Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La ciutadania de Tarragona podrà veure les diades castellers de les Festes Majors des del balcó de l’Ajuntament

L’alcalde i representants d'entitats han presentat la programació de Sant Magí 2019, que tindrà lloc del 14 al 19 d’agost  i que s'obre a la participació ciutadana / Pegasus i Roba Estesa, entre els concerts 

L'alcalde i els representants d'algunes entitats han presentat la programació de Sant Magí 2019 L'alcalde i els representants d'algunes entitats han presentat la programació de Sant Magí 2019 ALBA SANCHA
Festa Major Alba Sancha
Dilluns, 29 Juliol 2019 14:36

El canvi del govern municipal de Tarragona es reflecteix també a les Festes Majors de la ciutat. Les novetats del nou equip de govern s’han aplicat ja a les festes de Sant Magí, que se celebraran del 14 al 19 d’agost, amb el principal objectiu que sigui unes festes més obertes a la ciutadania i amb més participació ciutadana. La principal proposta que s’ha impulsat en aquest sentit és l’obertura dels balcons de l’Antic Ajuntament i del Palau Municipal perquè alguns tarragonins i tarragonines puguin veure des d’aquests emplaçaments les diades castelleres de Sant Magí i Santa Tecla, que se celebraran a la plaça de les Cols, el 19 d’agost, i a la plaça de la Font, el 15 i 23 de setembre, respectivament. Igualment, una altra de les iniciatives en aquesta línia és que el pregó es pronunciarà també des del balcó de l’Ajuntament i no al Saló de Plens. Pel que fa a les novetats, també s’ha decidit retirar el carruatge d’autoritats durant l’arribada de l’aigua de Sant Magí. Respecte a la resta, la programació es manté gràcies a la iniciativa de les entitats, que són les principals impulsores dels actes i activitats de les Festes Majors a la ciutat. D’aquesta manera, continuaran mantenint el protagonisme actes tan tradicionals com la Baixada de l’Aigua i la professó, com també altres activitats més festives com la Remullada, la diada castellera de Sant Magí o la Trobada de Gegants i Nanos.

El protagonisme de les festes ha de ser de la ciutadania. Així ho ha defensat l’alcalde, Pau Ricomà, durant l’acte de presentació de la programació de la Festa Major de Sant Magí 2019, aquest dilluns 29 de juliol. Amb l’arribada dels republicans al govern municipals, els canvis a les Festes Majors –encara pocs i simbòlics– tampoc s’han fet esperar. Com ha explicat el batlle, cal impulsar iniciatives que promoguin unes festes de la ciutadania i per la ciutadania. En aquest sentit, enguany, un dels balcons de l’Antic Ajuntament com també un altre del consistori actual es posaran a disposició dels tarragonins i tarragonines perquè puguin veure les diades castelleres. Per accedir-hi, les persones empadronades a Tarragona que estiguin interessades hauran d’inscriure’s a través del web municipal, entre aquest 29 de juliol i el pròxim 6 d’agost, i els guanyadors seran escollits per sorteig. Aquesta proposta ja es podrà gaudir per veure la diada castellera de Sant Magí, a la plaça de les Cols, el pròxim 19 d’agost, per la qual hi haurà cinc localitats disponibles. Però, la iniciativa es farà extensiva també a les festes de Santa Tecla, per quan es preveuen un total de 16 localitats al balcó de l’ajuntament per veure les diades castelleres que tindran lloc a la plaça de la Font, el 15 i 23 de setembre.

El pregó, des del balcó de l’Ajuntament

Aquests canvis, però, es podran notar des de l’inici de les festes. Una altra de les novetats és que el pregó, que dóna oficialment el tret de sortida a les festes i enguany anirà a càrrec d’Eduard Boada, ja no es farà al Saló de Plens del consistori, sinó que es pronunciarà des del balcó de l’Ajuntament perquè “sigui adreçat a la ciutadania”, com ha puntualitzat Ricomà. Continuant amb aquesta voluntat de promoure la participació ciutadana, a més, s’ha decidit suprimir el carruatge d’autoritats que hi havia durant l’acte de l’arribada de l’aigua a la ciutat, que té lloc el 18 d’agost, per acabar amb aquesta “sensació elitista”, com ha catalogat el batlle, que podia reflectir. Aquest se substituirà per un altre carro de tragidors que lluirà el Penó de Portants de l’Aigua.

Pel que fa a la resta d’actes tradicionals de Sant Magí, es continuaran celebrant com de costum. Per una banda, i com a acte previ, cal destacar la VI Trobada de Gegants i Nanos, organitzada pel Club Maginet i els Gegants del Passeig Torroja, que aplegarà, el 10 d’agost, més de 40 colles geganteres. També prèviament a la celebració de Sant Magí, del 8 al 12 d’agost, se celebrarà l’11a edició de la iMAGInada, que oferirà activitats complementàries i obrirà amb el concert del grup femení i feminista Roba Estesa.

Sant Magí i l’aigua

Pel que fa als actes més rituals, a banda de la Baixada de l’Aigua, cal destacar també la professó de Sant Magí, que se celebrarà el 19 d’agost.

D’altra banda, com ha destacat el tècnic municipal de Festes, Xavier Gonzàlez, “la relació de la festa amb l’aigua és innegable”. En aquest sentit, com és tradició, el 18 d’agost a la nit, vigília de Sant Magí, se celebrarà la popular Remullada, a la plaça del Rei, que anirà precedida, al matí, per la Petita Remullada. El 17 d’agost tindrà lloc, a la plaça Corsini, la Watermelon Pool, que, enguany, com a novetat, s’obre a tothom i qui vulgui es podrà inscriure per participar.

El mateix dia, a més, l’Associació de Músics de Tarragona celebrarà, a la Capsa de Música, la 20a edició del Capsa Music Festival, que comptarà amb la presència de l'històric quartet de jazz-rock Pegasus, en la seva gira de comiat, com a caps de cartell. El recentment nomenat president de l’Associació, Xavier Pié, ha destacat també l’actuació de Sandra Bautista, guanyadora del Concurs Sona9 el 2018.

                              La gira de comiat de Pegasus passarà per Tarragona: 

Pegasus concert comiat

Per acabar, Gonzàlez ha volgut reconèixer “el paper protagonista” de les entitats en la programació de la Festa Major. Aquesta, però, és només una petita mostra de la gran quantitat d’activitats que es concertaran durant els quatre dies de Sant Magí, amb un total de 242 actes programats, que es poden consultar a través del web municipal.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: