Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Un activista de Xarxa Sud declararà dijous per protestar contra el parc eòlic Lo Vedat del Pany

Els ecologistes van denunciar irregularitats en la tramitació perquè la declaració d'impacte ambiental està caducada

Imatge d'arxiu del martell hidràulic treballant just davant dels ecologistes que s'oposen al parc eòlic de Lo Vedat del Pany, el 14 de setembre del 2020 Imatge d'arxiu del martell hidràulic treballant just davant dels ecologistes que s'oposen al parc eòlic de Lo Vedat del Pany, el 14 de setembre del 2020 ARXIU / INFOCAMP
Societat ACN
Dimarts, 07 Març 2023 16:47

Un activista de l'Associació Xarxa Sud declararà aquest dijous als Jutjats de Reus per protestar contra la central eòlica de Lo Vedat del Pany l'any 2020. L'empresa promotora del projecte, Esburg SL, va denunciar-lo per unes "accions totalment pacífiques", segons els ecologistes. Les obres del parc eòlic projectat als termes municipals de Riudecols i Duesaigües (Baix Camp) estan aturades des del 2021. Els activistes van denunciar a Fiscalia que la tramitació estava plena d'irregularitats perquè les obres es van iniciar sense les autoritzacions administratives i amb la declaració d'impacte ambiental caducada.

L'any 2022, sis activistes del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), de l'Associació per la Defensa del Territori i Patrimoni de Riudecols (DELTERPA) i de l'Associació Xarxa Sud van ser citats a declarar als jutjats arran la denúncia interposada per l'empresa Esburg SL. El pròxim dijous ho farà un altre activista del col·lectiu com a investigat.

Des del GEPEC-EdC ressalten que les accions de protesta fetes l'any 2020 per denunciar el començament de les obres van ser del "tot pacífiques" i que eren "legítimes i lògiques". Segons ells, la tramitació i construcció de la Central Eòlica de Vedat del Pany està "plena d'irregularitats". "Les obres es van iniciar sense comptar amb les corresponents autoritzacions administratives, fet molt greu que pot arribar a constituir un fet delictiu, i amb una declaració d'impacte ambiental que cal considerar caducada, sense les corresponents autoritzacions urbanístiques. Tot i això, les obres es van posar en marxa, amb greus afectacions ambientals, sense que ningú actués per tal d'aturar-les", asseguren en un comunicat.

En aquest sentit, expliquen que el projecte eòlic es vol instal·lar en un espai "de molt alt valor ecològic, ocupant i afectant un dels alzinars més importants de les comarques de Tarragona". A més, assenyalen, que la seva instal·lació afectarà una espècie de flora estrictament protegida per la llei, com és la estepa populifolia (Cistus populifolius). Aquesta planta, diuen, es troba en perill d'extinció i està inclosa en el Decret de Creació del Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya.

Per tot plegat, els ecologistes van portar el cas a Fiscalia de Tarragona perquè denuncien que la instal·lació de la central podria incórrer en possibles delictes contra el medi ambient, de prevaricació i un d'urbanístic. També van presentar una denúncia davant del Departament de Territori i Urbanisme de la Generalitat el març de 2021 per denunciar que s'estaven executant les obres sense els permisos. Així mateix, van interposar una altra denúncia davant dels ajuntaments de Riudecols i Duesaigües per "advertint-los" que les "obres eren il·legals". A partir de llavors, recorden, la construcció de la central es va aturar.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: