Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Neix 'Valls per la llengua' per recuperar l'ús social del català

Una cinquantena d'entitats ja s'han adherit a la plataforma impulsada per l'IEV per alertar de la situació "d'emergència lingüística del català"

Imatge dels membres de la Comissió de Llengua de l’Institut d’Estudis Vallencs (IEV), que han impulsat la iniciativa Imatge dels membres de la Comissió de Llengua de l’Institut d’Estudis Vallencs (IEV), que han impulsat la iniciativa JOSEP CARTANYÀ
Societat Josep Cartanyà
Dijous, 04 Novembre 2021 11:22

La Comissió de Llengua de l’Institut d’Estudis Vallencs (IEV) ha decidit fer un pas més davant la situació "d’emergència lingüística" que es viu al país i ha presentat un projecte que té com a objectiu millorar l’ús social del català a la ciutat i ampliar el consens social a favor de la llengua. El membre de la Comissió, Jordi de Bofarull, ha explicat en roda de premsa que "Valls no queda fora de la dinàmica, general a Catalunya, de retrocés en l’ús de la llengua". En aquest sentit, s'ha referit a les dades aportades pels experts en sociolingüística "que evidencien diversos estudis i informes com l’Enquesta d’usos lingüístics de la població de Catalunya 2018". A Valls, un estudi sociolingüístic recent de Plataforma per la Llengua també mostrava, per exemple, que el 60% de converses als patis dels instituts públics de Valls entre alumnes d’ESO són en castellà (i el 74% en cicles formatius), malgrat que a Valls la llengua majoritària de la població és el català. Davant aquesta situació, "l'única solució que requereix és que reaccionem de manera col·lectiva", ha afegit de Bofarull.

Teresa Guasch, de la Comissió de Llengua, ha anunciat que el primer pas d’aquesta iniciativa s’ha concretat en una crida a les entitats de Valls perquè s'adhereixin a la signatura del manifest que, sota el títol de “Valls per la llengua”, proposa articular un espai de cooperació del teixit associatiu perquè treballi en aquesta línia i en l’organització d’unes jornades anuals. La resposta ha estat altament positiva ja que, fins al moment, 53 entitats de Valls "ja s’han compromès a ser proactives en la promoció de l’ús social del català". Es tracta d'entitats vallenques de tipologia molt diversa (culturals, socials, comercials, esportives,...). Des de l'IEV es considera "imprescindible" la implicació de tots els agents socials, començant per les administracions públiques.

Les jornades i el manifest "Valls per la llengua", el tret de sortida

Aquest mes de desembre els vallencs ja podran veure els primers fruits d’aquesta iniciativa: les Jornades 'Valls per lalLlengua'. L'altre membre de la Comisisó, Joan Guasch, ha explicat que les Jornades tindran lloc de l’1 al 3 de desembre a l’Institut d’Estudis Vallencs i inclouran tres actes: el dia 1 de desembre hi haurà una conferència del secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila, que parlarà sobre els reptes del català i les línies de treball per superar-los; el dia 2 de desembre es portarà a terme un col·loqui per parlar de la situació del català que comptarà amb la presència d’Enric Gomà, editor del llibre 'Molt a favor. 57 propostes i un pacte per la llengua'.

Finalment, el 3 de desembre es farà una lectura pública del manifest “Valls per la llengua” i es presentarà el projecte amb representants de les entitats signants. Segons els membres de la Comissió, “aquestes Jornades volen ser el punt de partida d’aquest nou espai de coordinació que volem que sigui Valls per la Llengua, des d’on tenim la intenció de tirar endavant línies de treball perquè el català sigui més present als espais públics i a les converses de Valls.”

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: