Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona presenta 'Tosca', la única gran producció d'òpera d'aquest estiu de Catalunya

'La Gran Nit d'Òpera' representarà el clàssic de Puccini actualitzat, el 28 de juliol, a la Tarraco Arena, amb Vanessa Goikoetxea, Alejandro Roy i Àngel Òdena

D'esquerra a dreta, Toni Sánchez, de Tarraco Publicitat, el baríton Àngel Òdena, l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i la consellera de Cultura de l'Ajuntament, Sandra Ramos, a la roda de premsa de presentació de 'La Gran Nit de l'Òpera' D'esquerra a dreta, Toni Sánchez, de Tarraco Publicitat, el baríton Àngel Òdena, l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i la consellera de Cultura de l'Ajuntament, Sandra Ramos, a la roda de premsa de presentació de 'La Gran Nit de l'Òpera' JOSEP CARTANYÀ
Espectacles Josep Cartanyà
Divendres, 14 Juliol 2023 12:07

'La Gran Nit de l'Òpera' presentarà el proper 28 de juliol, a les 20:30 h, a la San Miguel Tarraco Arena, una espectacular i actualitzada 'Tosca', de Puccini. Un projecte cultural ambiciós que uneix el territori amb l'objectiu de gaudir de la cultura i de l'òpera i que dona continuïtat al 'Rigoletto', representat al Camp de Mart, el juny de 2021. 'Tosca' serà la única superproducció d'òpera que es representarà aquest estiu a Catalunya.

A la roda de premsa de presentació, el baríton tarragoní, Àngel Òdena, -un dels artífex del projecte-, ha expressat el seu desig que "al Camp de Tarragona tinguem el mateix nivell cultural que en altres zones de Catalunya", també en l'aspecte líric. Òdena ha posat en valor que, amb produccions com aquesta, es dona suport a la indústria cultural del territori i del país. El baríton també ha destacat que l'espectacle comptarà amb elements innovadors com ara les pantalles digitals o l'aplicació de la Intel·ligència Artificial. Òdena també ha agraït als patrocinadors i a les institucions públiques col·laboradores -Generalitat, Ajuntament i Diputació- el seu suport per "donar continuïtat" al projecte de 'La Gran Nit de l'Òpera'.

Per la seva banda, l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha destacat el fet que Tarragona aculli aquest estiu "la única superproducció d'òpera a Catalunya, un fet que ens posiciona com a ciutat". L'alcalde ha dit que això ha estat possible gràcies a la col·laboració público-privada. Finalment, Viñuales ha tingut paraules d'elogi cap a la lírica: "La lírica és teatre, escenografia, amor, passió, emoció..., una de les ofertes culturals més complertes que es poden veure".

Al seu torn, la consellera de Cultura, Sandra Ramos, ha recordat que la tradició de l'òpera a Tarragona prové des dels temps dels romans i que "l'òpera va néixer per a l'entreteniment del poble". Precisament per això, Ramos ha reivindicat el caràcter popular del gènere:  L'òpera és cultura per a tothom".

En la mateixa línia s'ha expressat Toni Sánchez, de Tarraco Publicitat, que s'ha mostrat satisfet d'haver programat per primera vegada un projecte d'òpera d'aquestes característiques a la Tarraco Arena. En aquest sentit, Sánchez comparteix amb l'organtizació que pot ser positiu el fet de programar un espectacle d'òpera en un recinte on habitualment hi assisteix públic que consumeix productes musicals. 

El pressupost del projecte s'aproxima als 200.000 euros, dels quals, tres quartes parts es finançaran amb les aportacions dels patrocinadors i les entrades i un terç, amb les subvencions de les institucions.

'Tosca', un clàssic convertit en un espectacle actualitzat

El compositor Giacomo Puccini, amb llibret de Luigi Illica y Giuseppe Giacosa, va estrenar el gener de 1900, a Roma, l'òpera en tres actes 'La Tosca', que conjuntament amb 'Madame Butterfly' i 'La Bohème', forma part del tercet d'òperes més populars del músic italià

El divendres 28 de juliol, a les 20:30h, es representarà a la San Miguel Tarraco Arena, una espectacular 'Tosca', amb un plantejament escènic innovador per aproximar l’òpera a nous públics. Intervindran, entre d’altres, Vanessa Goikoetxea (soprano) en el paper de Tosca, Alejandro Roy (tenor) com Mario Cavaradossi, i Àngel Òdena (baríton) com barone Scarpia.

La representació duta a terme a la San Miguel Tarraco Arena conclourà amb un debat obert al públic sobre la representació de Tosca, moderat  perl’especialista operístic Josep Maria Rota. 'La Nit de la Gran Òpera' es completarà amb un reportatge fotogràfic del Backstage de la producció, que podran veure els assistents a la representació

El projecte

La representació de l'òpera 'Tosca' suposa la consolidació del projecte iniciat al Camp de Mart, el juny de 2021, amb la representació de 'Rigoletto'. Un projecte que vol aproximar l'òpera a nous públics presentant uns plantejaments escènics més atrevits, sense menystenir la fidelitat a la música i als llibrets originals, i que vol situar Tarragona en el mapa de la producció cultural de Catalunya.

'Tosca', 120 minuts pel major espectacle d'òpera que s'hagi vist a Tarragona. 'Tosca' és un projecte de territori, i per això s'ha constituït expressament per la representació el Cor de l'Òpera de Tarragona que serà dirigit per Montse Ríos; l'Orquestra de l'Òpera de Tarragona que sota la guia de Camerata XXI, formació musical nascuda a Reus i composta per músics professionals de tot el Camp de Tarragona , i que serà dirigida pel gran mestre de reconegut prestigi internacional, Oliver Díaz.

Al capdamunt de l'escenari, tindrem les veus de Vanessa Goikoetxea com Floria Tosca, Alejandro Roy com Mario Cavaradossi, Ángel Odena com a barone Scarpia, en els rols principals, i també Stefano Palatchi com Cesare Angelotti, Albert Casals com Spoletta, Enric Martínez Castignani com el sagristà, Quim Cornet com Sciarrone, Emili Gispert com el carceller i Xavier Casademunt com el Pastor.

Venda d'entrades

Les entrades per gaudir de l'òpera 'Tosca' a la Sant Miquel Tarraco Arena es poden adquirir a preus que oscil·len entre els 40e i els 62e en aquest enllaç.

Nous talents 

'La Gran Nit de l’Òpera' també comptarà amb un seguit d’activitats a l’entorn d’aquest gènere líric. El dijous 27 de juliol, a les 20h, es durà a terme el concert de Veus Emergents, al Teatret del Serrallo, amb la participació de joves cantants d’òpera, la soprano Andrea Martí, el baríton Angel Arevalo,  acompanyats del pianista Mack Sawyer.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: