Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El mapa d'olors de Tarragona detecta tres episodis el 2016

L'aplicació Nasapp s'ha convertit en un referent europeu en la detecció de males olors

L'aplicació Nasapp ha resultat una eina útil per detectar les males olors. L'aplicació Nasapp ha resultat una eina útil per detectar les males olors. AGNÈS LLORENS.
Medi Ambient J.Cartanyà - E.Iriarte/ Infocamp
Dilluns, 19 Desembre 2016 08:43

La ciutat de Tarragona només ha registrat, enguany, tres episodis d'olors, en què cap ha estat greu, segons els resultats del sistema de monitorització d'olors que gestiona el Centre Tecnològic de la Química de Catalunya (CTQC), que té el suport de l'AEQT, el Port de Tarragona i la URV. Es tracta d'un projecte pioner a Europa en matèria de participació ciutadana voluntària, iniciat el gener del 2014, i en què hi participen uns dos-cents voluntaris. Els resultats es van presentar el passat 14 de desembre davant d'uns noranta informadors que col·laboren en el projecte registrant les olors detectades a través de l'aplicació Nasapp, que permet mesurar l'índex de molèstia associada a la percepció d'olor ciutadana al Camp de Tarragona, a partir de què es confecciona una estadística de situació a temps real. En concret, la plataforma ciutadana registra la intensitat d'olor percebuda i el descriptor d'olor que més s'hi aproxima; el dia, l'hora i la geolocalització per GPS ho registra automàticament el telèfon intel·ligent.

Durant l'acte celebrat a l'edifici del CTQC, a Sant Pere i Sant Pau, la investigadora científica Carmen Claver va destacar la necessitat d'activar la ciència ciutadana, que comporta posar a l'abast de la població els coneixements dels equips d'investigació de les universitats i “fer que sigui la mateixa ciutadania que plantegi dubtes i possibles línies d'investigació”. El director del CTQC, Fernando Torres, va agrair tant als col·laboradors com a les empreses la implicació en el projecte. Per últim, Pablo Ramos, va remarcar el fet que “el darrer any, no hi hagi hagut cap episodi d'olors greu que fes saltar l'alarma a la província”, a la vegada que va anunciar la intenció de fer expandir encara més l'ús de l'aplicació Nasapp.

Evolució favorable

Els investigadors fan un balanç positiu de l'evolució que han tingut els episodis d'olors a Tarragona, que s'han reduït els darrers cinc anys en què el sistema ha estat operatiu. Per tal d'assolir l'objectiu del projecte, el registre d'episodis es correlaciona amb les trucades d'emergència al 112 i, amb aquesta informació, es confecciona un mapa de molèstia ciutadana per episodis d'olors de Tarragona.

200 voluntaris amb Nasapp

L'aplicació Nasapp té la finalitat de definir el grau de molèstia d'olor ciutadana que es produeix en un lloc determinat, a una hora concreta. L'aplicació va néixer l'any 2013, però va entrar en funcionament el 2014, gràcies als telèfons intel·ligents, que esdevenen grans eines de comunicació amb la integració d'internet o la definició exacta de la ubicació de l'usuari. Anteriorment, les investigacions es duien a terme mitjançant correu electrònic, però no en temps real. El projecte es va iniciar amb només 20 col·laboradors anònims, i avui en dia ja arriba a més de 200. També s'han expandit les àrees d'investigació arribant, enguany, des de la ciutat de Tarragona, als seus voltants –Cambrils, Salou, Constantí i Reus, entre d'altres.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: