Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Un centenar de noies de 3r d’ESO participen al Girl’s Day de la URV

La universitat ha organitzat tallers, xerrades i accions amb motiu del Dia de la Dona i la nena a la ciència que es commemora l’11 de febrer

Imatge d'alumnes de 3r d'ESO participant en el Girl's Day de la URV Imatge d'alumnes de 3r d'ESO participant en el Girl's Day de la URV UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI
Ciència Redacció Infocamp
Divendres, 09 Febrer 2024 11:08

La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha organitzat tallers, xerrades i accions per xarxes socials amb motiu del Girl’s Day, en el marc del Dia de la Dona i la nena a la ciència, que se celebra l’11 de febrer.

Aquesta activitat va orientada a les estudiants de l’àrea STEM, que agrupa la ciència, tecnologia i matemàtiques amb l’objectiu de despertar vocacions científiques. La iniciativa està impulsat per l’ETSE, ESTEQ i la Unitat d’Igualtat de la URV.

Les alumnes que han participat en aquesta edició del Girls’ Day han recorregut els laboratoris del campus Sescelades on, de la mà de dones investigadores i exestudiants, han conegut la seva experiència i han fet, a través de diferents tallers, un tastet sobre diversos aspectes de l’enginyeria, les seves aplicacions i quines sortides professionals ofereix.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és desmuntar els rols de gènere que assumeixen la divisió sexual del treball i incentivar la presència de les noies en un àmbit molt masculinitzat, ja que només la presència femenina en àmbits com enginyeria i arquitectura és només d’un 10,1%.

Tallers

Les estudiants han participat en cinc tallers diferents: un sobre realitat virtual, augmentada i metavers on se’ls ha explicat el seu funcionament i aplicacions i han pogut fer-ne experimentació a través d’ulleres de realitat virtual; un altre en el que han descobert el funcionament dels tests d’antígens tot fent servir material casolà per entendre la tècnica de la cromatografia o un altre que els ha permès entendre el funcionament d’un motor senzill per descobrir com, aplicant les forces elèctrica i magnètica, es pot generar moviment.

Entre les activitats també hi havia una exhibició de cuina a través de la qual s’han explicat conceptes sobre la impressió 3D d’aliments i les seves aplicacions i també han conegut l’experiència d’algunes integrants de l’Associació d’Estudiants d’Enginyeria, que han explicat quines van ser les seves motivacions per matricular-se en un grau d’aquest àmbit i han relatat la seva experiència a la Universitat.

Finalment, les alumnes també han assistit a un taller organitzat per l’associació de robòtica de la Universitat URBots, en el que s’han fet funcionar els seus equips i s’ha mostrat com controlar un dispositiu senzill amb arduino.

 Accions a les xarxes socials

Durant les jornades del Dia de la Dona i nena a la ciència es duran a terme diverses accions a les xarxes socials, com ara una campanya amb l’objectiu de donar visibilitat a les científiques de la Universitat. En un vídeo, que es difondrà a través de les xarxes socials, cada investigadora de la URV que hi participa recomana una altra científica de la universitat formant així una cadena de científiques que es posen en valor entre elles.

El resultat d’aquest petit projecte audiovisual es podrà veure el pròxim 11 de febrer a través de les xarxes de la URV i de ComCiència amb l’etiqueta #CientífiquesURV. A més, també s’impulsarà el Repte Experimenta amb l’objectiu d’incrementar els referents femenins en ciència a les xarxes.

També es preparen diversos tallers en streaming, com el que es farà el divendres 9 de febrer sobre temes com les reaccions redox, la llum o la vitamina C. Per participar cal inscripció prèvia.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: