Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Guaita no presenta cap “projecte estrella” i reparteix en diversos àmbits els 25 MEUR d’inversions

Les polítiques d’habitatge, el projecte de renaturalització i l’estació de Bellissens són les partides amb més dotació del govern de Reus

L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, en la roda de premsa de presentació d'inversions per al 2024 L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, en la roda de premsa de presentació d'inversions per al 2024 NEUS BERTOLA / ACN
Vida Municipal ACN
Dimecres, 25 Octubre 2023 15:42

El govern municipal de Reus ha presentat aquest dimecres un pla inversor “històric” i diversificat” de més de 25,3 MEUR per al 2024. Segons l’alcaldessa Sandra Guaita, a diferència d’altres exercicis, l’any vinent “no hi haurà cap projecte estrella”, sinó que es “transformarà la ciutat des de tots els àmbits”. Tot i que cap partida supera els 2 MEUR, les polítiques d’habitatge (1,9 MEUR), el desenvolupament del projecte de renaturalització (1,8 MEUR) o la construcció del pas soterrat de l’estació de Bellissens (1,2 MEUR) són alguns dels projectes que compten amb més dotació. Guaita ha afirmat que, a banda de ser un dels comptes més “transversals” dels últims anys, també esdevé “el tercer esforç inversor més important des del 2010”.

El regidor d’Hisenda, Manel Muñoz, ha afirmat que el nou pla d’inversions “no concreta l’esforç en una única acció singular”, sinó que compta amb “una visió àmplia i transversal de les necessitats d’inversió que necessita, actualment, Reus”. Seguint la mateixa línia que amb el Pla d’Acció Municipal (PAM) i els pressupostos per al 2024 presentats la setmana passada, l’equip de govern ha dividit les partides en tres eixos: les persones, promoció econòmica i sostenibilitat.

Accions per a les persones

En el primer bloc, s’inclouen les polítiques d’habitatge que compten amb un pressupost d’1,9 MEUR. De fet, es tracta de la partida més quantiosa de totes les inversions previstes. Aquesta està formada per l’ampliació del parc d’habitatge social amb accions de reforma, rehabilitació i compra directa (610.000 euros), així com en la millora de la qualitat del parc d’habitatges de la ciutat i la intervenció al barri Fortuny, en el marc del projecte Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (1.388.690 euros).

En aquest eix, també s’inclouen les accions previstes en educació com la creació de la nova Escola Bressol Municipal, annexa a l’escola Eduard Toda (1 MEUR) i l’execució de les actuacions per al Pla de millora de les escoles (300.000 euros). Pel que fa al manteniment i “posada al dia” de la via pública, el govern municipal invertirà en parcs i jardins (300.000 euros), enllumenat públic (200.000 euros), mobiliari urbà (100.000 euros), jocs infantils (100.000 euros) i preveu una partida anual “històrica” en el pla d’asfaltat (1,1 MEUR).

A més, s’inclouen els primers passos per a la transformació del carrer Astorga en un eix cívic (80.000 euros) i es mantindran els treballs per transformar el carrer Ample i el seu entorn, amb la fase que inclou la intervenció a la pròpia via i a la plaça de Pintor Fortuny (1,3 MEUR). També es millorarà la seguretat ciutadana, viària i protecció civil (469.000 euros) i es crearà una nova plataforma que millori la gestió administrativa electrònica (300.000 euros).

Inversions en promoció econòmica

Pel que fa a l’eix de la promoció econòmica, la regidora Noemí Llauradó ha subratllat que l’empresa municipal Redessa executarà les inversions “més importants dels últims set anys”, centrades en la sostenibilitat i l’eficiència energètica. En aquest sentit, s’invertiran 49.972 euros a l’estalvi energètic de Mas Bertran I, 550.000 euros a la climatització dels viveristes i 74.000 euros al CEPID I. A més, es preveu desplegar el pla director de polígons industrials (300.000 euros) i es mantindrà l’aposta per l’escola d’oficis (225.880 euros).

En l’àmbit de la cultura, Llauradó ha afirmat que durant l’any vinent també es donarà compliment al conveni amb l’arquebisbat per dotar la ciutat del tercer teatre de gestió municipal amb la rehabilitació de l’equipament del carrer de la Presó (1,1 MEUR). A més, es renovaran les peces de diversos elements de la Festa Major i es milloraran les biblioteques i el fons bibliogràfic (83.550 euros).

Llauradó també ha assegurat tenir la mirada posada al 2026, any en què es commemorarà el centenari de la mort d’Antoni Gaudí. Per aquest motiu, s’invertiran 150.681 euros per començar a treballar en “un nou Gaudí Centre, més immersiu i més adaptat a les noves tecnologies”.

Millores en sostenibilitat

Finalment, i pel que fa a l’eix de la sostenibilitat, el regidor Daniel Rubio ha destacat el desplegament de la xarxa de carril bici amb la construcció del tram del carrer de Recasens i Mercader (350.000 euros), l’execució d’obres previstes al Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible (300.000 euros) i la construcció del pas sota vies de l’estació de Bellissens, en col·laboració amb el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (1,2 MEUR).

En aquest bloc, també s’inclou el desenvolupament del projecte de renaturalització ‘RENATUReus’ -cofinançat amb els Next Generation- (1,8 MEUR), les actuacions de millora de rieres i la xarxa de camins (380.000 euros), la transformació urbanística de la zona del Carrilet (244.910 euros) i del barri del Carme (223.850 euros) i la revisió del Catàleg de Patrimoni (80.000 euros).

També es millorarà el servei i horaris de Reus Transport (675.000 euros), s’instal·laran plaques solars en equipaments municipals (1,47 MEUR) i s’invertirà en diverses accions per fer front a possibles escenaris de sequera, com la recuperació de pous o renovació de la xarxa d’aigua (1,49 MEUR).

Pla d’inversions històric

Per tot plegat, Muñoz ha celebrat que es tracta d’un pla d’inversions “històric”. De fet, ha assegurat que es tracta del “tercer esforç inversor més important”, per darrere del presentat l’any 2010, que incorporava projectes com la Fira o l’Hospital; i el del 2022, amb el projecte de la Hispània.

“És un pla per pensar en una ciutat amb gran”, ha detallat Múñoz, qui considera que “aquest esforç” és compatible amb la reducció de l’endeutament. “La previsió del tancament per al 2024 és que l’endeutament es redueixi en 3,86 milions d’euros, fins als 110.730.499 euros d’endeutament”, ha afegit Muñoz.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: