Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Terrània presenta el programa de la vintena edició amb la instal·lació d'una obra de Rosa Cortiella

El Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc tindrà lloc els dies 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre amb Eslovènia com a territori convidat

Imatge dels ceramistes de Senan Núria Albà i Lluís Soler a qui es dedicarà l'exposició central del festival Imatge dels ceramistes de Senan Núria Albà i Lluís Soler a qui es dedicarà l'exposició central del festival MONTBLANC MEDIEVAL
Art Redacció Infocamp
Dimarts, 04 Juliol 2023 00:09

Aquest matí s’ha presentat Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc, que celebrarà la vintena edició els dies 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre. L’acte ha comptat amb la presencia de l’alcalde de Montblanc Oriol Pallissó, el regidor de Turisme Ramon de Domingo i els ceramistes de Senan Núria Albà i Lluís Soler a qui es dedicarà l’exposició central del festival.

La presentació s’ha fet coincidir amb la instal·lació d’una obra cedida per la ceramista, vinculada a Montblanc, Rosa Cortiella. Es tracta d’un mural que combina una fotografia de la Font de la Ceba anterior a la riuada amb peces de porcellana que representen escorces d’arbres. L’espai escollit per a que quedi exposada és el vestíbul de la biblioteca Conangla i Fontanilles.

El programa i tot el material gràfic ha estat dissenyat per Edgard Salguero. Arreu hi la distinció del Premi d'Honor de l'Associació Ceramistes de Catalunya en la modalitat Premi Artesania de Catalunya que es va rebre l'any 2018, un indicador del prestigi consolidat de Terrània en el món de la ceràmica. Una representació de l’associació també ha estat present a l’acte.

La presentació del programa ha servir per donar a conèixer els noms dels 28 ceramistes que prendran part en el festival, de cinc procedències diferents: Catalunya (10), França (7), Eslovènia (5), Espanya (5) i Països Baixos (1). Enguany s’havien presentat 42 sol·licituds de participació.

També s’ha fet especial esment de qui serà l’encarregat d’inaugurar la 20a edició del festival. Es tracta de Rafael Boixadera, director general de Ceràmica Collet, empresa d’Esparreguera a punt de complir 150 anys que ha patrocinat Terrània des de la primera edició.

El programa, el full volant i el cartell es poden trobar al web del festival www.terrania.cat i, com cada any, seran distribuïts des de l’Oficina de Turisme de Montblanc. Un mes abans del festival ja es podran començar a adquirir les entrades per a les activitats programades.

Un programa farcit d’exposicions

En una edició tan especial com és la vintena s’ha apostat per la divulgació de la ceràmica a través de les exposicions. En total se n’han previst una desena, en diferents llocs, de diferent format, volum i durada.

L’exposició central que tindrà lloc a la sala Sant Jordi del claustre de Sant Francesc estarà dedicada a Núria Albà i Lluís Soler, ceramistes de Senan, i ambaixadors de Terrània.

L’antiga església i el claustre de Sant Francesc acolliran altres exposicions. A l’absis de l’antiga església s’hi veurà l’obra dels cinc ceramistes convidats en representació d’Eslovènia. A la sala de les Corts Catalanes s’hi veurà l’exposició 'Procés creatiu d’una figura de pessebre' del Museu del Pessebre de Catalunya. Al claustre de Sant Francesc, hi haurà ONDARADA, dels alumnes de ceràmica artística de l'Escola d'Arts Ondara de Tàrrega. I també l’exposició mural de les rajoles dedicades al Gerro realitzades durant Terrània 2022 amb 'Mardefang'. A la Sala Sant Miquel hi haurà una exposició col·lectiva de ceràmica contemporània de membres de l’Associació Ceramistes de Catalunya. Al Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre s’hi podrà veure 'Tarda de vidre' amb Olga Xirinacs obra d’Eulàlia Sayrach. A la Galeria Natàlia Ferré s’exposarà l’obra dels alumnes del taller de modelatge de la ceramista, amb el títol 'Les mirades' de Palau Ferré. A la galeria El Be Negre Ceràmica s’hi veurà l’exposició 'Infinit' de Ma de Mans. A la galeria Ester Ramon Escultora s’hi exposarà 'Tèrries'.

Per últim, es podrà contemplar el fons ceràmic Terrània de l’Ajuntament de Montblanc. Entre el 18 d’agost i el 17 de setembre s’exposarà a Ulldecona, i coincidint amb Terrània es veurà a Vimbodí en el marc de Vitrum, Festa del vidre artesà. 

Tallers i activitats paral·leles

Terrània sempre s’ha caracteritzat per donar l’oportunitat als visitants de tocar el fang i comprendre la complexitat de l’elaboració de peces. Enguany hi haurà dos tipus de tallers.

El que es faran al claustre de Sant Francesc coordinats per Mardefang tindran dues modalitats: decoració amb la tècnica del calat i torn. A la sala de les Corts Catalanes, en els darrers anys s’ha consolidat, el taller de creació de figures de pessebre de motlle a càrrec del Museu del Pessebre de Catalunya.

Les dues activitats paral·leles són una estrena dins el festival i s’han lligat a altres mostres artístiques. Coincidint amb l’exposició Tarda de vidre amb Olga Xirinacs d’Eulàlia Sayrach, al CIAR s’hi presentarà el llibre Tarda de vidre amb lectura de poemes a càrrec de l’Escarritx literari.

També s’ha previst un original tast ceràmic i enogastronòmic a Sant Francesc Restaurant amb l’historiador i gastronòmic Jaume Fàbrega, qui a partir del seu llibre Cuina catalana tradicional amb terrissa, conduirà una activitat amb la participació del celler Josep Foraster.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: