Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Ibis eremitans creuant Catalunya

Els ocells, que pertanyen a una espècie en perill d’extinció, han fet parada a Bellvei abans de travessar el Camp de Tarragona per arribar al Delta

Ibis eremitans amb les cuidadores, a l’aeròdrom d’Ordis, prop de Figueres Ibis eremitans amb les cuidadores, a l’aeròdrom d’Ordis, prop de Figueres MARC CLARIÓ
Medi Ambient Enric Pàmies / Birding Catalunya
Dimecres, 13 Setembre 2023 10:00

Aquests dies estem vivint un fet poc habitual i és que estan sobrevolant Catalunya 35 ibis eremitans (Geronticus eremita) en migració “assistida”. Es tracta d’una espècie que comparteix família taxonòmica amb els capons reials (molt habituals a llocs com el Delta de l’Ebre, per exemple) però que, en aquest cas, es troba en perill d’extinció a nivell mundial.

L’ibis eremità és una espècie que actualment només presenta poblacions naturals al Marroc i a algunes zones de Síria i Turquia. Des de fa vint anys que també trobem alguns exemplars a Europa, provinents de projectes de reintroducció de diferents zoològics amb l’objectiu d’ampliar la distribució d’aquest animal amenaçat, ocupant zones europees on històricament havien viscut, segons diversos estudis.

El projecte 'Life Northern Bald Ibis'

Les primeres introduccions d’ocells es varen realitzar a Burghausen (Alemanya), després a Kuchl (Salzburg, Àustria), després al llac Constanza (Überlingen, Alemanya), i també des de fa anys en trobem a instal·lacions obertes del Zoo de Rosegg (Àustria) i al zoo de Bussolengo (Itàlia) des d’on es desplacen lliurement amb les poblacions silvestres. També al zoològic de Goldau (Suïssa) s’introduiran exemplars a instal·lacions exteriors.

Degut a que originàriament es tracta d’ocells migradors i, per tant, només haurien d’anar a Alemanya, Suïssa i Àustria a la primavera i estiu, època en que es reprodueixen, es va “ensenyar” als ibis eremitans criats en captivitat a migrar a la tardor cap a la Toscana, a una zona protegida gestionada per l’entitat WWF. D’aquesta manera els juvenils es desplacen a Toscana, on passen els primers anys de vida i, quan són reproductors, migren de forma natural cap als indrets on van néixer.

ibis eremitans en vol a Empordà marc clarió

Ibis emeritans en vol a l'Empordà (Foto: Marc Clarió)

Ensenyant a volar als ibis eremitans cap a la Península Ibèrica

El zoo de Jerez va introduir, fa 20 anys, exemplars d’ibis eremita a la Janda, Cadis, en un projecte per recuperar també aquesta espècie.

L’objectiu del projecte Life és també unir les poblacions d’Alemanya amb les d’Andalusia, aconseguint així connectar totes les poblacions europees.

La pregunta clau és: com s’ensenya a un ibis eremità nascut en captivitat a migrar fins la Janda, a 2.300 quilòmetres d’on ha nascut? La logística és ben curiosa: fins a 13 persones s’han desplaçat per aconseguir aquesta fita, com a integrants del Waldrapp Team. Dues cuidadores han alimentat des de petits 35 ibis a Alemanya, que les han assimilat com a les seves “mares”. Només elles han tingut contacte amb els ocells, per evitar que s’acostumin a la resta de gent i poguessin acabar a zones urbanes. Dos pilots, acompanyats de les dues cuidadores, utilitzen dos paramotors que guiaran els ocells pel cel d’Europa. A terra els segueix de ben a prop un vehicle d’assistència, per si haguessin de fer un aterratge d’emergència, mentre que diverses furgonetes van directe fins el següent punt de parada previst amb tot el material, menjar, equip, ...

ibis seguint els paramotors marc clarió

Ibis seguint els paramotors (Foto: Marc Clarió)

Sobrevolant Catalunya

El passat divendres, 8 de setembre, arribaven al primer punt d’aturada a Catalunya: l’aeròdrom d’Ordis, prop de Figueres.

L’organització ha establert diferents llocs d’aterratge, a petits aeròdroms, per tal de que els ocells vagin descansant durant el viatge, es puguin alimentar, i es pugui revisar el seu estat de salut.

Quan arriben a aquest punt s’instal·len tots els ocells en una gran gàbia, que ha muntat l’equip de suport, per evitar predacions i accidents durant la nit. Per assegurar-se que cap gat, gos o guineu pugui espantar-los o fer-los mal, també es posa al voltant una tanca electrificada.

Ibis eremitans descansant a Bellvei

La ruta catalana dels ibis eremitans ha passat pels aeròdroms d’Ordis i de Palafolls, fins arribar el dia 10 de setembre a Bellvei, al Baix Penedès. A aquesta ubicació és on els vaig poder observar i on també parlar amb els integrants del projecte.

Resten a Bellvei almenys fins aquest dimecres dia 13 quan, si la meteorologia ho permet, emprendran de nou el vol en direcció a les terres de l’Ebre, on faran parada a un aeròdrom proper a Tortosa.

ibis eremitans descansant dins de la gàbia

Ibis eremitants descansant dins de la gàbia, a Bellvei (Fotos: Enric Pàmies)

L’expedició seguirà, llavors, fent diferents parades fins arribar a Andalusia, previsiblement d’aquí unes tres setmanes.

Durant aquests dies hem tingut als nostres cels aquest ocell en perill, seguint els seus peculiars guies en paramotor i, si el projecte aconsegueix l’objectiu buscat, passarem a formar part de la ruta de migració d’aquesta espècie.

A partir d’ara ja podrem estar ben pendents de la presència d’ibis eremitans a les nostres contrades.

gàbia on passen la nit

Gàbia on passen la nit (Enric Pàmies)

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: