Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Xatonada del Vendrell arriba amb més experiències que mai

La Rambla tornarà a ser l’epicentre de la Xatonada el proper diumenge 3 de febrer / Durant el cap setmana, es podrà gaudir de tallers, concursos, la ruta de la tapa i el Xató Experience

Imatge d'arxiu del Concurs de Mestres Xatonaires Imatge d'arxiu del Concurs de Mestres Xatonaires CEDIDES
Gastronomia Josep Cartanyà
Divendres, 25 Gener 2019 16:28

El proper diumenge 3 de febrer, a partir de les 10:30 h, a la Rambla, el Vendrell celebrarà la Xatonada Popular amb el 33è Concurs de Mestres Xatonaires, la 32a Exhibició de Xatonaires Infantils, la 26a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals i el 3r Xató Experience.

Durant la setmana anterior, 240 infants i 70 adults participaran en els cursets “Aprèn a fer xató”. Amb aquests cursets, impartits per membres de l’Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya, els infants no només aprenen a fer xató, sinó que també reben coneixements sobre els productes de la terra que formen part de la recepta.

El Concurs de Mestres Xatonaires i l’Exhibició de Xatonaires Infantils

Sens dubte, un dels atractius de la Xatonada Popular del Vendrell serà la celebració de la 33a edició del Concurs de Mestres Xatonaires i de la 32a Exhibició de Xatonaires Infantils. Sobre el Concurs de Mestres Xatonaires, les inscripcions es poden fer a la Regidoria de Promoció Econòmica (tel. 977 66 52 53) i al SAC de l’Ajuntament. El nombre màxim de participants serà de 50.

                             Imatge d'arxiu de l'Exhibició de Xatonaires Infantils: 

Exhibició Xatonaires Infantils

El president de l’Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató, Paco Azuaga, ha destacat que “ja estan tots els col·legis plens i tindrem més de 200 nens i nenes que participaran diumenge a l’exhibició de La Rambla”. Azuaga confia que, si el temps acompanya, “serà un èxit total ja que tant el concurs de mestres com el curset d’adults està ple”.

Experiències al voltant del xató

El regidor de Promoció Econòmica del Vendrell, Kenneth Martínez, ha explicat que s’han introduït elements nous per enriquir la Xatonada Popular del diumenge. D’entrada, enguany es tornarà a instal·lar una gran carpa a la plaça Tobies on es concentraran les activitats, al costat de la tradicional mostra de productes de la Rambla. Un any més, el dissabte també incorpora el 3r. Xató Experience, un espai per experimentar amb el xató, “amb altres maneres de com menjar-nos o com treballar aquest plat tradicional i aquests productes”. A les 12h, la xef Ada Parellada vindrà a fer una demostració o wrap xatonaire. Per la seva banda, l’enòleg Xavier Barba també oferirà l’endemà diumenge, a les 13h, un maridatge de xató amb vins de la DO Penedès a través de l’activitat ‘La increïble història d’una escarola i una ampolla de vi’.

Pel que fa l’activitat educativa, tant el dissabte com el diumenge, s’impartiran tallers per ensenyar com es treballa la terra per a produir els productes que formen part del xató. El regidor ha dit que es recrearà un hort a dins de la carpa, on s’hi faran tallers com l’Arqueovitis: l’arqueologia del vi’, el dissabte 2 de febrer, a les 11 i a les 12h, a càrrec de la Cooperativa Arqueovitis; el taller ‘Has begut oli?, a càrrec de la DOP Siurana, el diumenge 3 de febrer, a les 12 i a les 13h; el taller ‘D’on ve el que mengem?’, a les 12 i a les 13h; i el taller ‘Plantem els ingredients del xató’, a les mateixes hores, tots dos impartits per la Cooperativa L’Aresta.

Presentació de la Xatonada Popular del Vendrell, amb representants de les entitats col·laboradores: 

rdp Xatonada 2019

La DOP Siurana s'implica en la Xatonada

La DOP Siurana també estarà present un any més a la Xatonada Popular del Vendrell. La responsable de Comunicació de la DOP Siurana, Montserrat Gelonch, ha explicat que enguany incorporen dos nous tallers infantils amb l’objectiu que “coneguin aquest ingredient de qualitat, que és font de salut i fa territori per tal que el coneguin i el puguin valorar”. També presentaran un tastet a la Xató Experience elaborat i inspirat en la manera tradicional de fer el xató: “Buscant llibres antics hem trobat com el xató s’acompanyava amb truita de fesols o amb botifarra,... No desvetllarem els secrets, però els cuiners Francesc Blanc i Jason Hribal han elaborat un xató molt especial inspirat en el xató que contempla tots els ingredients”, assenyala Gelonch.

Montserrat Gelonch ha explicat que aquestes iniciatives s'emmarquen dins de la campanya "Territori DOP, Territori de qualitat" que desenvolupa de forma itinerant el Consell Regulador de la DOP Siurana:"La campanya perseguexi posar en valor els productes de qualitat certificada del territori", ha dit Gelonch, alhora que ha recordat que "en el territori de la DOP -que abasta set comarques- tenim fins a sis DO de vi i 4 IGP's i 2 DOP's, per tant, som un territori de productes de qualitat".

Nova Ruta de la Tapa

D’altra banda, del 7 al 17 de febrer, el Gremi d'Hostaleria del Baix Penedès i l’Associació de Comerciants del Vendrell (CIT) han organitzat una Ruta de la Tapa, en la qual els establiments que hi participen oferiran tapes creatives relacionades amb el xató acompanyades per una copa de vi DO Penedès pel preu de 3 euros.

Aquest any, a més, també es podrà participar en un concurs d’Instagram amb fotos de les activitats amb el hashtag #xatonadaelvendrell2019. Les bases es poden consultar a aquest enllaç.

Finalment, el regidor de Promoció Econòmica, Kenneth Martínez, ha convidat a tota la comarca i a la resta de visitants “que gaudeixin dissabte o diumenge de tota l’activitat vinculada a la Xatonada, la festa més important de la gastronomia del Vendrell”.

El patrocinador de la Xatonada Popular del Vendrell és Supermercats Bon Preu / Esclat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: