Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El president de la Comunitat de Regants de Bràfim declara que no tenen mitjans per controlar el cabal ecològic del Gaià

UP critica la denúncia de l'ACA i sosté que no es pot "sancionar un cabal ecològic que no és real" en plena sequera

El president de la Comunitat de Regants del Marge Dret del Gaià de Bràfim, Francesc Xavier Saperas, ha declarat aquest dimecres al jutjat d'instrucció número 3 de Valls El president de la Comunitat de Regants del Marge Dret del Gaià de Bràfim, Francesc Xavier Saperas, ha declarat aquest dimecres al jutjat d'instrucció número 3 de Valls MAR ROVIRA / ACN
Medi Ambient ACN
Dijous, 08 Febrer 2024 07:56

El president de la Comunitat de Regants del Marge Dret del Gaià de Bràfim (Alt Camp), Francesc Xavier Saperas, ha declarat aquest dimecres al jutjat d'instrucció número 3 de Valls per defensar-se de la denúncia interposada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Els acusen de deixar el Gaià sense cabal ecològic. Els regants han assegurat que dos dies abans de la denúncia va ploure 20 litres, però que la llera es va eixugar ràpidament per la sequera. "L'entrada al riu és una arqueta i ho fem manual, com mesures el cabal ecològic i els litres que entren al reg?, no tenim mitjans per controlar-ho", ha dit Saperas. Des d'Unió de Pagesos (UP) han carregat contra l'ACA i han considerat que no es pot "sancionar un cabal ecològic que no és real".

Una desena de persones s'han concentrat aquest matí davant dels jutjats de Valls i han tallat amb els seus vehicles la carretera del Pla per mostrar el seu suport al president de la comunitat de regants de Bràfim arran de la seva citació. Unió de Pagesos havia convocat una tractorada com a acció reivindicativa, que s'ha vist eclipsada per la mobilització de la plataforma 6F amb la marxa dels pagesos cap a Barcelona. Amb tot, els concentrats han mantingut el tall durant una hora aproximadament, el temps que Saperas ha estat declarant.

La comunitat del Marge Dret del Gaià de Bràfim està formada per 36 regants, dels quals només sis usen l'aigua per regar. El seu president ha afirmat que no entén els motius pels quals l'ACA els ha denunciat i ha assenyalat que els suposa un "perjudici molt gran" perquè són una comunitat petita. "Dos dies abans que els Agents Rurals ens facin l'acta, cauen 20 litres, baixa una mica d'aigua i ens diuen que n'agafem massa del riu, quan al cap de dos dies més, el riu anava sec", ha manifestat Saperas.

El responsable dels regants ha explicat que agafen l'aigua de manera manual i que no tenen recursos per controlar la quantitat. També que l'aigua que no aprofiten la tornen al riu. Ara, després de rebre el requeriment de l'ACA que els demana que controlin els cabals, diu, que estudiaran quines són les millores mesures per evitar noves denúncies. "Ens assessorarem, suposo que haurem de posar comptadors i mesurar-ho, això ens suposarà una despesa", ha subratllat.

Cabal ecològic amb "sentit"

El coordinador del Camp de Tarragona d'UP, Pere Guinovart, ha considerat que la denúncia és una "incongruència tan gran que no hauria d'estar ni als jutjats". Ha argumentat que com a "màxim" hauria de ser una falta administrativa. Així mateix, ha lamentat que la resta de comunitats de regants de la comarca també pateixen la problemàtica. "Quan baixàvem 80 litres, 40 s'havien de tirar al cabal ecològic i 40 eren per regar, el cabal de 40 litres no es manté més de 100 metres i se'l veu tot la terra, mentre que el dels pagesos no són suficients", ha dit.

Tot i que Guinovart ha remarcat que no estan en contra de fixar la quantitat de cabal ecològic, ha defensat que ha de tenir "sentit". "No es pot sancionar per un cabal ecològic que no és real; alguns dels forestals que han entrat són desconeixedors del món rural", ha reblat. De fet, ha afegit que aquestes actuacions no contribueixen a ajudar el sector agrari i, molt menys, al relleu generacional. "En les mobilitzacions d'ahir denunciàvem que la burocràcia ens fa plegar, coses com aquestes tampoc ajuden; segurament en Saperes es va posar al capdavant de la comunitat perquè era el més jove, totes aquestes traves fan que la gent es vagi atipant", ha afirmat.

Per això, el coordinador ha reclamat que s'estableixi un "equilibri" entre el cabal ecològic i els litres de reg permesos. Comparteix opinió el president de la comunitat de regants: "soc president i no rego, tinc 47 anys i soc un dels més joves de Bràfim, si fan aquestes coses encara hi haurà menys joves", ha asseverat. I ha insistit: "si estem en sequera i no baixa aigua a qui s'està denunciant? Quan la meitat dels regants es queixen que no tenen aigua per regar".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: