Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Junts per Valls vol recuperar els torrents com a grans espais verds oberts a la ciutadania

El que seria el futur parc fluvial de Valls preveu recuperar tres grans àmbits (a les zones del Prado, Mas Miquel i els Molins) i crear una ruta verda de 6 km al llarg de tots els torrents

Visita de la candidata de Junts per Valls, Dolors Farré, al torrent del Sant Pou, acompanyada per membres de la candidatura i d'entitats i col·lectius Visita de la candidata de Junts per Valls, Dolors Farré, al torrent del Sant Pou, acompanyada per membres de la candidatura i d'entitats i col·lectius JUNTS PER VALLS
Vida Municipal Redacció Infocamp
Dijous, 18 abril 2019 16:21

Junts per Valls ha presentat com a “eix estratègic del programa electoral i projecte de ciutat prioritari” la recuperació ambiental i paisatgística dels torrents. Així ho va explicar dimecres la cap de llista, Dolors Farré, en una visita al Sant Pou, un dels quatre torrents de Valls, en la que hi ha participat membres de la candidatura i també representants d’entitats, col·lectius i ciutadans que han participat, en els últims anys, en la definició de les propostes al voltant de la recuperació d’aquestes grans àrees naturals.

Junts per Valls ha encetat amb aquesta visita als torrents el cicle “Propostes Obertes”, un seguit d’activitats per presentar, abans de les eleccions municipals, els principals punts del programa electoral i debatre-ho amb ciutadans i entitats. De fet, la candidata a l’alcaldia va assenyalar que la importància que té per a Valls el projecte de recuperació dels torrents fa que hagi de ser una “proposta oberta i amb la participació de tothom”. Dolors Farré va recordar els passos decisius que s’han fet en aquest mandat, amb l’acord entre l’Ajuntament i l’Agència Catalana de l’Aigua per invertir 2 milions d’euros i retirar els col·lectors d’aigües residuals de la llera dels torrents, així com la definició del Pla Especial de Torrents o la primera edició, aquest curs escolar, del projecte Rius, una ambiciosa proposta pedagògica per promoure el coneixement i la conservació dels torrents a més d’un miler d’infants de totes les escoles i instituts de Valls.

Obrir els torrents a la ciutat

La cap de llista va afirmar que “hem de preservar i conservar aquests espais singulars i únics que són l’autèntic pulmó verd de Valls, per obrir els torrents a tota la ciutat i que els vallencs se’ls sentin com a seus, que els estimin i que en gaudeixin en família com a zones de descans, d’esbarjo, d’oci o de passeig enmig de la natura”. Xavier Salat, número 2 de la candidatura de Junts per Valls i que ha participat, des de fa molts anys, en els debats i diferents propostes de recuperació dels torrents, va ser l’encarregat de dur a terme la visita pel torrent del Sant Pou. Durant la seva explicació, Salat va posar de relleu la importància dels torrents, com ecosistema fluvial, per la riquesa única de flora i fauna pròpia de les zones de ribera, però també pel patrimoni secular que representen els recs i les seves estructures hidràuliques, amb gairebé 8 segles d’història.

Per Salat a més, “la gran potencialitat dels torrents és que poden ser uns grans espais verds integrats a la ciutat, unes zones que ajudin a recosir Valls enlloc de separar-la. En aquest sentit, la proposta de Junts per Valls preveu fer transitables els torrents, com a zones de passeig, creant eixos de connectivitat entre barris i entre les diferents zones Valls: “caldrà crear zones perifluvials protegides, on no s’hi pugui construir, i que siguin balconada als torrents, que comuniquin les zones verdes de la ciutat per poder accedir als torrents”.

Un parc fluvial al llarg dels torrents

D’aquesta manera, Junts per Valls incorpora en el seu programa el projecte de creació d’un parc fluvial que recorreria els torrents del Sant Pou, de la Xamora, de la Farigola i del Catllar. Una via verda pels torrents de 6 quilòmetres de longitud que obriria aquests espais com a zones on gaudir de la natura i la singularitat paisatgística que ofereixen. El vial, allà on l’orografia ho permetés, seria apte per a vianants, però també per a fer rutes amb bicicleta, i es connectaria amb carrers, zones urbanes i camins en diferents punts, amb accessos còmodes per millorar la connectivitat amb la ciutat i el seu entorn. En aquest recorregut, es contemplarien tres grans zones verdes que, en total, sumarien prop de 20 hectàrees. Aquests tres parcs estarien situats a l’àrea del Prado (just a la confluència entre els torrents del Sant Pou i de la Xamora), als Molins (al sud de Valls, en el punt d’unió dels torrents del Catllar i la Farigola) i també a l’àmbit del Mas Miquel, un parc que ampliaria la seva superfície actual per abastar des de la zona esportiva del Vilar fins a la plaça de Sant Francesc.

Cadascun d’aquests tres àmbits del parc fluvial pels torrents destacaria per elements ben diferenciats. Així, per exemple, el parc del Prado seria una excel·lent balconada paisatgística amb vistes a l’església i el campanar de Sant Joan; els Molins sobresortirien pel patrimoni vinculat a l’ús humà de l’aigua, en especial pels antics molins hidràulics que hi ha a la zona; i, per últim, el Mas Miquel oferiria una gran panoràmica amb vistes a la ciutat. La proposta posa però l’accent també en la necessitat de recuperar i preservar el caràcter fluvial i els sistemes naturals dels torrents. Per això, es contempla la millora de la qualitat de les aigües, la restauració progressiva de la dinàmica hidrològica i de les comunitats vegetals, pel que representen com a pulmó de Valls i com a reserva de tota la fauna que habita els torrents.

Aquest conjunt de propostes que, segons Junts per Valls, s’han d’afrontar en els propers anys és el resultat dels diferents estudis impulsats, entre ells el Pla d’Ordenació Urbana que dona una gran importància als torrents. També s’han tingut en compte les propostes sorgides del consell de participació ciutadana per a la regeneració dels torrents, els estudis sectorials com el Projecte dels Torrents de Valls, l’estudi de viabilitat per a la creació d’un circuït ciclable o el projecte de recuperació ecològica i paisatgística de l’espai fluvial de Valls.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: