Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Residència de Reus haurà de deixar l'edifici actual, amb "problemes estructurals"

Les reformes que s'han de fer a l'immoble no es poden dur a terme sense risc per als residents

La Residència de Reus haurà de deixar l'edifici actual mentre s'hi fan obres de reforma perquè presenta "problemes estructurals" La Residència de Reus haurà de deixar l'edifici actual mentre s'hi fan obres de reforma perquè presenta "problemes estructurals" ARXIU / INFOCAMP
Societat ACN
Dilluns, 20 Novembre 2023 23:03

La Residència de Reus haurà de deixar l'edifici actual mentre s'hi fan obres de reforma perquè presenta "problemes estructurals" que fan que la intervenció no es pugui dur a terme sense risc per als residents, segons ha informat el Departament de Drets Socials. Aquest dilluns s'ha informat les famílies i els treballadors sobre els informes tècnics que expliquen la necessitat d'aquest trasllat temporal. Departament i plantilla coincideixen que cal prioritzar que el màxim nombre de residents estiguin junts i que puguin triar on anar. Drets Socials ha reiterat el compromís de mantenir la residència pública "amb tots els llocs de treball" i de trobar una solució definitiva sobre la nova ubicació abans d'acabar l'any.

Les problemàtiques estructurals que presenta l'edifici són sobretot de tres tipus: legionel·losi, risc d'incendi i risc estructural. Tot i que cap resident s'ha infectat i que se segueix un tractament amb clor sota control de Salut Pública, les canonades estan afectades per legionel·losi i caldria canviar tota la fontaneria per poder-la eliminar.

En segon lloc, per complir la normativa d'incendi caldria fer entre d'altres un buit per a l'ascensor que afectaria totes les plantes. I en tercer lloc, les façanes, de formigó, estan afectades per la humitat i el pas del temps i, tot i que s'han fet actuacions puntuals amb la instal·lació de malles, caldria una solució més definitiva.

Drets Socials afegeix que en ser un edifici vell, tampoc no es compleix amb la normativa d'accessibilitat, ni amb la distribució d'espais pròpia d'una residència "del segle XXI". També caldria millorar-ne els aïllaments.

Per tant, caldrà un trasllat temporal del servei i el departament baralla diverses opcions, "prioritzant que residents i treballadors vagin el més junts possible i respectant les preferències dels usuaris".

Una de les possibilitats és llogar les instal·lacions d'una residència nova i buida que hi ha a Reus mateix. El Departament està negociant amb la propietat, però admet que és una negociació "complexa" i que cal preveure altres escenaris.

Una altra possibilitat és el trasllat a la residència pública de la Mercè de Tarragona, a unes habitacions que estan per estrenar, i a la residència municipal Horts de Miró de Reus. Entre un i altre centre cabrien el 90% dels residents i la resta s'ubicarien en places públiques d'altres residències del mateix Reus o de la rodalia. Un 15% dels usuaris, informa Drets Socials, han manifestat de manera informal la preferència per aquesta darrera opció.

També s'havia explorat la possibilitat de l'antic hospital de Reus, però s'ha descartat per la complexitat de les obres d'adaptació necessàries.

A partir d'ara es constituirà un període negociador amb els treballadors i una comissió mixta entre el Departament de Drets Socials i l'Ajuntament de Reus per trobar la solució definitiva. També es començaran a recollir de manera formal les preferències de residents i famílies per al trasllat temporal del centre.

Els trasllats dels residents, que es faran en grups petits i de manera gradual, començarien la segona quinzena de gener i duraran "el temps necessari" per fer-los amb la màxima garantia per al benestar dels residents. Es mantindrà un equip d'informació i seguiment de la residència de gent gran de Reus per a famílies i professionals, que es perllongarà més enllà del trasllat del centre.

Pel que fa a la ubicació definitiva de la residència, es farà pública abans que acabi l'any. Drets Socials subratlla que, per tant, quan es comencin a fer trasllats, ja es coneixerà.

Una de les opcions seria la rehabilitació de l'edifici actual, però és propietat de l'Institut de la Seguretat Social i, per tant, "l'estat espanyol hauria d'entrar en la negociació". Una altra possibilitat seria construir un centre de nova planta a Reus, possibilitat que ja s'està estudiant amb l'Ajuntament per les possibles parcel·les i afectacions urbanístiques.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: