Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Seguretat, incendis i trànsit: les trucades al 112 des del Camp de Tarragona que més s'incrementen

El contracte del servei es prorroga un any més a l'espera de l'estudi de viabilitat per la seva internalització

El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, i la directora del CAT112, Irene Fornós, a la presentació del balanç de l'activitat del telèfon d'emergències 112 El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, i la directora del CAT112, Irene Fornós, a la presentació del balanç de l'activitat del telèfon d'emergències 112 MAR ROVIRA / ACN
Societat ACN
Dimarts, 20 Febrer 2024 20:39

El servei d'atenció d'emergències del 112 de Catalunya ha registrat 177.670 trucades al Camp de Tarragona l'any 2023, el que representa un 0,9% més respecte al 2022. La majoria d'elles s'han fet per motius de seguretat- amb un augment d'un 7,9%- incendis i trànsit, mentre que disminueixen els avisos per demanar assistència sanitària i per civisme. Aquestes són les principals dades presentades aquest dimarts en el primer balanç territorial del 112. A banda, la directora del CAT112, Irene Fornós, ha explicat que s'ha prorrogat un any més el contracte del servei, que expira aquest març. També ha dit que estan a l'espera de l'estudi de viabilitat, el qual està "a punt de concloure", per valorar si donen llum verda a la seva internalització.

L'any 2023, el 33% de les trucades rebudes al 112 van ser per seguretat. Aquestes es van xifrar en 59.405 enfront de les 55.047 de l'any 2022. Això representa un increment del 7,9% d'un any respecte a l'altre. Per motius de trànsit es va fer 26.270 trucades – el 15%-, la qual cosa suposa un augment del 4,3%. Pel que fa als avisos per incendis, l'augment és "molt destacable d'un 14%" entre ambdós anys, ja que es va passar de les 12.801 trucades l'any 2022 a les 14.639 el passat.

En canvi, en l'àmbit per demanar assistència sanitària es van registrar 55.254 trucades respecte a les 57.796 de fa dos anys, fet que ha implicat un descens del 4,4%. Amb tot, aquests avisos van representar un 31% del total de l'any passat. També s'ha produït un descens en les trucades per motius de civisme, del voltant del 4,5%. En concret, l'any passat es van rebre 8.495 trucades mentre que en van ser 8.896 el 2022. "Cada dia aproximadament de mitjana rebem unes 477 trucades al nostre territori", ha asseverat el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré.

Incendi de la Selva, més de 900 trucades

La directora del CAT112, Irene Fornós, ha explicat que els episodis que van generar més trucades durant l'any passat van ser els incendis de Botarell, el de Solivella o el de la Selva del Camp. De fet, ha posat en relleu el foc d'aquest darrer municipi, ja que van rebre 937 trucades, una xifra superior a les de Sant Joan, que és el dia amb més trucades de tot l'any a Catalunya. "Els avisos per l'incendi va superar el pic de les trucades de Sant Joan, que van ser de 846", ha comentat. Alhora, Fornós ha detallat que les zones més poblades són d'on prové el gruix més gran de trucades i que els mesos d'estius és l'època que s'enfilen les dades.

Els responsables del servei han detallat que el Tarragonès és la comarca amb un percentatge més elevat de trucades per motius de seguretat, un 35,1%, amb 33.598 trucades. En el seu cas, més de la meitat d'elles (55%) es van fer a la ciutat de Tarragona. Ben diferent és la situació de la Conca de Barberà, ja que és la comarca amb el percentatge més alt de trucades per trànsit, amb un 30% del total. També és l'àrea amb més avisos per alertar d'incendis, amb un 16,2%. Concretament, es van registrar 5.411 trucades al 112, el que suposa un 7,1% més respecte a l'any 2022.

Pel que fa al Priorat, és l'única comarca on les trucades per sol·licitar assistència mèdica encapçalen el rànquing (28,5%). Així mateix, és el territori on les trucades per seguretat són inferiors, les quals representen el 17,5%. Els avisos per motius de seguretat ocupen el primer lloc en percentatge a les comarques del Tarragonès, Alt Camp i Baix Camp. En aquesta darrera comarca, també destaquen, que les trucades van créixer un 3,6% durant l'any 2023.

Fornós ha apuntat que les zones del Priorat o de la Conca de Barberà siguin les que tenen un volum més gran de trucades per assistència sanitària està relacionat amb el fet que tenen una població més envellida. En paral·lel, la responsable del CAT112 ha assenyalat que la ciutadania cada vegada té més consciència d'avisar sobre incidents i ho ha especificat amb el cas de les violències masclistes. L'any passat, van rebre 7.476 trucades relacionades amb aquests tipus de violències, respecte a les 6.929 de 2022. "Veiem que hi ha una major participació per part de la societat, abans hi havia una trucada molt tímida sobre un possible cas de violència masclista al pis de dalt mentre que ara ja en són vuit o nou", ha valorat.

Un any més de pròrroga

Preguntada per la possible la internalització del servei del 112, Fornós ha subratllat que estan pendents de l'estudi de viabilitat per valorar si poden subrogar els treballadors. "Està a punt de concloure, queden pinzellades pel que fa a l'impacte econòmic; no només depèn de la direcció del 112 o del Departament d'Interior, sinó també d'altres departaments, funció pública ha de fer la seva part", ha assegurat la directora. "Aquest mes o el següent tindrem un posicionament", ha afirmat.

A la vegada, la directora ha dit que han optat per prorrogar un any més el contracte del servei, que expira aquest mes de març perquè estan a l'espera de l'informe. "S'ha fet un any més de pròrroga perquè és servei essencial que hem de garantir i perquè la internalització no estaria feta en dos mesos", ha tancat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: