Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Diputació crea un Programa Quadriennal d’Inversions per la Xarxa Local de carreteres

Es tracta d’un pla innovador, que ordena pressupostàriament les actuacions a les carreteres del territori, amb una inversió de més de 18 MEUR

Mapa amb les actuacions previstes al Programa quadriennal d'inversions Mapa amb les actuacions previstes al Programa quadriennal d'inversions DIPUTACIÓ DE TARRAGONA
Mobilitat Alba Sancha
Dijous, 25 Juny 2020 13:29

La Diputació de Tarragona ha creat, per primera vegada a la seva història, un Programa Quadriennal d’Inversions a la Xarxa Local de carreteres que ordena pressupostàriament les actuacions necessàries a les carreteres del territori a quatre anys vista i que està previst en el Pla Zonal. Aquest nou instrument de gestió permet una millora en la ordenació i la transparència d’aquestes actuacions de la Diputació. De moment, el Programa Quadriennal inclou un total de 16 actuacions, 10 al Camp de Tarragona i Baix Penedès i 6 a les Terres de l’Ebre, la qual cosa es tradueix en una inversió total de més de 18 milions d’euros, que permetran millorar 36 quilòmetres de la xarxa viària.

“Per primera vegada, s’ha redactat el Programa Quadriennal”, ha anunciat la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó. A banda de ser una eina que permetrà una millora en l’ordenació pressupostària i econòmica pel que fa a les actuacions en les carreteres de la Diputació, Llauradó ha destacat també el nou instrument com una oportunitat que permetrà millorar la transparència de la institució. Així mateix, la presidenta ha remarcat que la inversió total que suposa el Programa Quadriennal fins l’any 2023, “també vol ser una eina de reactivació econòmica al nostre territori”.

Més de 18 milions d’euros per millorar carreteres del territori

Per la seva banda, el diputat delegat del Servei d’Assistència al Territori, Adam Tomàs, ha desglossat totes les actuacions que s’inclouen, actualment, en el Programa Quadriennal, tot i que ha destacat que “és un pla de ruta i no ens encorseta”, de manera que, podran afegir-se nous projectes. Pel que fa al total de la inversió, 10 projectes es destinaran a carreteres del Camp de Tarragona i el Baix Penedès i 6 projectes es realitzaran a carreteres de les Terres de l’Ebre, amb una inversió total de 18.650.000 euros. Tomàs ha ressaltat que el Pla Zonal encara no està aprovat definitivament, ja que haurà de passar pel plenari d’aquest divendres 26 de juny, i ha afegit que, segurament, en el transcurs d’aquests quatre anys, s’afegiran 115 quilòmetres més de camins que passaran a formar part de les carreteres de la Diputació, en els quals, possiblement, també hi haurà alguna actuació prioritària.

Segons el Programa Quadriennal 2020-2023, al Camp de Tarragona i al Baix Penedès, es condicionaran la T-203, entre el cementiri del Catllar i la carretera TP-2031; la T-321entre la T-310Z i Vilanova d’Escornalbou; la TV-7042entre el polígon PEMU2 i Montblanc, i la TV-2043a Albinyana. També es duran a terme millores puntuals a la T-3136a Botarell; el condicionament de la T-751entre la Masó i Vallmoll, i de la TV-2034entre Valls i Puigpelat; a més de la construcció de les circumval·lacions de la Torregassa (TV-2122) i de Pradell de la Teixeta (TV-3223)i la construcció d’una rotonda a laTV-2126, just a la intersecció d’accés a Baronia de Mar (Bellvei). Pel que fa a les Terres de l’Ebre, es prioritzarà el condicionament de la T-324entre Benissanet i Móra d'Ebre; la construcció d’una rotonda a laTV-3025, a la intersecció amb el Camí de les Candenes a l’Ametlla de Mar; també es preveuen millores puntuals a laTV-3421entre Mas de Barberans i Roquetes i la construcció d’una rotonda a la mateixa via a l’encreuament amb el carrer Constitució de Roquetes. Una circumval·lació a Ulldecona (TV-3313)i l’inici de construcció d’un laTV-3401 entre l’Ampolla i Deltebre completen el llistat d’obres previstes a les comarques ebrenques fins al 2023.

Les actuacions se seleccionen segons criteris de seguretat, rendibilitat i impacte

Per últim, el diputat delegat d’Oficina Tècnica i Projectes i Obres, Carles Pellicer, ha assenyalat els criteris que es tenen en compte a l’hora d’incloure una carretera en el Pla Zonal. Per una banda, el primer criteri és la seguretat viària, és a dir, es prioritzen les actuacions en aquells trams amb una ràtio més elevat d’accidents. D’altra banda, també es té en compte la rendibilitat socioeconòmica, “prioritzant actuacions que per un preu menor, beneficien a un nombre major de persones”, tal com ha explicat Pellicer. I per últim, l’impacte de les actuacions, per reduir l’impacte social i medi ambiental.

La selecció dels projectes de carreteres per aquest mandat s’ha realitzat basant-se en una proposta tècnica del Servei d’Assistència al Territori (SAT) de la Diputació de Tarragona, que ha prioritzat els aspectes anteriorment esmentats. En aquest sentit, Pellicer ha explicat que “la selecció i priorització dels projectes s’ha realitzat atenent criteris objectius tècnics” i ha afegit que “la proposta tècnica és fruit d’una metodologia que està incorporada al Pla Zonal en base a criteris de seguretat, rendibilitat socioeconòmica i impacte”.

Altres actuacions en carreteres

Al Ple d’aquest divendres, 26 de juny, també se sotmetrà a votació l’aprovació inicial de dos projectes més de carreteres. Es tracta de la construcció d’una rotonda a la T-313, a l’accés de Riudecanyes, i de la millora de la TV-7002 de Vimbodí a Poblet. A més, la presidenta ha explicat que també està prevista l’aprovació d’una proposta de conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-rodona amb l’objectiu de millorar-ne les travesseres. Aquests tres projectes no estan inclosos en aquest Pla Quadriennal, atès que ja s'hi està treballant des de fa temps.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: