Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Ajuntament de Roda de Berà s'oposa a que European Energy obri una planta d'hidrogen verd

El consistori va manifestar la seva negativa a l'empresa pel seu impacte paisatgístic, perquè es necessitarien 10.000 m3 d'aigua cada trimestre i perquè es generarien pocs llocs de treball

L'Ajuntament de Roda de Berà va manifestar als representants de l'empresa la seva negativa al projecte d'instal·lar una macroplanta d'hidrogen verd L'Ajuntament de Roda de Berà va manifestar als representants de l'empresa la seva negativa al projecte d'instal·lar una macroplanta d'hidrogen verd ARXIU / INFOCAMP
Vida Municipal Redacció Infocamp
Dilluns, 18 Juliol 2022 18:43

L'Ajuntament de Roda de Berà ha desmentit "categòricament", a través d'un comunicat, la informació publicada pel "Diario Expansión" en la qual s'afirmava que l'empresa danesa European Energy obriria una planta d'hidrogen ver a Roda de Berà. 

Tot i que des de l'equip de govern admeten que es va mantenir una reunió amb els representants de l'empresa catalana Green Inception -que actua com a promotora intermediària-, la idea i el projecte preliminar presentat per l'empresa no va convèncer gens el consistori. Després d'examinar la documentació aportada, l'Ajuntament va manifestar a l'empresa "la seva negativa a que aquesta planta s'instal·li a Roda de Berà per multitud de motius, tenint en compte que els contres superen els avantatges".

Un projecte insostenible

En primer lloc, segons el consistori, els 74 milions d'euros d'inversió previstos "no repercutirien en un benefici per al nostre municipi com tampoc en un gran nombre de llocs de treball". L'altra raó és "el gran impacte paisatgñistic i totalment incompatible amb el model de municipi turístic", ja que el parc fotovoltaic i el parc eòlic que s'instal·larien per abastir d'electricitat la factoria estarien ubicats en uns terrenys propers als Mas de Nin, ja que es convertiria en "un mar de plaques solars".

Per altra banda, l'Ajuntament també alerta que la planta necessitaria uns 10.000 metres cúbics d'aigua cada trimestre per efectuar el procés d'electròlisis, mitjançant el qual es produeix l'hidrogen. En aquest sentit, el consistori recorda que, degut a la problemàtica de l'abastament d'aigua a Roda de Bera, el subministrament necessari "hauria de provenir de fonts externes al subministrament municipal, atès que els pous municipals no suportarien un consum tan elevat", afirmen fonts municipals.

Energies renovables, sí però no a qualsevol preu

Des del consistori també asseguren que el projecte no informa sobre el desenvolupament del procés de producció d'hidrogen ni tampoc especifica el seu transport, que si fos a través de camions cisterna, "comportaria un risc evident per l'increment de trànsit diari per les zones urbanes", afirmen, alhora que recorden que "l'hidrogen és una substància altament inflamable i volàtil".

L'equip de govern, si bé valora positivament el benefici que l'hidrogen verd, així com la resta de les energies renovables, aporten a la lluita contra el canvi climàtic, "en l'àmbit local, suposaria un increment dels riscos derivats de la naturalesa de l'hidrogen que, segons els tècnics municipals, s'haurien de valorar i avaluar quan el promotor definís les condicions bàsiques del procés i les afectacions al nucli urbà per al transport de les cisternes".

A tot això, s'hi afegeix la negativa del propietari dels terrenys on s'ubicaria la planta, al polígon industrial de l'Avenar.

Finalment, el govern municipal assegura que va informar del projecte a la resta de grups municipals i, segons les mateixes fonts municipals, aquests haurien mostrat dubtes sobre el projecte. L'equip de govern també diu que a Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya "no li constava haver rebut cap documentació al respecte".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: