Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Unió de Pagesos reclama al Govern que les obres de l'EDAR de Reus es facin per la via d'urgència

Els agricultors asseguren que no poden esperar fins el 2026 perquè la sequera ja haurà matat tots els arbres

Imatge de la concentració d'Unió de Pagesos davant l'Ajuntament de Reus per reclamar la urgència de les obres de l'EDAR Imatge de la concentració d'Unió de Pagesos davant l'Ajuntament de Reus per reclamar la urgència de les obres de l'EDAR ELOI TOST / ACN
Societat ACN
Divendres, 12 Gener 2024 17:58

Un centenar de persones s'ha concentrat aquest divendres al matí davant l'Ajuntament de Reus per reclamar que el Govern faci per la via d'urgència les obres de l'EDAR de Reus que han de permetre regenerar aigua i reaprofitar-la per regadiu. Convocats per Unió de Pagesos, els agricultors han assegurat que no poden esperar els plans d'Acció Climàtica de tenir enllestits els treballs el 2026 perquè la sequera ja haurà acabat amb els arbres i "no quedaran pagesos al Camp de Tarragona". Alhora, han reclamat al consistori reusenc que renunciï a utilitzar aigua del pantà de Riudecanyes per a usos urbans en època de sequera i la deixi per als pagesos, i que el municipi l'agafi de la concessió del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT).

La pagesia del Camp de Tarragona, especialment la del Baix Camp, ha remarcat que aquest estiu no ha pogut regar per manca d'aigua, cosa que ha provocat la mort d'alguns arbres. Adverteixen que si han d'esperar fins el 2026 i si no plou prou, conreus com l'olivera, l'avellana o l'ametlla podrien desaparèixer. També podrien haver de plegar els treballadors que es dediquen a l'horta. En canvi, han afirmat que si les obres de l'EDAR de Reus es fan per la via d'urgència i l'execució del tub de reg l'assumeix la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes (CRPR) encara podrien aspirar a regar enguany.

En aquest sentit, han lamentat que des de l'Agència Catalana de l'Aigua i s'hagi ajornat la reunió que tenien prevista per aquest divendres per tractar l'execució de les obres. Tal com han explicat, ha estat per motius d'agenda del director de l'ACA, Samuel Reyes. "Té el sud oblidat. Aquí, ara mateix, els únics que patim som els pagesos", ha afirmat el coordinador territorial d'Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, Pere Guinovart. Així mateix, ha advertit que no consentiran "arribar a Setmana Santa i que es tornin a omplir piscines, obrir hotels i tenir els pagesos abandonats", i ha anunciat noves mobilitzacions.

Paral·lelament, ha reclamat als ajuntaments de Tarragona, Reus, Salou o Cambrils que no "abusin de l'aigua dels aqüífers" per us de boca perquè si no els pagesos quedaran "secs". Per això, els ha demanat que si cal ampliïn la concessió d'aigua del CAT per "solidaritat" amb el camp. Específicament a l'Ajuntament de Reus li ha sol·licitat que si plou i es reomple una mica el pantà de Riudecanyes, que renunciï a utilitzar-ne l'aigua per a usos urbans i la deixi per als pagesos. "Amb la del CAT poden resoldre els seus problemes amb la població", ha assenyalat Guinovart.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: