Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Vincles que donen solucions a les comunitats de veïns de Campclar

El servei que ofereix l'Associació Vincle al barri tarragoní va permetre a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya solucionar en l'últim any problemes estructurals (neteja, manteniment, gestió,.) en 16 escales

Des del 2014, l'Associació Vincle ofereix un servei al barri de Camcplar per detectar i solucionar problemes estructurals de les comunitats Des del 2014, l'Associació Vincle ofereix un servei al barri de Camcplar per detectar i solucionar problemes estructurals de les comunitats JOSEP CARTANYÀ
Habitatge Josep Cartanyà
Dissabte, 15 Juny 2019 11:28

Una porta que no tanca, una finestra que s'ha de canviar o una escala que necessita més neteja. Són problemes estructurals que afecten les comunitats de veïns i veïnes del barri tarragoní de Campclar, un dels que ha patit més els efectes de la degradació dels últims anys. Detectar i trobar solucions a aquest problemes és una de les principals funcions de l'Assocació Vincle, que ofereix aquest servei al barri des del 2013. La tècnica de Vincle i treballadora social, Raquel Barbier, -amb un somriure a la cara- es mostra molt satisfeta tant de l'evolució del projecte com del treball que s'ha fet fins ara: "Crec que l'evolució ha estat molt positiva, de començar amb 3 escales el primer any, a les 16 que vam atendre el 2018. A més, també és molt important que els veïns ja comenti a altres veïns de l'existència d'aquest servei".

El dia a dia

L'Associació Vincle ofereix aquest servei a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (AHC), que consisteix en treballar per a la millora de l'organització, el funcionament i la convivència a les comunitats i detectar els problemes estructurals que hi puguin haver. Per fer-ho possible, funciona molt el "boca a boca" entre els propis residents al barri: "La nostra feina és molt de formigueta. Nosaltres no anem a buscar directament als veïns de les escales per saber si tenen alguna queixa", explica la Raquel. Quan una persona té alguna queixa individual sobre algun problema de la seva escala, s'adreça a Vincle, que li facilita un full de recollida de signatures de suport a la demanda expressada, perquè aquesta acabi sent col·lectiva. Quan la queixa individual esdevé una demanda col·lectiva, es fa una reunió amb els veïns afectats i l'acta que recull la queixa es fa arribar a l'Agència perquè pugui solucionar-la.

La majoria de queixes estan relacionades amb temes estructurals de l'escala: "hi ha comunitats sense portes, n'hi ha que no tenen finestres o la majoria d'elles no estan gestionades per cap junta d'administració", cita Barbier, entre els exemples de problemes detectats. Un cop tramitada la demanda, una tècnica de l'AHC es persona al barri per tal de posar-se en contacte amb la comunitat a fi efecte d'oferir un servei de més proximitat i fer-ne un seguiment. Quan es detecta algun conflicte entre veïns, s'acostuma a demanar el suport del servei de mediació de l'Ajuntamen de Tarragona.

Un treball en xarxa

La tècnica de Vincle, Raquel Barbier, admet que tot aquest treball comunitari no seria possible sense la relació amb el teixit associatiu que treballa al barri. Barbier recorda que als inicis del projecte "vam fer rutes amb els educadors de barri de la Fundació Casal l'Amic per veure quins veïns feien més vida al carrer i, a partir d'allí, van aparèixer demandes". Aquest treball en xarxa també es fa amb la col·laboració d'entitats com l'AV Camp Clar Zona Esportiva, en les reunions trimestrals del Pla de Desenvolupament Comunitari o participant en esdeveniments com el Fira Vida.

La treballadora social Raquel Barbier, a la dreta de la imatge, i María Correa, d'integració social, treballen en el projecte de Vincle (J.C:): 

María Correa i Raquel Barbier

Vincle

L'Associació Vincle treballa a les quatre demarcacions catalanes i està formada per un equip de professionals que tenen una àmplia experiència en processos d'integració social en el marc de l'habitatge, el desenvolupament comunitari i l'atenció a col·lectius en risc d'exclusió. Als inicis, l'any 2001, l'entitat col·laborava amb l'Agència en temes de reallotjament, però amb el pas del temps va anar evolucionant cap a projectes socioeducatius, però sempre amb el treball comunitari com a eix central.

A Campclar, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya va encarregar una diagnosi per conèixer quina era la situació del barri tarragoní de Ponent. I al 2014, l'AHC va fer una demanda concreta a Vincle sobre el seguiment de 3 escales. L'any 2018, ja van ser 16 les comunitats seguides. El treball en xarxa i la implicació veïnal funcionen.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: