Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Noves protestes dels pagesos amb concentracions a Mercabarna i el Port de Tarragona

Els tractors faran marxes lentes a diversos punts del país en una nova jornada de mobilitzacions

Imatge d'una barricada de pagesos a la carretera, el passat 6 de febrer Imatge d'una barricada de pagesos a la carretera, el passat 6 de febrer GEMMA TUBERT / ACN
Societat ACN
Dimarts, 13 Febrer 2024 07:09

Els pagesos tornen a sortir a les carreteres catalanes i aquest dimarts centraran les seves accions a Mercarbarna, el principal mercat majorista de Barcelona i d'Europa en volum de comercialització dels aliments frescos; i al Port de Tarragona. Els pagesos tenen previst concentrar-s'hi a partir de les nou i deu del matí, respectivament, després d'arribar amb els seus tractors en marxes lentes des de diversos punts. A les comarques de Girona, també es faran concentracions a l'N-II a Santa Llogaia d'Àlguema i Orriols, a l'Alt Empordà; i a l'eix transversal, a l'alçada de Vic. A Lleida, aquest dilluns, els pagesos ja van tallar l'A-2 i van interrompre parcialment el trànsit a l'AP-2 a Soses.

A Mercabarna, els tractors hi arribaran en columnes des del Baix Llobregat i l'Anoia, mentre que al Port de Tarragona ho faran des de diverses localitats de la demarcació, com Valls, Reus i el Morell; o l'Aldea i Falset, entre d'altres. També preveuen participar-hi des de Lleida, les Borges Blanques i Tàrrega, però en vehicles.

A l'eix transversal, les sortides estan anunciades des de Gironella i Vic; mentre que a les comarques de Girona els pagesos estan cridats a concentrar-se a l'N-II a Santa Llogaia d'Àlguema i a Orriols, ambdues a les set del matí.

A banda, aquest dimecres al vespre, entre les vuit i la mitjanit, es duran a terme marxes lentes i talls a l’N-420 i C-12, a l’alçada de Móra d’Ebre i Móra la Nova; i el pròxim dia 21 hi ha convocada una gran mobilització a Madrid, davant la seu del Ministeri d'Agricultura.

D'aquesta manera, els pagesos posen de nou sobre la taules les seves principals reivindicacions, com la reducció de la burocràcia per a la seva feina del dia a dia o al competència deslleial contra altres mercats més desregularitzats, entre d'altres. La setmana passada els ja van dur a terme diverses marxes lentes fins arribar al centre de Barcelona, on dimecres es van reunir amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès; i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort.

L'endemà dijous, una representació dels pagesos va reunir-se amb representants dels grups polítics i amb la presidenta del Parlament, que els va rebre al seu despatx. Arran de les trobades van arrencar tres compromisos: revisar les restriccions d'aigua, reduir la burocràcia i agilitzar el pagament d’ajuts. L'acord amb PSC, ERC, JxCat, CUP, Comuns i Cs es va segellar en una proposta de resolució que es portarà a la mesa.

En relació a la reducció de la burocràcia, el conseller Mascort va assegurar divendres que la previsió és que el portal únic comenci a funcionar a finals de març. Segons va dir, ara es troba en una fase beta i s'ha deixat als pagesos que la testegin i facin observacions sobre el seu funcionament.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: