Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La URV confia en la continuïtat del projecte del ‘Rambla Science’ amb el nou govern

La universitat està realitzant esforços per invertir en investigació i docència, per això, s’ha impulsat un nou programa d’ajuts per becar 50 places de doctorand per al pròxim curs

Imatge d'arxiu de la façana de l'edifici del Banc d'Espanya de Tarragona Imatge d'arxiu de la façana de l'edifici del Banc d'Espanya de Tarragona ROGER SEGURA / ACN
Ensenyament Alba Sancha
Dimarts, 18 Juny 2019 17:37

Des de la Universitat Rovira i Virgili (URV) confien en la continuïtat del projecte del Banc d’Espanya, anomenat Rambla Science, amb el nou govern municipal. Així ho ha manifestat el vicerector de Recerca i Planificació Científica, Francesc Díaz, després del Consell de Govern d’aquest dimarts 18 de juny. En aquest sentit, Díaz ha recordat que el projecte, que transformaria l’edifici en un espai de co-creació i divulgació científica, ja ha estat acceptat per rebre els gairebé 2 milions d’euros dels fons europeus FEDER, que suposen el finançament del 50% del total del projecte, pressupostat en 4 milions d’euros. Es tracta d’un projecte que els republicans, recentment arribats al poder, hereten de l’anterior govern i amb el qual havien tingut les seves discrepàncies, ja que apostaven per un projecte que convertís el Banc d’Espanya en un centre cultural de la ciutat.

“Creiem que els canvis de govern donaran continuïtat al projecte”, ha manifestat el vicerector, que ha defensat que el Rambla Science és una iniciativa necessària per a la ciutat i una “oportunitat” perquè la ciutadania s’apropi a la URV i al coneixement. Tot i això, el Dr. Díaz també ha demanat respecte al nou govern municipal per tirar endavant el projecte, encara que ha assegurat que, segons les primeres notícies que tenen, no creuen que hi hagi la voluntat de tombar-ho, tenint en compte, a més, que el projecte ja ha estat aprovat per ser cofinançat amb els fons FEDER per un valor de gairebé 2 milions d’euros d’un total de 4 milions.

La URV tanca el 2018 amb superàvit

Aquesta és una mostra més de l’aposta de la URV per impulsar la millora en equipament d’investigació i docència. Precisament, durant el darrer Consell de Govern d’aquest dimarts, s’han aprovat els comptes anuals del 2018, que se salden amb un superàvit de més de 376.000 euros, dels quals, una part d’aquests es dedicaran a l’impuls de la investigació i la docència. En concret, el romanent es destinarà a finançar 23 contractes en pràctiques per a tasques de suport a la gestió i la recerca, convocats a través del Programa de Garantia Juvenil; el finançament d’actuacions de la URV Emprèn; per donar suport als actes dels 25 anys de l’Aula de Teatre, i per fer accions sobre les infraestructures per millorar la seva eficiència.

La plataforma nanotecnològica del Sud de Catalunya

En l’àmbit de la recerca i dins d’aquestes millores en les infraestructures, el Dr. Díaz ha fet referència a la creació de la plataforma nanotecnològica CATSUD, que situarà la URV com a referent en aquest camp. Tal com ha explicat el vicerector, la institució tarragonina no ha tingut l’oportunitat d’ampliar els seus equipaments en aquest àmbit, mentre que en altres territoris les seves infraestructures són molt més avançades tot i no realitzar-se investigacions tan profundes en aquest camp com s’impulsen des de la URV. Així, l’impuls de la plataforma nanotecnològica del Sud de Catalunya, en paraules del doctor, permetrà també que els investigadors tarragonins no hagin de “pidolar” a altres universitats amb equipaments molt més desenvolupats. Pel que fa a aquest projecte, el Dr. Díaz ha detallat que ja s’ha adjudicat una part, que es materialitzarà en un gran microscopi, i s’espera que s’aprovi també una segona fase per a l’adquisició d’un altre aparell.

D'esquerra a dreta, els vicerectors, Francesc Díaz i Domènec Puig, la gerent Eva Borràs i l'altre vicerector, Jordi Sardà. ALBA SANCHA

consell govern urv 18 06

La URV becarà 50 nous contractes de personal investigador predoctoral

Una altra de les mesures aprovades en el darrer Consell de Govern ha estat l’impuls d’un nou programa d’ajuts que permetrà becar 50 doctorands de cara al pròxim curs. El vicerector de Recerca i Planificació Científica ha explicat que durant el període de 2012 a l’actualitat s’ha estès una disminució de les persones que realitzaven tesis doctorals en gairebé 150 doctorands, una situació que perjudica el futur en recerca i investigació a la universitat. Per aquest motiu, s’ha aprovat una nova convocatòria de 50 contractes Martí i Franquès, amb el finançament de la URV de 3,2 milions d’euros, provinents de romanents dels darrers anys.

S’invertiran 150.000 euros en la renovació dels laboratoris docents

D’altra banda, els esforços també es concentren en l’àmbit de la docència. Com ha explicat el vicerector de Programació Acadèmica i Docència, Domènec Puig, també s’ha aprovat una convocatòria extraordinària, per valor d’uns 150.000 euros, per a la renovació de tots els laboratoris docents, a banda de la inversió ordinària que es fa anualment en aquest sentit. Així mateix, també s’ha iniciat un procés d’acreditació de la qualitat de la docència de tots els centres de la institució, de manera global, i no independentment com s’havia fet fins ara.

Dues dones, doctores Honoris Causa

Respecte al conferiment dels títols Honoris Causa, s’ha continuat donant suport a la voluntat de la rectora per reconèixer la tasca de dones en una distinció que tradicionalment s’ha concedit a homes. Aquesta vegada, les dues noves propostes de Doctores Honoris Causa a Tarragona han estat Pilar Benejam, catedràtica jubilada de Didàctica de les Ciències Socials a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, i Marina Subirats, catedràtica emèrita de Sociologia a la UAB i referent històric en la lluita per la igualtat en l’educació.

La URV s’adhereix a la xarxa Aurora

Per últim, cal destacar també l’adhesió de la URV en la xarxa Aurora Universities Network, d’universitats europees. Es tracta d’una oportunitat, no només per a accedir a més subvencions europees, sinó per fomentar la creació de nous graus, nous màsters i programes de formació entre aquesta xarxa d’excel·lència europea.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: