Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els sindicats de Correos convoquen aturades parcials el 7 de juny per denunciar la precarització de la plantilla

CCOO, UGT, CSIF i Sindicato Libre preveuen dues vagues generals a finals d'enguany i critiquen la retallada de 180 MEUR en els darrers dos anys

Imatge d'arxiu d'una concentració d'empleats de l'oficina de Correos de la plaça Corsini de Tarragona Imatge d'arxiu d'una concentració d'empleats de l'oficina de Correos de la plaça Corsini de Tarragona ARXIU / INFOCAMP
Societat ACN
Dissabte, 26 Mai 2018 11:53

Els sindicats CCOO, UGT, CSIF i el Sindicat Libre han anunciat aturades parcials de dues hores el proper 7 de juny arreu de l'Estat Espanyol aquest divendres a Tarragona. Les protestes, que es realitzaran en els torns de nit, mati i tarda, pretenen denunciar les retallades de 180 milions d'euros dels últims dos anys patides a Correos, fet que ha repercutit en la prestació d'aquest servei públic segons els sindicats que es consideren "maltractats" per part del govern espanyol. També han denunciat que la plantilla s'hagi reduït en un 26% en la darrera dècada i que el conveni col·lectiu estigui congelat des de fa quatre anys. A més, han criticat la implantació dels 'minijobs' i la sobrecàrrega dels treballadors perquè no es cobreixen les baixes. El president de CSIF Correos Tarragona, Óscar Venteo, ha reclamat un pla estratègic i d'expansió per redirigir el negoci cap a la missatgeria de paquets per contrarestar així el dèficit que arrossega l'empresa pública. Els sindicats avisen que si el govern de Madrid no els escolta les mobilitzacions es mantindran. "No callarem, cada any ens estan asfixiant més", ha reblat Enrique Martín, secretari Sector Posta del Tarragona. Per tot plegat, preveuen convocar jornades de vaga general els mesos de novembre i desembre.

Segons els delegats dels quatre sindicats que representen la majoria dels treballadors de Correos a escala estatal han intentat desbloquejar l'actual situació de precarietat i dialogar amb la direcció de l'empresa i amb els representants del govern espanyol però, no n'han obtingut cap resposta. "Si l'economia creix no entenem perquè ens segueixen maltractant d'aquesta manera, volen acabar amb nosaltres", ha afirmat Ramón Romeu, secretari provincial de la Secció Sindical CCOO a Tarragona, qui ha remarcat que, davant de la nul·la voluntat política i de la retallada "més gran de la història que ha patit Correos", s'han vist empesos a convocar tot un seguit de mobilitzacions que s'iniciaran el pròxim 7 de juny amb aturades parcials de dues hores durant les últimes hores de la jornada del torn de nit, del matí i de la tarda.

Pel que fa a les retallades, els sindicalistes critiquen que els pressupostos aprovats per aquest 2018 contemplen una reducció de 60 milions d'euros, una partida que s'ha de sumar als 123 milions retallats el 2017, fet que ha suposat una pèrdua de més de 180 milions d'euros en els últims dos anys i que ha impedit, segons els sindicats, "la modernització i l'expansió" de l'empresa. "El govern no aposta perquè Correos sigui una empresa competitiva", ha reblat el president del CSIF i ha admès que a diferència d'altres governs europeus, l'espanyol deixa en mans dels "operadors estrangers l'auge de la paqueteria i del comerç electrònic", malgrat que cada vegada s'envien més paquets en lloc de cartes. Per això, Venteo ha demanat que es dissenyi un pla estratègic de la companyia.

A més, calculen que el dèficit acumulat en aquests dos exercicis es podria xifrar en uns 225 milions d'euros. "Ens estan asfixiant cada vegada més amb més retallades i, al final ens ofegaran", ha asseverat Martín, que ha afegit que per tot plegat es posa "en perill" els llocs de treballs.

Pèrdua del 26% de la plantilla i els contractes eventuals representen el 30%

Des dels sindicats denuncien que s'han eliminat uns 15.000 llocs de treball durant l'última dècada, el que representa una pèrdua del 26% de la plantilla. Les conseqüències directes d'aquesta reducció són la pèrdua de qualitat en el servei, la sobrecàrrega de feina dels treballadors i l'increment de la contractació a temps parcial, el qual ronda el 30% i que ha suposat la incorporació dels minijobs a la companyia.

A més, Martín ja ha assegurat que "tremolem de cara l'estiu" pel fet que no es cobreixen les baixes ni els períodes vocacionals, malgrat que afirmen que la feina durant els mesos d'estiu no disminueix. La manca de plantilla també ha provocat el tancament i la reducció de l'horari d'atenció al públic en les zones rurals, sobretot a la Ribera d'Ebre i altres comarques de la demarcació de Tarragona com l'Alt Camp, el Baix Camp o la Conca de Barberà.

D'altra banda, també reclamen que s'actualitzi el conveni col·lectiu, congelat des de fa quatre anys perquè asseguren que determinats col·lectius han perdut entre un 9% i 14% de poder adquisitiu. Per la qual cosa demanen una regulació perquè "a diferència d'altres operadors volem que els drets i salaris siguin dignes".

Si no hi ha entesa amenacen amb vagues generals al final d'any

Els quatre sindicats han marcat un calendari de mobilitzacions "a curt, mitjà i llarg termini" que no desconvocaran fins que assoleixin els objectius. Més enllà del 7 de juny han previst concentracions a les capitals autonòmiques amb lectures de manifest i, tot seguit dues convocatòries de vagues generals, la primera al novembre de 24 hores i, una altra de 48 hores al mes de desembre coincidint amb l'època nadalenca.

La plantilla de la demarcació de Tarragona es concentrarà el pròxim dia 7 de juny a partir dos quarts de dues del migdia davant de la subdelegació del govern espanyol.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: