Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L’Arxiu Històric de Tarragona permet consultar en línia el Fons patrimonial de la família Martí

S’hi poden trobar 184 pergamins i 126 unitats entre documentació familiar, comercial, militar, judicial i herbaris

Imatge de l'arxiu de la familia Martí Imatge de l'arxiu de la familia Martí ARXIU HISTÒRIC DE TARRAGONA
Patrimoni Redacció Infocamp
Dimecres, 13 Desembre 2023 12:04

L’Arxiu Històric de Tarragona ha habilitat en el seu espai “Arxius en línia” el Fons patrimonial de la Família Martí (1635-1940). Es tracta d’un conjunt documental que, cronològicament, s’estén des del segle XIV fins a començaments del segle XX.

Es poden consultar 194 pergamins datats del 1335 i 1740 i 126 unitats entre llibres majors, llibres de comptabilitat comercial, censals i diversos lligalls amb balanços d’empreses i societats, comptes familiars, rebuts, escriptures notarials, certificacions de baptisme, capítols matrimonials, testaments, arbres genealògics, correspondència i altres documents familiars, a més de documentació militar i judicial, herbaris, entre d’altres.

Aquest fet arriba després que l’Ajuntament d’Altafulla acordés per unanimitat la cessió del fons documental a la Generalitat de Catalunya per ser dipositat a l’Arxiu Històric de Tarragona. Avui, l’inventari ja es pot consultar a través de l’aplicació del Departament de Cultura “arxius en línia”

Referències des de principis del segle XV

Les primeres referències de la família Martí corresponen a principis del segle XV, a Tamarit, on apareixen com a propietaris de diferents terrenys. Al llarg del temps, aquesta família va anar acumulant un important patrimoni format per terres, censals, negocis diversos i altres béns, tal com queda reflectit a la documentació de la casa.

Pel que fa a l’arxiu, és a final del segle XVII quan la família comença a portar de manera més intensa la gestió del seu patrimoni, a través de l’elaboració de llibres majors i documents de comptabilitat, segons era habitual entre les famílies amb un poder adquisitiu notable i, per tant, amb necessitat de tenir-lo controlat exhaustivament. Amb tot, el gruix del fons documental està datat al s. XVIII.

La documentació —datada a Tamarit, Altafulla Ardenya, Tarragona, l’Argilaga i altres indrets— fa referència a diferents membres de la família, ennoblida el 1790, en la qual destacaren Bernat Martí i Bellver, Antoni Martí i Gatell—a més del pare del sogre d’aquest, Ramon Franquès i Martí—, i cal remarcar que aquesta família compta entre els seus membres més rellevants amb l’eminent científic Antoni de Martí i Franquès, la documentació del qual era originàriament part integrant d’aquest arxiu.

Destrosses i trasllats

L’any 1809, els francesos van envair la casa que els Martí tenien al carrer de Santa Anna, a Tarragona, on en aquell moment vivia Antoni de Martí i Franquès, i van destrossar part de l’arxiu de la biblioteca i del laboratori. No obstant això, sembla que anteriorment a l’any 1935 el fons documental que es va salvar i es trobava dins d’uns sacs al garatge d’aquesta casa, anomenada El Castellet, va ser posat a disposició del mestre i químic tarragoní Antoni Quintana Marí, per tal que portés a terme un estudi biogràfic del científic Martí i Franquès.

Durant la guerra civil, l’arxiu es va traslladar al Palau Arquebisbal, al costat de la catedral, on es conservaven també altres fons documentals rellevants de la ciutat. Al final de la guerra, la família Martí va poder recuperar una part d’aquest arxiu; una altra fracció –correspondència, material de treball i part de la biblioteca del científic Antoni de Martí i Franquès-, es va quedar, però, en mans de la persona que l’havia biografiat, la qual cosa va donar lloc a una disgregació de l’arxiu.
El mes de maig de 1995, el Sr. Antoni de Martí Puigmartí va donar l’arxiu familiar, inclosa la biblioteca, a l’Ajuntament d’Altafulla.
La documentació que romania en poder del Sr. Quintana Marí, entre la qual figurava l’epistolari d’Antoni de Martí i Franquès i una col·lecció de llibres d’història de la ciència provinent de la biblioteca del científic, va ser donada al seu torn per aquest, l’any 1996, a l’Ajuntament de Tarragona.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: