Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Cooperativa Agrícola de Cabacés preveu una campanya d'oli "nul·la" per la sequera

Unió de Pagesos alerta que la situació es repetirà en més zones de Catalunya i que la producció caurà un 70% de mitjana

Façana de la Cooperativa Agrícola de Cabacés, al Priorat Façana de la Cooperativa Agrícola de Cabacés, al Priorat NEUS BERTOLA / ACN
Economia i negocis ACN
Dilluns, 07 Agost 2023 12:58

La Cooperativa Agrícola de Cabacés, al Priorat, preveu una collita "nul·la" d'olives aquesta temporada. La sequera que arrossega el municipi des de fa dos anys ha comportat que les oliveres dels seus socis "no hagi florit". El gerent de l'entitat, Antoni Bru, ha assegurat a l'ACN que "si plogués durant el pròxim mes, només s'arribaria a un 10%" de la producció habitual, a collir uns 100.000 quilos d'oliva, com a màxim. "Estem desesperats", ha afirmat Bru, qui ha assegurat que el que més els preocupa és la pèrdua de clients. Segons Unió de Pagesos, el cas de Cabacés es repetirà en diferents indrets de Catalunya. A menys de dos mesos per a l'inici de la collita, l'entitat ja xifra en un 70% les pèrdues del sector.

El responsable nacional del sector de l'oli d'Unió de Pagesos, Jordi Pasqual, ha afirmat que la mitjana anual de producció d'oli a Catalunya hauria de situar-se al voltant de les 30.000 tones d'oli. L'any passat, la sequera va comportar perdre la meitat de la producció, que es va situar en unes 15.000 tones. Però enguany, la situació ha empitjorat. Moltes de les oliveres no han florit per la manca d'aigua i, segons Pasqual, amb tan poc fruit, les pèrdues s'agreujaran i arribaran fins al 70% de mitjana al sector català. Es preveu una producció d'oli de només 7.000 tones.

Com alerta Pascual, en algunes zones productores de Catalunya les pèrdues arribaran fins al 100%. La Cooperativa Agrícola de Cabacés, a la comarca del Priorat, n'és un exemple. "Lamentablement, la campanya es preveu molt dolenta", ha assegurat el gerent. Antoni Bru no recorda una situació similar durant els més de quaranta anys que fa que hi treballa.

El que més preocupa al gerent d'aquesta cooperativa prioratina és l'impacte que això pot tenir en les vendes. "Durant molts anys hem treballat per tenir una important llista de clients que ara podríem perdre", ha exposat. L'entitat busca possibles solucions per continuar atenent la demanda, comprant olives i oli als municipis veïns.

Temporada "pèssima"

Bru i Pasqual han coincidit en assegurar que la temporada serà "pèssima" tot i que acabi plovent durant les pròximes setmanes. "Encara que plogués molt abans de començar la collita, tindríem una mida superior de les olives existents, però no augmentaríem la producció", ha detallat Pasqual. La campanya, ha lamentat, ja es va perdre durant els mesos d'abril i maig, per això recorda que hauria de ploure a partir del pròxim mes de setembre si es vol assegurar que l'olivera torni a fer fruit i es pugui salvar la temporada del 2024.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: