Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Consorci d'Aigües de Tarragona apujarà les tarifes un 2% i preveu un descens de consum malgrat nous abonats

La sequera i els baixos cabals de l'Ebre obliguen l'ens a utilitzar més reactius per neutralitzar la contaminació

El director gerent del CAT, Josep-Xavier Pujol, el president de l'ens, Joan Alginet, i la cap de finances, Sandra Simó, en la presentació dels pressupostos de 2024 El director gerent del CAT, Josep-Xavier Pujol, el president de l'ens, Joan Alginet, i la cap de finances, Sandra Simó, en la presentació dels pressupostos de 2024 JORDI MARSAL / acn
Societat ACN
Dimecres, 25 Octubre 2023 07:00

El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) incrementarà un 2% les tarifes l'any vinent als ajuntaments i empreses abonats. L'assemblea general de l'ens ha aprovat el pressupost de 47,45 milions d'euros per al pròxim 2024 amb la previsió, també, de revertir els beneficis en un pla d'inversions dotat amb 14 milions d'euros, sis dels quals es destinaran a les instal·lacions a millores a la planta potabilitzadora de l'Ampolla. Segons els responsables del CAT, si bé la sequera farà pujar el nombre de sol·licituds d'adhesió, la previsió de consum l'any vinent es reduirà un 1,2%. El baix cabal de l'Ebre, a més, ha provocat que s'hagi hagut de reforçar l'ús de reactius per neutralitzar la concentració de contaminants que baixa pel tram final del riu.

La tarifa mitjana passarà dels 0,5354 euros el metre cúbics actuals als 0,547. El president del CAT, Joan Alginet, ha remarcat que l'increment de tarifes se situa força per sota de l'increment de l'IPC dels últims anys que les administracions locals traslladen a les seves ordenances i que ha estat necessari un "treball exhaustiu i de cirurgia fina" per limitar el trasllat dels majors costos als consorciats . "Venim d'un exercici en el qual vam fer un gran esforç per congelar la tarifa perquè el context obligava però les filigranes econòmiques que veníem fent han impedit mantenir la congelació", ha adduït.

Segons la cap de finances i control del CAT, Sandra Simó, s'han retallat un 2,17% en el cost tarifari de l'energia, un àmbit en el qual, per la seva activitat, l'ens està considerat com un consumidor intensiu. També s'ha reduït despesa en els reactius utilitzats per potabilitzar l'aigua. Tot plegat, segons Simó, permet compensar l'increment de costos fruit per l'escalada de la inflació i de l'Euríbor.

Tot i aquest anunciada política de control de la despesa, Alginet ha anunciat que s'executaran 40 mesures dins d'un pla d'inversions que suma 14 milions d'euros. D'aquests, ha avançat, uns 5,8 milions es destinaran a l'ampliació i modernització del laboratori de la planta potabilitzadora de l'Ampolla, així com la construcció d'un magatzem per a grans voluminosos, com canonades. Se seguiran també implementant els plans estratègics i de digitalització.

Més demandants, menys consum

De cara l'any vinent, les previsions de consum d'aigua dels consorciats van a la baixa després d'haver-se incrementat entre un 2 i 2,5% aquest 2023. Així, es passaria dels 77,7 hectòmetres cúbics previstos enguany als 76,5, segons el director gerent de l'ens, Josep-Xavier Pujol. "No és un gran descens. La previsió és que tard o d'hora plogui i hagin recursos municipals que suportin i pugin complementar els recursos que aportem a ajuntaments i a indústries. No hi ha cap fet objectiu per dir que hi haurà menys consum", ha certificat.

Aquestes previsions, a priori, no s'han de veure alterades pel creixement de peticions per connectar-se a la xarxa del minitransvasament de l'Ebre. Segons Pujol, la sequera i la manca de recursos ha disparat aquesta major demanda. "Hi ha hagut una intensificació per tenir connexió en alta que asseguri l'abastament a llarg termini", ha afegit. Són els casos de la Conca de Barberà, l'Espluga de Francolí, Botarell, les Borges del Camp, l'Alforja o Riudecols, entre d'altres. Municipis petits, apunta, amb un consum baix respecte la concessió global. Alguns ja formen part de l'ens com a consorciats i d'altres tenen pendent redactar el projecte de connexió. Altres ajuntaments, com Reus, han hagut d'estirar més dels recursos del CAT que no pas dels propis.

La sequera, a més, està dificultant la gestió de l'aigua transvasada al Camp de Tarragona. El "cabal mínim" que des de fa més d'un any i mig circula pel tram final de l'Ebre obliga l'ens a "fer una més bona dosificació dels reactius i increment de costos" per aconseguir neutralitzar i diluir la contaminació que baixa pel riu. "No és el mateix la càrrega contaminant diluïda amb un mínim que amb un cabal mig de l'Ebre. S'han de fer més esforços econòmics per incrementar dosificacions i contrarestar efectes negatius que pot tenir aquesta càrrega contaminant al tram final de l'Ebre", ha resumit Pujol.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: