Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls recuperarà el toc manual de les campanes de Sant Joan per la Festa Major

Els Campaners de Valls realitzaran els tocs manuals el primer dia de festa (20 de juny), i els dies 23 i 24

Cinc membres dels Campaners de Valls mostren la nova imatge gràfica davant de l'església de Sant Joan Cinc membres dels Campaners de Valls mostren la nova imatge gràfica davant de l'església de Sant Joan JOSEP CARTANYÀ
Cultura Josep Cartanyà
Dimarts, 02 Juny 2020 21:04

El campanar de l’església de Sant Joan de Valls tornarà a tenir tocs manuals de les campanes en el marc de la Festa Major de Sant Joan d’enguany. La iniciativa de grup de Campaners de Valls s’emmarca en un procés més ampli de revalorització de les campanes i els campanars de la ciutat que ha de culminar, en un primer moment, amb les Festes Decennals de la Candela del 2021. El campaner Jordi Robert ha explicat que un dels objectius és que, de cara a la Candela, s'incorporin braços a les campanes per facilitar que es puguin ventar: "Era una mica arriscat tocar-les per les Decennals, sense haver-les tocat abans", assenyalar el campaner.

De moment, durant aquesta festa major les campanes es tocaran a batallades i s’està treballant perquè algunes de les campanes també es puguin ventar. En aquest sentit, Jordi Robert confia que "tocarem a batallades, però intentarem ventar-ne, la Candella que es venta amb motor i tres més per ventar manualment". Els tocs manuals es realitzaran el primer dia de festes, el dia 20 de juny (20:30h), el dia 23 (12:00h) i el Toc de Completes (20:45h) i el dia 24 (10:00h), el Toc a l’Ofici.

Els tocs s'inspiraran en la documentació consultada de l’any 1869

El fet de tocar manualment les campanes implicarà que el so no sigui el mateix al qual estem acostumats amb els martells elèctrics. A més, però, des dels Campaners de Valls s’ha fet un procés de recerca sobre els tocs que hi havia a la ciutat antigament. Robert ha explicat que s'han basat en els documents d'una consueta de tocs titulada 'Llibreta de totes les obligacions que té el campaner de la parròquia de Sant Joan Bautista de la ciutat de Valls'. Aquesta llibreta està copiada l’any 1907 d’un quadern de l’any 1869. De fet, la distribució de les campanes d’aquesta llibreta és prèvia a la construcció del campanar de Sant Joan.

En tot cas, les anotacions d’aquesta llibreta i l’actual toc mecanitzat han servit de referència per crear els tocs que es podran escoltar durant aquesta festa major: "Serà la manera d'inspirar-nos en aquests tocs, encara que òbviament, seran nous", assenyala Robert.

Els altres campanars de Valls es sumaran al repic manual del 20 de juny

Els campanars de les parròquies de Sant Antoni i el Carme també es sumaran al repic de campanes que es farà per anunciar l’inici de la festa major. De fet, aquests dos campanars ja es toquen manualment actualment. El de Sant Antoni pels Tres Tombs, per Corpus i per Sant Joan, mentre que el del Carme es toca per la festivitat de la Mare de Déu del Carme.

La iniciativa de tot plegat sorgeix dels Campaners de Valls, -grup format actualment per vuit membres-, que s’ha gestat en els darrers anys al voltant del toc manual de les campanes del campanar de Sant Antoni, recuperat l’any 2013 i amb el suport de la Parròquia de Sant Joan.

Campanes antigues i campanes modernes

Les campanes de l’Arxiprestal de Sant Joan no es van salvar, en la seva majoria, de la destrossa de la Guerra Civil. Així doncs, les grans campanes que havien ocupat el campanar (i els anteriors campanars) com podien ser la de Santa Tecla (abans Santa Úrsula), la de Sant Joan (o Joana), la del Roser... van acabar utilitzant-se per fer material de guerra.

El conjunt actual de campanes de l’església de Sant Joan està format per 7 campanes. Les dues més conegudes són les que marquen les hores i els quarts. L’horària, dedicada a la Candela, data de l’any 1886 i la dels quarts és també del segle XIX. Les dues es van salvar de la Guerra Civil segurament per estar col·locades al capdamunt de la torre. Al pla de campanes hi ha, actualment, cinc campanes, entre les quals destaquem les dues més petites, la Penc-penc dedicada a Santa Magdalena de l’any 1766 i la Francisca, provinent del convent de Sant Francesc i fusa l’any 1940. De fet, aquesta campana es va traslladar del campanar de Sant Francesc fins al de Sant Joan al voltant dels anys 80.

Les altres tres són de després de la Guerra Civil. Dues es van col·locar l’any 1943: la Maria Columba i la Victòria. L’última en col·locar-se va ser la Candela, un regal dels vallencs de fora vila de les darreres Festes Decennals, l’any 2011.

Els Campaners estrenen imatge gràfica i xarxes socials

El Grup de Campaners de Valls també aprofita la seva presentació per obrir un perfil a Twitter i a Instagram on es podrà anar seguint l’activitat anual del grup. A més, s’ha estrenat la imatge gràfica del grup de campaners, obra de la vallenca Roser Prats. De fet, la dissenyadora ha volgut jugar amb dos elements: les campanes i el triangle que formen els tres campanars actius de la ciutat (el Carme, Sant Antoni i Sant Joan). A la plaça de les escudelles ja hi ha, al terra, un triangle que ens indica les tres parròquies, i és per aquest motiu que la imatge hi juga.

imatge Campaners de Valls

De fet, els campaners volen posar en valor i seguint tocant les campanes no només de Sant Joan, sinó també de les esglésies de Sant Antoni i del Carme.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: