Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls rep els llegendaris titelles de Santo Aleixo, del segle XVIII fins als nostres dies

El Festival Guant programa l'espectacle d'Os bonecos de Santo Aleixo (Portugal) aquest dissabte 23 de novembre, al Teatre Principal, i diumenge 24 al Morell (12h) i a Alcover (18h)

Victor Zambujo, representant de la companyia, manipulant un dels titelles o "bonecos", com es feia al segle XVIII Victor Zambujo, representant de la companyia, manipulant un dels titelles o "bonecos", com es feia al segle XVIII JOSEP CARTANYÀ
Espectacles Infocamp/ ACN
Divendres, 22 Novembre 2019 13:39

El Teatre Principal de Valls rebrà, aquest dissabte 23 de novembre, a les 22h, els titelles de Sant Aleixo en el marc de la 15a edició del Festival de Teatre de Titelles Guant. Aquests són propietat del Centre Dramàtic d'Évora (Portugal) i es troben entre els titelles més antics d’Europa. Procedeixen del llogaret portuguès d'Alentejo i la seva referència més llunyana data del 1798. Són una de les expressions artístiques més conegudes i apreciades del seu país.

El Centro Dramático De Évora ha portat al Festival Guant una trentena de 'bonecos' dins d'un parell d'arques que els titellaires també usen per enfilar-s'hi de peu durant un espectacle singular i tradicional, il·luminat únicament amb llums d'oli. La història, que es remunta al segle XVIII, transmesa de generació en generació, es manté pràcticament intacta. Combina text, música i fado propi de la regió.

Es tracta de titelles de vareta manipulats des de dalt, a semblança de les grans titelles del sud d'Itàlia i del nord d'Europa, però molt més petits (entre 20 i 40 cm), estan fets de fusta i suro i el seu vestuari permet identificar els personatges de la història. Els textos, transmesos oralment, són una fusió entre la cultura popular i l'escriptura erudita. L'acurada il·luminació de l'escena s'aconsegueix amb llums d'oli i la música (guitarra portuguesa) i les cançons són interpretades en directe.

                                                  Titella de Sant Aleixo (NÚRIA TORRES/ ACN):

titella Os Bonecos Santo Aleixo

La seva improvisació amb el públic i la penombra de la sala, aconsegueixen una atmosfera que sembla procedir de segles enrere. La seva manipulació pertany a una "família" constituïda per actors professionals que garanteixen la permanència de l'espectacle i asseguren la seva continuïtat.

La història

Un mestre de cerimònies i un capellà són els dos titelles que introdueixen l'espectacle i són presents al llarg de tota l'obra, d'hora i escaig de durada -si bé originàriament podia durar hores i fins i tot una nit sencera. "És un text molt antic que ha arribat als nostres dies, passant de pares a fills, de boca a boca, després aquesta tradició va estar uns anys en l'oblit... Finalment es va recuperar i fixar la història; ja fa uns quaranta anys que l'hem recuperat, hem après a manipular-los i a adorar-los", explica Victor Zambujo, representant de la companyia.

                       Víctor Zambujo, amb un dels "bonecos" protagonistes (J.C): 

Sant Aleixo 2

Tenen fins a 90 titelles -reproduccions fidedignes dels originals-, però en porten una trentena per a l'espectacle 'Os bonecos de Santo Aleixo'. N'hi ha de molt singulars, que s'acompanyen de veles enceses, com un grup d'àngels o una mena de tambor que representa el Sol i la Lluna. El foc hi té un paper destacat i inclou alguns artificis. La història arrenca amb la creació del món i la figura d'Adan i Eva. Posteriorment incorpora altres trames i personatges, com un sabater -l'únic titella que mou la boca per cantar- enamorat d'una jove.

La simplicitat i màgia impera en aquest espectacle que, malgrat ser en llengua portuguesa, interactua amb el públic. Combina el text, el fado -amb acompanyament de guitarra portuguesa-, i els sons de cops de peu de les titelles sobre l'arca de fusta, on la companyia hi guarda els seus apreciats 'bonecos'. "Portàvem temps intentant que vinguessin perquè és un espectacle molt singular i interessant", afirma el director del festival Guant, Eudald Ferré. L'espectacle també es representarà diumenge al matí -12h- al Teatre-Auditori del Morell i a la tarda -18h- al Convent de les Arts d'Alcover.

Espectacles per al públic adult

"El festival Guant manté la voluntat de fer xarxa al territori", remarca el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Valls, Marc Ayala. Un altre dels objectius del festival és programar espectacles adreçats a públic adult. És el cas de 'Vida', de la companyia de Javier Aranda (Zaragoza), un altre dels plats forts del programa, que es representa aquest divendres a les 22h, però que ja s'ha pogut veure aquest matí al Principal de Valls, en un passi exclusiu per a estudiants d'instituts de secundària de Valls.

L'espectacle de Javier Aranda ha arrencat rialles entre els joves (N.TORRES): 

Javier Aranda titelles adults

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: