Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Administracions i empreses creen una plataforma per lluitar contra la fuita de pèl·lets al Camp de Tarragona

L'Ajuntament de Vila-seca mostra el seu malestar per no haver estat convidat ni informat de la seva creació, tot i ser "un actor molt important en la denúncia i l'afectació dels pèl·lets"

El delegat del Govern a Tarragona i el president del Port acompanyats de representants institucionals i d'empreses que han signat el conveni per a la creació de la plataforma zero pèl·lets El delegat del Govern a Tarragona i el president del Port acompanyats de representants institucionals i d'empreses que han signat el conveni per a la creació de la plataforma zero pèl·lets NEUS BERTOLA / ACN
Medi Ambient ACN
Dimecres, 27 Setembre 2023 17:24

Administracions i empreses productores de plàstic han constituït aquest dimecres la primera plataforma público-privada per lluitar contra la fuita de pèl·lets al Camp de Tarragona. L'objectiu és conscienciar al conjunt de companyies que formen part de la cadena de valor del plàstic de l'impacte mediambiental que suposa la pèrdua de pèl·lets i instar-les a adoptar noves mesures. Des de l'AEQT han defensat que ara és el torn de les empreses dedicades a la logística, emmagatzematge i transport, entre altres; a comprometre's en la causa. Paral·lelament, l'Ajuntament de Vila-seca ha criticat que no se'ls hagi notificat la creació de la nova plataforma, tot i ser "un actor molt important en la denúncia i l'afectació dels pèl·lets".

El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, ha destacat que la plataforma 'zero pèl·lets' vol fer d'altaveu d'una problemàtica que fa anys que afecta el Camp de Tarragona. Tot i que, de moment, no hi ha un full de ruta marcat, Xifré ha afirmat que una de les primeres accions serà aconseguir que el conjunt d'empreses que formen part de la cadena de valor del plàstic i que estan situades al polígon industrial de Tarragona adoptin mesures per lluitar contra aquestes fuites.

En aquest sentit, el vicepresident de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Javier Sancho, ha defensat que "la prioritat de les empreses de l'AEQT sempre ha estat minimitzar l'impacte mediambiental al territori". Per aquest motiu, ha assegurat que, durant els últims anys, han treballat per reduir la pèrdua de pèl·lets a través de la millora de les instal·lacions i dels sistemes de gestió, entre altres.

A més, ha afirmat que les empreses associades a l'AEQT que fabriquen o treballen aquest material estan adherides a un programa internacional que recull les millors pràctiques -Operation Clean Sweep- i que dues d'aquestes companyies han obtingut el Certificat OCS a nivell europeu. Sancho ha destacat que la nova plataforma pot esdevenir "una oportunitat per estendre aquestes iniciatives de gestió i bones pràctiques a les altres empreses de la cadena de valor".

Per la seva banda, el president del Port de Tarragona, Saül Garreta, ha subratllat que malgrat que "no formin part del problema, sí que volen ser part de la solució". Com ell, també han signat el conveni la Diputació de Tarragona, l'Associació espanyola d'Industrials de plàstics (ANAIP), Plastics Europe i les empreses Dow Chemical Ibérica, Elix Polymers, Ercros, Basell Poliolefinas (Grup Lyondellbasell), Repsol Química, SK Primacor, Transformadora de Etileno i Katoen Natie.

Crítiques per la manca d'informació

Poques hores després de constituir-se la nova plataforma, l'Ajuntament de Vila-seca ha mostrat el seu malestar per no haver estat convidat ni informat de la seva creació, tot i ser "un actor molt important en la denúncia i l'afectació de la problemàtica dels pèl·lets".

"És una deslleialtat institucional que la Generalitat de Catalunya, qui és competent en aquest àmbit mitjançant l'ACA, no hagi informat ni de l'esperit ni dels continguts de la constitució d'aquesta plataforma a un dels municipis més afectats per aquesta problemàtica", ha lamentat el consistori en un comunicat.

 

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: