Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Roda de Berà demana que s’incrementi el número de trens de viatgers que s'aturen

El Ple proposa que un de cada dos trens que arriben a l’estació de Sant Vicenç continuï fins a Valls, fent parada en cada estació, entre elles el baixador de Roda Mar

Imatge del baixador de Roda Mar Imatge del baixador de Roda Mar PEPITA BIOSCA
Mobilitat Redacció Infocamp
Dissabte, 29 Gener 2022 13:42

El Ple de l’Ajuntament de Roda de Berà va aprovar dijous, per majoria, una moció presentada pels grups Tria Roda de Berà, Ciutadans i Populars per Roda. En ella es demana a l’Estat i a la Generalitat, així com a Adif i a Renfe, que emprenguin les accions necessàries per tal de resoldre un problema històric a Roda de Berà, l’aïllament ferroviari que pateixen els rodencs i les rodenques.

La moció, oberta a tots els grups municipals, va tenir el suport de Tria, Ciutadans, Populars per Roda -com a grups municipals proposants- i de Junts per Roda; l’abstenció del PSC, i el vot en contra d’ERC.

Reforçar la connexió Sant Vicenç - Valls, a través de Roda

A través de la moció aprovada es demana poder disposar a Roda de Berà d’un servei de transport de viatgers per ferrocarril eficient i competitiu, sense haver de fer grans inversions o replantejaments de la xarxa ferroviària del sud de Barcelona. Segons va expressar el govern, "la solució és senzilla", i és també la que proposa l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Valls i de l’Alt Camp: que un de cada dos trens que actualment arriben a l’estació de Sant Vicenç de Calders, procedents de la R2Sud, de l’Estació de França, arribin fins a Valls, aturant-se en tots els municipis pels quals passa la línia actual, entre ells Roda de Berà.

D’aquesta forma, a Roda de Berà s’augmentaria el número de trens que s’aturen al baixador de Roda Mar passant de 4 serveis al dia fins a uns 17, aproximadament, cobrint així totes les franges horàries.

Un greuge històric

La història de la línia ferroviària que passa pel municipi de Roda és de 138 anys, però segons diu el text “constatem que gairebé mai la relació ferroviària entre els municipis del territori ha estat coberta de forma convenient [...] i actualment estem a l’època de la decadència més absoluta en la història del ferrocarril a Roda de Berà i de la resta de la línia”, subscriu la moció. Tal i com assegurava ahir l’alcalde Pere Virgili, “volem un increment del pas dels trens de viatgers en la línia Sant Vicenç-Valls, una línia actualment infrautilitzada que ja trinxa el nostre municipi, doncs, al menys, que pugui oferir un servei a la ciutadania”, va dir durant la seva explicació de vot.

El servei actual és, segons diu la moció, de mala qualitat per la suma de diversos factors: “temps de viatges poc atractius, i en conseqüència baixes velocitats comercials; una irrisòria oferta de serveis que fa que moltes vegades els combois viatgin atapeïts, obligant els viatgers a fer el trajecte dempeus”.

Tot plegat obliga molts dels usuaris a fer trajectes amb vehicle privat o amb autobús, incrementant el temps de viatge i no contribuint amb això a frenar el canvi climàtic. Per això s’insta també “a totes les administracions a treballar en la línia dels objectius de desenvolupament sostenible 2030 i de la mitigació dels efectes del canvi climàtic, amb accions per incrementar l’ús del tren en detriment del transport per carretera”.

Entre els acords adoptats, també se sol·licita al Govern de la Generalitat i al de l’Estat que es prioritzin i s’executin totes les inversions pendents a la xarxa ferroviària que passa per Roda de Berà, com són el trasllat de la via nord, tal i com preveu el Pla Territorial del Camp de Tarragona, al costat del traçat de l’A-7 i la construcció d’un baixador a la línia de la costa, el qual s’ubicaria entre els municipis de Roda i Creixell.

Reobrir la línia Reus-Roda

Finalment, també és demana a ambdues administracions superiors que es reobri la línia Reus-Roda només per al transport de passatgers per cobrir la necessitat d’enllaçar Roda de Berà amb l’estació del Camp de Tarragona, Reus, Tarragona i de la resta de municipis de la línia.

La moció, a proposta de l'Associació d'Amics del Ferrocarril de Valls i de l'Alt Camp

El text s’ha basat en una moció impulsada per l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Valls i de l’Alt Camp la qual ha estat aprovada en altres municipis que també es veurien afectats positivament com són Valls, Nulles-Bràfim, Vilabella o Salomó.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: