Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Marató de (Re)voltes d’Òmnium reivindicarà la dignificació de les ruïnes dels Montgons

La passejada d'aquest dissabte denunciarà que l'antic poblat medieval es troba en un greu estat d'abandonament "per la deixadesa de les administracions"

Imatge d'arxiu de les runes del castell dels Montgons, al barri tarragoní de Parc Riu Clar Imatge d'arxiu de les runes del castell dels Montgons, al barri tarragoní de Parc Riu Clar ARXIU / INFOCAMP
Patrimoni Redacció Infocamp
Divendres, 15 Març 2024 17:26

Aquest dissabte 16 de març la (Re)volta el Camí dels Montgons arriba a Tarragona. Organitzada per Òmnium Tarragonès, el Fòrum Espai Cultural de Bonavista i l'Associació de Veïns de Parc Riuclar aquesta (Re)volta pretén posar en valor la lluita dels veïns del barri per dignificar i reivindicar les ruïnes dels Montgons, patrimoni romànic del segle XII declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, i "que es troba en un greu estat d'abandonament per la deixadesa de les administracions, arribant a posar en perill la supervivència d'aquest restes patrimonials".

El punt de trobada serà, a les 10:30 h, al local de l'AV Amics de Parc Riuclar. La passejada i la visita explicativa a les restes patrimonials està previst que finalitzi cap a les 13:30 h.

Les inscripcions cal fer-les aquí

Els Montgons

Els Montgons és un antic poblat medieval, però habitat des del temps dels íbers, ubicat prop del barri del Parc Riuclar, i integrada en els territoris que han de conformar l’anella verda de la ciutat. Els terrenys són propietat de l’Incasòl i les construccions tant íbers com medievals que encara es conserven de quan la zona estava poblada, pateixen un important dèficit de manteniment, que posa en perill un conjunt patrimonial que està catalogat per la pròpia Generalitat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Cal tenir en compte que en els darrers anys, els Montgons han patit un procés de degradació que s’ha agreujat amb la desaparició del Mas de l’Orobio, el Mas de Castellarnau i la seva capella, l’abandonament del conjunt medieval dels Montgons, el jaciment íber dels Montgons, la desaparició de mines d’aigua o el Torrent de Riu Clar.

L'església de Sant Julià

L'església de l'antiga parròquia dels Montgons, -coneguda com l'església de Sant Julià-, està situada molt a pop de les restes del castell homònim. Es troba molt malmesa i sembla haver estat utilitzada com a habitatge; així ho testimonien unes bigues que haurien servit per dividir la nau en dos pisos. La capella és d'una sola nau amb absis carrat i volta de canó lleugerament apuntada. La porta és a la façana de migdia i estava composta per dos arcs de mig punt en degradació que, dissortadament, han estat espoliats. L'aparell dels murs és fet amb petits carreus irregulars lligats amb morter de calç mentre que les cantoneres presenten carreus més grans i escairats. Ha estat datada cap a la fi del segle XII o inicis del XIII. El seu estat també demana una urgent restauració.

Marató de (Re)voltes

Un any més, la Marató de (Re)voltes desembarca arreu de Catalunya de la mà d’Òmnium Cultural per, de manera descentralitzada, emplenar els carrers de capital social i cultural per fer visible i posar al centre la gran diversitat d’experiències, vivències i lluites populars del nostre país. Les (Re)voltes tenen lloc entre l’11 i el 17 de març, la majoria d’elles concentrades durant el cap de setmana del 16 i el 17.

La Marató de (Re)voltes és l’equinocci de primavera, el tret de sortida i benvinguda a la primavera. Aquestes rutes guiades en grup dialoguen amb la memòria i el present dels barris a partir d’històries quotidianes de la gent que hi viu. Tenen com a fil conductor els relats vivencials de les persones i entitats protagonistes de les lluites i els processos de transformació social que hi han tingut lloc. És el reconeixement de les seves biografies personals i col·lectives.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: