Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La jutgessa de Tarragona obre judici oral contra els tres directius d’IQOXE en el moment de l’explosió

La instructora del cas imposa una fiança de responsabilitat civil de 20 milions d'euros als acusats

Instal·lacions de la zona derivats d'òxid d'etilè d'Iqoxe renovades, dos anys després de l'accident Instal·lacions de la zona derivats d'òxid d'etilè d'Iqoxe renovades, dos anys després de l'accident MAR ROVIRA / ACN
Societat ACN
Dissabte, 11 Novembre 2023 10:41

El Jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona ha dictat l'obertura del judici oral contra els tres directius d'IQOXE en el moment de l'explosió el 14 de gener de 2020. La jutgessa acusa els tres exresponsables de l'empresa de tres delictes d'homicidi imprudent, tres d'estralls, deu de lesions imprudents, tres de lesions lleus imprudents i un delicte de danys imprudents. També els atribueix els delictes de funcionament habitual de l'empresa en condicions inadequades de seguretat i un altre contra els drets dels treballadors. Paral·lelament, processa l'empresa, com a persona jurídica, per aquests dos últims delictes i el d'estralls. La instructora ha imposat als acusats una fiança de responsabilitat civil de 20 milions d'euros.

L'Audiència de Tarragona jutjarà José Luís Morlanes, exdirector general d'IQOXE; Juan Manuel Rodríguez Prats, exdirector de planta; i Gerard Adrio, responsable de seguretat quan es va produir l'explosió. La titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona ha tancat definitivament la instrucció aquest dimecres després de tres anys d'investigació. Així, ha mantingut els tres responsables de la companyia com a acusats, els quals, ara, disposen d'un termini de 20 dies per presentar els seus escrits de defensa.

Es tracta de la peça principal del cas d'IQOXE, que investiga el grau de responsabilitat dels investigats en l'explosió d'un reactor d'òxid d'etilè de l'empresa química del polígon petroquímic de Tarragona, situada al terme municipal de la Canonja, el 14 de gener de 2020. El sinistre va causar la mort de dos treballadors i d'un veí del barri de Torreforta, que va patir l'impacte d'una de les estructures metàl·liques van sortir disparades arran de l'explosió. Aquesta va impactar al seu domicili, situat a uns 2,5 quilòmetres de la factoria. A banda de la peça principal, també hi ha obertes dues peces separades més per esclarir les responsabilitats en matèria mediambiental i qüestions administratives relacionades amb els reactors.

Una vintena de delictes

En la resolució, la instructora acusa els tres exresponsables d'IQOXE de tres delictes d'homicidi imprudent, tres d'estralls, deu de lesions imprudents i tres de lesions lleus imprudents – la majoria de les persones afectades són treballadors de la companyia. La jutgessa també els atribueix un delicte de danys imprudents i els delictes de funcionament habitual de l'empresa en condicions inadequades de seguretat, així com un altre contra els drets dels treballadors. A la vegada, processa l'empresa, com a persona jurídica, per aquests dos darrers delictes i el d'estralls. També indica que la companyia d'assegurances AIG EUROPA i IQOXE són els responsables civils "directes" dels fets.

La CUP celebra l'obertura del judici

La CUP de Tarragona, que s'ha presentat com a acusació particular a les tres peces del cas, ha celebrat l'obertura del judici oral de la causa. En un comunicat, els cupaires s'han mostrat satisfets "amb aquesta nova passa". La diputada tarragonina, Laia Estrada, ha remarcat la "importància" d'aquesta causa per aconseguir un "punt d'inflexió en relació amb la impunitat amb la qual actua el complex petroquímic".

Peticions de més de 10 anys de presó

Fa una setmana, fiscalia de Tarragona va fer públic l'escrit d'acusació de la peça principal de l'explosió d'IQOXE, en el qual demana onze anys de presó per cadascun dels tres exdirectius. La petició de pena més elevada són sis anys de presó per un delicte d'homicidi imprudent, a més de tres anys per un delicte de funcionament habitual de l'empresa en condicions inadequades de seguretat. Pel que fa al delicte contra els drets dels treballadors, sol·licita una pena de dos anys de presó. A la vegada, l'empresa, com a persona jurídica, li reclama 900.000 euros de multa per estralls i condicions inadequades de seguretat, i sis anys d'intervenció judicial.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: