Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Plataforma No Als Delfinaris de Catalunya davant les eleccions municipals a Vila-seca"

Opinió Plataforma No Als Delfinaris de Catalunya
Dijous, 23 Mai 2019 13:42

La Plataforma No Als Delfinaris es manté activa des que va néixer ara farà 5 anys com a resultat de la unitat d’acció d’organitzacions de l’ecologisme animalista del Camp de Tarragona, així com d’activistes que, a títol individual, o bé sota diferents sigles, han anat conformant el teixit de lluita social per l’alliberament dels dofins i lleons marins presoners i captius a les instal·lacions de l’Aquopolis, uns animals esclavitzats propietat de la corporació Leisure Parks.

És temps d’eleccions municipals i, com a moviment social, -potser un dels més importants i de llarg recorregut que s’ha desenvolupat mai a Vila-seca (Tarragonès) i al Camp de Tarragona en relació als drets animals-, a escassos dies del diumenge de votacions, i després de valorar el contingut polític de les formacions en campanya, volem expressar el següent:

1.- Els partits polítics i els moviments socials de Vila-seca, amb l’excepció d’ICV, per causes de desinterès i per manifesta omissió, s’han desentès de la Plataforma quan aquesta es va veure obligada a prendre el rumb en direcció al Parlament de Catalunya quan el plenari de l’Ajuntament de Vila-seca, el 2016, va rebutjar la moció que demanava, mitjançant una modificació de l’ordenança de protecció animal, la prohibició d’efectuar espectacles amb animals i de mantenir els dofins i els lleons marins en captivitat a les piscines de l’Aquopolis. Així doncs, en relació al turment i l’esclavatge del delfinari, els partits locals han sucumbit i han adoptat una postura subsidiària dels seus líders diputats, desentenent-se del procés de negociació política al voltant de la proposició de llei.

2.- És gràcies a l’impuls polític aconseguit per Nova Eucària, -sobretot després de la ressaca processista i la conformació de l’actual Parlament i Govern de la Generalitat-, que la plataforma #NoAlsDelfinaris també ha pogut assumir la responsabilitat de defensar els interessos del delfinari Marineland de Palafolls (Maresme) i poder assumir la campanya legislativa vigent al Parlament de Catalunya i d’altres projectes vinculats, un projectes que, degut al compromís de la confidencialitat entre els actors implicats, encara no podem avançar.

Anàlisi dels programes electorals de les formacions polítiques en relació al delfinari de l’Aquopolis:

VILA-SECA SEGURA/JXC: La candidatura de l’actual equip de govern no només ha ignorat les peticions de diàleg i negociació de #NoAlsDelfinaris al llarg d’aquests 5 anys de campanya, sinó que va votar en contra de la moció presentada pel PSC i VSC. El seu programa no té en compte cap proposta de protecció animal o mediambiental per al fracturat terme municipal de Vila-seca.

CIUTADANS: Es una formació que va votar en contra de la moció abolicionista del delfinari. No incorpora cap proposta de regularització de l’activitat econòmica de l’Aquopolis, i només fa èmfasi en que l’any 2021 se li acaba la concessió i que vol prorrogar-li sense prerrogatives.

VILA-SECA EN COMÚ: Va presentar i recolzar la moció conjuntament amb el PSC, i la seva participació en la campanya #NoAls Delfinaris s’ha centrat en acudir a un parell d’actes de protesta. Actualment, tot i que defensen l’abolició del delfinari, la seva proposta de crear un centre de recuperació d’animals marins és una oferta política que demostra no haver tractat el tema amb els experts que portem anys implicats en aquesta lluita, ja que és inviable per qüestions competencials i tècniques i, sobretot, pel propi benestar dels animals.

PSC: Aquest partit va ser qui va recollir la proposta de moció conjuntament amb VSC, la va presentar al Ple de l’Ajuntament i va defensar-ne els arguments i fonaments de dret. Actualment continuen donant suport a l’abolició del delfinari.

DECIDIM VILA-SECA/ERC: El grup d’ERC va votar a favor de la moció, tot i que en aquesta campanya no s’hi han referit, ja que ni tant sols incorporen un sol punt programàtic relacionat amb la política pública de protecció animal.

PP: Els populars van votar en contra de la moció abolicionista. Actualment no incorporen cap menció al seu programa.

TOT PER VILA-SECA/CENTRATS: Tot i que aquest partit és de nova creació, el seu cap de llista, Ander M. Basterretchea fou clau en el trasllat de la proposta de moció des del carrer a la institució consistorial, doncs gràcies a ell la moció fou assumida, acceptada a tràmit i debatuda en ple, sent el propi Basterretchea qui va defensar la moció. Actualment és l’únic partit que advoca obertament per donar suport a l’abolició del delfinari. Això no treu que hàgim trobat a faltar algun tipus de contacte oficial i alguna mostra d’interès en relació a la proposició de llei parlamentària, tot s’ha de dir.

TERCERA EDAD EN ACCIÓN: No incorpora cap menció al seu programa.

Fa 5 anys que breguem per la fi dels espectacles amb dofins i lleons marins a Catalunya, i ho continuarem fent fins a l’abolició dels circs sedentaris que turmenten els animals!

Plataforma No Als Delfinaris de Catalunya

Plataforma No Als Delfinaris de Catalunya

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: