Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Una vintena de persones replanten arbres autòctons al riu Glorieta per lluitar contra les espècies invasores

Els ecologistes denuncien un vessament d'aigües residuals que ha provocat danys a la flora i fauna de la zona

Un jove participa en la reforestació del riu Glorieta, a Alcover Un jove participa en la reforestació del riu Glorieta, a Alcover ARIADNA ESCODA / ACN
Medi Ambient ACN
Diumenge, 27 Febrer 2022 13:30

Una vintena de persones han replantat una setantena d'arbres autòctons al riu Glorieta, al terme municipal d'Alcover, per lluitar contra la proliferació d'espècies exòtiques invasores. N'és un exemple l'ailant, una planta d'origen xinès que afecta la biodiversitat pròpia de la zona. L'associació CEN ha impulsat l'acció, que s'emmarca en el conveni de custòdia fluvial entre l'entitat, l'Agència Catalana de l'Aigua i els Ajuntaments d'Alcover i Mont-ral. Paral·lelament, a pocs metres de la zona reforestada, els ecologistes han denunciat als Agents Rurals el vessament d'aigües amb sediments a la llera del riu per part d'una empresa d'àrids i formigó del polígon d'Alcover. L'entitat cataloga la situació de "catàstrofe ecològica".

Ara fa un any, l'associació CEN va retirar els ailants que s'havien instaurat a la ribera del riu Glorieta, en una zona pròxima al nucli urbà d'Alcover. És en aquest espai on aquest diumenge al matí, diverses famílies han replantat una setantena d'arbres autòctons. Les espècies escollides han estat la sarga, el gatell i el saüc, tres arbres que es troben de forma més comuna riu amunt. La voluntat de l'entitat ecologista és recuperar l'entorn natural i evitar que torni a patir la colonització de plantes invasores amb una afectació directa al conjunt de la biodiversitat de la zona.

El tècnic de l'associació CEN, Jesús Ortiz, ha assenyalat que l'ailant és un arbre que va ser introduït a Europa com un element ornamental i que gràcies a la seva capacitat d'expansió, va acabar instal·lant-se a zones com la del riu Glorieta. Més enllà de tenir un creixement molt ràpid, aquest arbre també un impacte en el desenvolupament de la resta d'espècies, incloses les autòctones. Així, quan es forma un bosc monoespecífic d'aquesta planta, no hi creix cap altra espècie i en fomenta la desaparició. A més, les seves fulles tenen propietats tòxiques tant per a animals com per a l'ésser humà.

Les famílies que han participat en la reforestació han rebut instruccions per saber on i com plantar els arbres. Així, se'ls ha explicat que no es tractava de fer un jardí a la ribera del riu, de manera que se'ls ha demanat que escampessin la setantena de plançons de forma aleatòria, tal com passaria en circumstàncies normals on no fes falta la intervenció humana. Els participants han rebut positivament la proposta i la majoria n'ha plantat més d'un. És el cas de la Gala Gilabert, una nena de sis anys, que acompanyada per la seva família, ha ajudat a plantar tres arbres. El seu pare, en Guillem Gilabert, ha remarcat la importància d'accions com aquesta per responsabilitzar-se a escala individual a l'hora de tenir cura del medi ambient i sensibilitzar al conjunt de la població.

L'acció d'aquest diumenge, la primera de l'any i que s'ha centrat en la lluita contra la implantació de l'ailant, s'emmarca en el conveni de custòdia fluvial del riu Glorieta signat entre l'associació CEN, l'ACA i els Ajuntaments d'Alcover i Mont-ral. Per una banda, el consistori alcoverenc ha aportat una dotació econòmica d'uns 3.500 euros, mentre que la partida pressupostària de l'ACA per aquest acord s'eleva als 27.000 euros. Al maig està prevista una nova acció, sota el paraigua del moviment 'Let's Clean up Europe' centrada en aquesta ocasió en la retirada de residus dels espais naturals.

Una "catàstrofe ecològica"

Prop de la zona on s'ha reforestat la ribera del riu Glorieta, els ecologistes han detectat un vessament d'aigües amb sediments provinents d'una empresa que es dedica als àrids i el formigó, la qual defineixen com una "catàstrofe ecològica". Segons Ortiz, la bassa de retenció de sediments de la companyia va col·lapsar i l'aigua va arribar a la llera del riu, que ha quedat tacada per fangs blanquinosos. El vessament, tal com assegura, ha provocat la mort d'animals autòctons, com és el cas del barb cua-roig o la reineta. Des de l'associació CEN lamenten que l'accident s'hauria pogut evitar si s'hagués desviat el drenatge cap a una zona amb un valor natural menor. En aquest sentit, insisteixen que fa deu anys, l'entitat ja va posar en coneixement de l'empresa els perills que comportava una instal·lació d'aquest tipus en un punt proper al riu Glorieta, però que no van canviar res perquè la bassa complia tots els requisits legals. A més, també alertaven que sovint, els sediments provinents d'aquesta bassa s'escampaven per l'entorn natural. Ara, els ecologistes han avisat els Agents Rurals perquè investiguin el cas.

Per la seva part, el consistori alcoverenc també notificarà l'anomalia a la companyia i li reclamarà que no es repeteixi. En aquesta línia, l'alcalde Robert Figueras ha celebrat l'inici de les obres de la nova depuradora d'aigües del municipi, que s'allunyarà de la llera del riu Glorieta i que està prevista que estigui enllestida entre febrer i març de l'any vinent. D'aquesta manera, confien que situacions com les viscudes aquest cap de setmana a la llera del Glorieta no tornin a succeir.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: