Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Arxiu de Reus ingressa la documentació del Cor Eco de Clavé

El fons té un volum d’aproximadament 1,60 metres lineals i inclou documentació textual i fotogràfica, compresa entre els anys 1888 i 2007

La regidora Montserrat Flores i la donant Glòria Maria Arnavat observant la mostra exposada del fons documental La regidora Montserrat Flores i la donant Glòria Maria Arnavat observant la mostra exposada del fons documental JOSEP CARTANYÀ
Cultura Josep Cartanyà
Dimarts, 09 abril 2024 12:55

L'Arxiu Municipal de Reus ha acollit aquest dimarts 9 d'abril la signatura del contracte de donació del fons documental del Cor Eco de Clavé de Reus, a càrrec de la regidora de Bon Govern, Transparència i Participació, Montserrat Flores Juanpere, i la donant, Glòria Maria Arnavat Musté. El fons té un volum d'aproximadament 1,60 metres lineals i inclou documentació textual i prop de 500 fotografies, entre els anys 1888 i 2007. Del 9 al 19 d'abril es podrà visitar la mostra documental del fons al vestíbul de l'Arxiu.

La donant del fons, Glòria Maria Arnavat Musté, ha explicat que el fons conté documentació de les dues èpoques del cor: Cor Eco Republicà (1898-1936) i Cor Eco de Clavé (a partir del 1951). La Glòria ha expressat la seva satisfacció per l'acord: "Calia donar sortida a aquesta documentació, i quin millor destí que l'Arxiu, un lloc on conservar-la i poder-la consultar. El Cor Eco es mereixia un reconeixement com el que fem avui". La donant ha dit que el valor històric que pòt tenir aquest fons per a la ciutat de Reus com la pràctica col·leccionista del seu pare, Josep Maria Arnavat Miret -36 anys president del Cor-, va motivar-la a "donar el pas" a l'hora de plantejar una donació a l'Arxiu.

La regidora Montserrat Flores Juanpere ha descrit com "un cas gairebé rodó", la conservació de la documentació i la seva posterior contextualització, que ha facilitat molt la tasca de l'Arxiu alhora de fer el relat i entendre l'origen de l'entitat.

El fons del Cor Eco de Clavé

Referent a l'abast i el contingut del fons, podem distingir-hi un primer grup de documentació que fa referència a la constitució i organització de l'entitat. Un segon bloc el constitueix la documentació de caràcter administratiu i econòmic (cartes, els oficis, les instàncies, les invitacions, els llibres de comptes, els rebuts, les factures, etc.

Un tercer grup estaria format per aquella documentació que fa referència a aspectes de comunicació i difusió de l'entitat: programes d'activitats i, sobretot, un gran volum de fotografies d'actes ben diversos, com ara les sortides, les celebracions, les inauguracions o els concerts.

En un quart bloc de documentació hi destacaríem les partitures, entre les quals trobem 'Els Xiquets de Valls' de Josep Anselm Clavé, amb signatura del mateix autor, sardanes per a cor, caramelles i alguns balls de festa propis de l'època.

partitura Xiquets de Valls

Partitura 'Els Xiquets de Valls' de Josep Anselm Clavé (J.Cartanyà)

Finalment, hem de fer referència a la part d'hemeroteca, on trobaríem publicacions com 'L'Aurora de Clavé'. També s’han conservat objectes propis d’aquests tipus d’entitats: medalles, trofeus o cintes.

Repressa de la col·lecció Publicacions de l’Arxiu Municipal de Reus

D'altra banda, la directora de l'Arxiu Municipal, Elisenda Cristià, ha anunciat que aquest dijous, 11 d’abril, a les 18 h, es presentarà el llibre 'Cor Eco de Clavé de Reus', de Glòria M. Arnavat Musté.

L’obra, compta amb una introducció del Dr. Francès Cortés Mir, catedràtic de musicologia de la UAB, i de Marta Grassot Radressa, musicòloga i responsable del Centre de Documentació de l’Orfeó Català.

A través de la documentació conservada i de la memòria i els records viscuts en primera persona, Glòria M. Arnavat ens parla de la història de l’entitat i la importància del Cor Eco de Clavé per a la ciutat de Reus durant el temps en què fou actiu. El seu testimoni queda recollit en aquesta publicació, on també es fa referència al context de l’obra claverina vista des del segle XXI, text elaborat per Francesc Cortés, i un capítol on es parla dels fons musicals i el seu tractament, escrit per Marta Grassot.

Amb aquesta publicació, la número 17, es dona continuïtat a la col·lecció Publicacions de l'Arxiu Municipal de Reus, el darrer número de la qual fou publicat l'any 2011.

Commemoració dels 200 anys del naixement de Josep Anselm Clavé

D'aquesta manera, l'Arxiu Municipal se suma a la commemoració dels 200 anys del naixement de Josep Anselm Clavé i Camps (1824-1874), conegut principalment pel seu lideratge al capdavant de l'associació Euterpense. Aquesta federació de societats corals va articular el teixit social i cultural del país a través d'un associacionisme recreatiu que s'inserí de ple en els nous mecanismes de diversió romàntica. Després de la seva mort, es van fundar nous cors de Clavé, un dels quals fou el Cor Eco de Clavé de Reus.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: