Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"El gener: temps del Treball de Recerca"

Opinió Jordi Fortuny i Guinart
Divendres, 11 Gener 2019 21:54

És el mes de gener quan els centres docents, instituts, acostumen a fer les presentacions dels treballs de recerca dels alumnes de segon de batxillerat. A la vegada, els alumnes de primer de batxillerat inicien la cerca del tema per desenvolupar, per investigar, que presentaran durant el segon trimestre del proper curs. El Treball de Recerca de batxillerat és un dels èxits més regits del sistema educatiu català. El TdR és una matèria pròpia del currículum del batxillerat català i en representa el 10% de la nota mitjana global. Poca broma a l’hora d’arrodonir la nota curricular.

Són innumerables les institucions: universitats, ajuntaments, consells comarcals, empreses i associacions empresarials, col·legis professionals, que convoquen premis per a les millors recerques. Després de dues dècades del TdR, aquest ja forma part de l’inequívoc escenari de batxillerat. Les famílies acostumen a participar donant suport als fills i a les filles vivint-ho com un esdeveniment important de la vida dels alumnes.

Voldria destacar la cita anual anomenada FORUM TRICs, impulsada pel Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès, que convoca a la primavera unes jornades on els alumnes de batxillerat de tot el Camp de Tarragona es troben a Tarragona (La Laboral), i allí, en forma de congrés, exposen els treballs. Els alumnes de primer penen mides del que han de fer. La col·laboració de l’AEQT i la URV són cabdals en aquesta iniciativa.

El vertigen que suposa haver d’escollir TdR, no és menor i de vegades se’ns escapen possibilitats que tenim ben a la vora. Per si a algú li serveix d’inspiració, us proposo fer recerca sobre la ciutat: sobre Tarragona i el seu entorn.

De Tarragona podem fer recerca de molts temes. Recerca sobre: el patrimoni, les festes, dels immobles i espais sense ús per tal de fer proposta: tabacalera, savinosa..., del sistema de sanejament, del contracte de la brossa i el tractament de residus, del sistema de subvencions a les entitats, de la xarxa ferroviària, del tercer fil i les mercaderies, de la industria del port i les seves activitats, sobre urbanisme i models de ciutat, de les colònies de gats, del mobiliari urbà i l’incivisme, del model crisi i evolució del comerç, de la jardineria urbana, de la qualitat de l’aire, del control de plagues, de la incineradora de RSU de la mancomunitat de municipis, del turisme, de la restauració, del mapa acústic, de l’anella verda, del modernisme a Tarragona, dels artistes tarragonins, del palau municipal, del litoral i del Bosc de la Marquesa, del mapa submarí, dels festivals de Tarragona: del Dixililand, del festival REC..., dels serveis socials de Tarragona, de l’Institut Municipal d’Educació, de les llars d’infants, del Nàstic, del CBT, de les institucions esportives. També del mercat, dels mercats no sedentaris com el mercat de Bonavista, de la comptabilitat municipal, del deute municipal, de les eleccions municipals, del pàrquing Jaume I, dels horts urbans, el Francolí, d’El Gaià, de les inundacions de la part baixa, dels creuers, del taxi i l’àrea de prestació conjunta al Camp, de les empreses municipals, del servei d’aigua: el consorci i EMATSA, del mapa escolar, del seguici, de la banda municipal, de l’escola de música, de l’Escola de Lletres, dels teatres i les programacions culturals, del Tram-Camp, i de les mil una coses que també es poden fer.

Veniu i entrevisteu, demaneu dades, aneu a l’arxiu municipal, feu recerca sobre la vostra ciutat i el Camp de Tarragona, feu proposta, veniu i parleu amb els consellers de l’Ajuntament.

No es pot estimar allò que no es coneix, us convido a conèixer per poder estimar la ciutat per poder estimar el territori on vivim, feu una hipòtesi, plantegeu objectius i arribeu a conclusions sobre temes de la ciutat de Tarragona, però sobretot feu arribar les propostes.

Quina millor manera de participar amb les coses de la ciutat, amb la vida pública, quan es fa recerca sobre ella i proposta per a la millora.

Jordi Fortuny i Guinart

Jordi Fortuny i Guinart

Conseller del Grup Municipal d'ERC-MES-MDC a l’Ajuntament de Tarragona

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: