Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Vendrell aixeca el teló de l'Any Guimerà aquest divendres amb l'acte inaugural

L'acte presentarà tres facetes que van caracteritzar Guimerà: poesia, teatre i activisme cultural

La regidora de Cultura del Vendrell, Silvia Vaquero, ha presentat l'acte inaugural de l'Any Guimerà, al mateix Teatre Àngel Guimerà (TÀG) La regidora de Cultura del Vendrell, Silvia Vaquero, ha presentat l'acte inaugural de l'Any Guimerà, al mateix Teatre Àngel Guimerà (TÀG) JOSEP CARTANYÀ
Cultura Josep Cartanyà
Dilluns, 19 Febrer 2024 13:31

El proper divendres 23 de febrer, a les 19h, al Teatre Àngel Guimerà (TÀG) del Vendrell aixecarà el teló per acollir l’acte institucional d’obertura de l’Any Guimerà. Una commemoració organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament del Vendrell amb motiu de la commemoració del centenari de la mort de l'escriptor Àngel Guimerà (Santa Cruz de Tenerife 1845 – Barcelona 1924), amb l’objectiu de difondre i aproximar els diferents vessants del personatge a tot el territori i renovar la vigència de la seva obra.

Aquest dimarts 20 de febrer, es posaran a disposició del públic general un total de 200 localitats per tal d’assistir a l’acte inaugural. Es podran reservar, de forma gratuïta, a través de la pàgina web de l’Ajuntament del Vendrell.

La regidora de Cultura del Vendrell Silvia Vaquero, ha explicat avui en roda de premsa que l’acte d’aquest divendres “exemplificarà el que volem que sigui l’Any Guimerà: un any obert a tota la ciutadania, el més popular possible, un any molt divers culturalment parlant, que serveixi per reviure i per redescobrir a Guimerà”. 

Acte inaugural 

L'acte inaugural serà conduit per l'escriptora i periodista vendrellenca, Gemma Ventura (Premi Josep Pla 2022). Vaquero ha dit que, a més dels parlaments institucionals, l’acte presentarà tres facetes de Guimerà: la poesia, el teatre i l'activisme cultural. Per això, l'acte comptarà amb recitació de poesia, lectures dramatitzades i una intervenció musical.

L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, serà l'encarregat de fer la salutació i donar la rebuda al públic present i a l'Any Guimerà.  A contiuació, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, presentarà la programació d'actes de l'Any Guimerà. Seguidament, el comissari de l'Any, Ramon Bacardit, farà una descripció de la figura d'Àngel Guimerà.

A continuació s'escenificaran les tres facetes que més van caracteritzar l'obra i la figura de Guimerà: recitació de poemes d'Àngel Guimerà, a càrrec de Blanca Llum Vidal (poesia); lectura dramatitzada de fragments teatrals de Guimerà, a càrrec de Mercè Pons i Xavier Ripoll (teatral); i la interpretació de la Santa Espina, a càrrec de la cantautora Marina Rossell, a la veu, i de Xavi Lloses, al piano (activisme cultural).

La cloenda de l'acte anirà a càrrec de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga.

28 actes, de febrer al maig

La regidora de Cultura, Silvia Vaquero, ha avançat, que des del mes de febrer al mes de maig s'organitzaran al Vendrell 28 actes entorn a la figura d’Àngel Guimerà, amb "propostes per a diferents públics i amb molta producció cultural de Km0". Entre aquestes, ha citat 'Els telèfons de Guimerà' (24 de febrer, 17:30h, al Museu Àngel Guimerà), un acte inclòs al Festival En Veu Alta; presentació de la salsa del xató d'en Guimerà (25 de febrer, 11h, a la Rambla); espectacle de Maria Ten al voltant del Dia de la Dona (8 de març, 11 h, Auditori Cohí Grau); o la presentació del mural 'Les dones de Guimerà' sobre els personatges femenins de les obres de l'escriptor, creat per l'artista Jordi Romeu (8 de març, 11 h, carrer Transversal) o la presentació del mural 'Homenatge a Guimerà' (22 de març, 18 h, façana Museu Àngel Guimerà), entre molts altres.

Un vendrellenc d'origen canari

Àngel Guimerà era fill de pare vendrellenc i mare canària. Va arribar al Vendrell quan tenia 7 anys i va viure a la casa pairal familiar del carrer Santa Anna, número 10, del Vendrell. En aquesta casa va iniciar la seva activitat poètica, primer en castellà i, més tard, en català. Posteriorment va triomfar en el món teatral: va esdevenir l’autor més emblemàtic del teatre català i va tenir una gran projecció internacional.

Silvia Vaquero ha citat la frase pronunciada en el discurs de Guimerà durant l'homenatge que li van fer al Vendrell, l'any 1909: "Vet aquí que aquestes aurenetes són com tú que tenen dues pàtries". Una frase que es pot llegir en les banderoles que anuncien l'Any Guimerà als carrers del Vendrell i que, segons ha expressat Vaquero, ens fan arribar un missatge de convivència d'aquesta "doble pàtria" de Guimerà.

banderoles Any Guimerà

Banderola dissenyada per Joaquim Sicart, on es pot llegir una frase de Guimerà durant el seu discurs del 1909 (J.C.)

Finalment, la regidora de Cutura ha posat en valor el fet que "Guimerà, nascut a Tenerife, va tenir al Vendrell el seu primer contacte amb la llengua catalana", que a partir d'aleshores seria la llengua que protagonitzarien les seves obres en plena Renaixença.

Trobareu més informació dels actes de l'Any Guimerà a aquest enllaç.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: