen a dotar a la zona de més flora i fauna.

Articles de 'Singularitats Marítimes' de Torredembarra: 

Torredembarra, l'últim far (I)

El gran biòtop, del somni a la realitat (II)

Els Muntanyans en moviment constant (III)

L'Alfa i Omega, símbol de llibertat (IV)

 

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: