Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Aplec de Paretdelgada de la Selva del Camp torna el 5 de maig

Enguany es recupera l'esdeveniment per commemorar els 60 anys dels "Grans Aplecs", amb una gran festa amb sardanes, castells, música i cultura popular

Cartell guanyador per promocionar l’Aplec de Paretdelgada del 5 de maig Cartell guanyador per promocionar l’Aplec de Paretdelgada del 5 de maig DAVID CAMAFORT DOMINGO
Cultura Redacció Infocamp
Dimarts, 23 abril 2024 12:35

La Colla Sardanista Germanor treballa des de fa mesos en la celebració de l’Aplec de Paretdelgada, que tindrà lloc el proper diumenge 5 de maig, a l'ermita de la Selva del Camp. Aquest any, l'esdeveniment es recupera al municipi coincidint amb el seixantè aniversari de la darrera trobada sardanista a l’ermita, els anomenats "Grans Aplecs (1959-1964).

Després dels actes previs d'enguany, l’Aplec de Paretdelgada que es presenta en aquesta nova edició serà "un joc entre memòria i oblit on volem recordar una època perquè desitgem que no s’oblidi", tal i com expressen des de l'organització, que fa una crida "a tots els sardanistes de la Selva del Camp i d'arreu dels Països Catalans, que recuperem l'Aplec de Paretdelagada".

Un aplec especial

La diada de l’Aplec s'iniciarà el diumenge, a partir de les 10 h, amb la benvinguda i la presència del Seguici popular selvatà. A les 11 h, l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planelles, i el rector de la parròquia, Mn. Albert Fortuny, oferiran una missa concelebrada que comptarà amb la participació de l'Schola Cantorum.

Enguany l'aplec comptarà amb l'actuació de tres cobles, la Cobla Montgrins (12h), la Cobla Principal de Tarragona (16 h) i la Cobla Reus Jove (17:30 h). En aquesta festa especial també es podrà gaudir de l'actuació de la Colla Vella dels Xiquets de Valls (13:30 h); el Concurs de colles improvisades, en què s'interpretarà 'Aura del Tura' de Conrad Setó (18:30 h); la representació de l'obra de teatre 'La fada germanor, el conte de Paretdelgda', a càrrec del grup de teatre Moixera de la Defensa Agrària (19 h); i la fi de festa amb el concert de l'Escola de Música Municipal de la Selva del Camp (19:30 h). Durant tot el dia també estarà oberta l'exposició 'Sardana, cultura i germanor (1959-1964)'.

A les 14:30 h, se celebrarà el dinar de germanor (menú: aperitiu, fideuà, pastís, pa, vi i aigua). El preu anticipat serà de 12e i el mateix dia, de 15e. Les inscripcions per als tiquets del dinar es poden fer, fins al 2 de maig, a www.entrapolis.com 

Els promotors de l'Aplec Paretdelgada anuncien que l'aplec "seguirà durant anys per fer de Paretdelgada un espai de festa de la cultura catalana una altra vegada".

Els Grans Aplecs

La filòloga Agnès Toda describia com eren els "Grans Aplecs", al número 21 de la revista de música i cultura popular "Caramella", editada per Carrutxa. En recollim aquest fragment:

"Entre els anys 1959 i 1964 se celebren a la Selva del Camp (Baix Camp) uns aplecs sardanístics anuals. Es tracta d’uns aplecs que pretenen, a partir de la sardana, promoure els aspectes més catalanístics i, per tant, més perseguits enmig d’aquella Dictadura que encara ens assotava. Prenen com a rerefons la sardana, que, per tractar-se d’un aspecte folklòric, poc preocupava les autoritats franquistes, sobretot en aquell moment. Eren unes trobades que, per tant, naixien amb un objectiu ben clar:mostrar l’oposició al franquisme des d’un punt de vista de resistència no només cultural sinó també política".

ballant sardanes aplec

Un grup de persones ballant sardanes en un dels "Grans Aplecs" (Foto: Cedida per Isidre Fonts a "Caramella")

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: