Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 638

InfoCamp | Arxiu de notícies del Priorat
Espectacles Redacció Infocamp

L'espectacle tindrà lloc aquest dissabte 7 de maig, a les 19.00h, al Teatre l'Artesana

Una fada, Gisel, haurà de superar mil aventures i proves per poder aconseguir els seus somnis. Aquest és el fil conductor de l'espectacle que es podrar escoltar i veure en directe a l'Artesana de Falset. Gisela, la veu Disney a l'Estat espanyol, és la protagonista que viurà les aventures de la fada Gisel, a través de les cançons més famoses de les pel·lícules: La Bella y la Bestia, Aladín, El rey León, Peter Pan, El Jorobado de Notre Dame, Mary Poppins, La sirenita i Hércules, entre altres.

El preu de la venda anticipada d'entrades és de 12 euros i el preu a taquilla és de 15 euros.

 

Gastronomia Redacció Infocamp

La Biblioteca Pública de Falset organitza aquest mes de maig un seguit d’activitats sobre vi i literatura 

La Biblioteca Salvador Estrem i Fa de Falset du a terme aquest mes de maig les activitats corresponents al cicle 'Biblioteques amb DO' que organitzen, al llarg de l’any, les biblioteques de la Xarxa de la Generalitat de Catalunya emplaçades en zones vitivinícoles. A Falset, el cicle està dedicat als oficis del vi, un ampli ventall que inclou agricultors, comercials, restauradors, sommeliers, restauradors de barraques de pedra, enòlegs, boters i un llarg etcètera de treballadors diversos i, sovint, poc coneguts.

Amb el suport dels serveis bibliotecaris regionals i dels cellers de cada territori, les biblioteques són les encarregades de programar un seguit d’activitats i perquè assoleixin les fites desitjades, s’ha comptat amb la col·laboració d’institucions de renom literari o vinícola com ara la Institució de les Lletres Catalanes, del Centre Quim Soler, de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i de Vinseum.

La primera activitat té llocr aquest divendre, 6 de maig, s a les 19.00h, a la biblioteca, i du per títol ‘Els Oficis del Vi’, una conversa entre dos professionals de prestigi reconegut: els enòlegs Sara Pérez (Mas Martinet i Venus la Universal) i Francesc Ferré (Celler Frisach). La sessió acabarà amb una copa de vi.

A banda d’aquest acte de divendres, aquestes són les activitats programades a la Biblioteca al llarg del mes de maig, a la biblioteca:

Diumenge 8 de maig, 10.00h

'Els Camins del vi': recorregut pels Guiamets i tast al celler La Placeta.
Places limitades. Inscripció prèvia.

Dijous 12 de maig, 20.00h

Trobada del Club de Lectura per parlar de 'El Xinès', d'Henning Mankell, amb un tast de vi de la DO Montsant.

Divendres 13 de maig, 18.30h

Taller de pintura amb vi per a nens i nenes a càrrec de Tinta i Vi.
Inscripció prèvia, places limitades.

Divendres 21 de maig, 19.00h

El Centre Quim Soler presenta 'Petites històries de banquets', de Marta Gómez i Fèlix Raval, amb un tast de vi.

Dilluns, 02 Mai 2016 11:44

Els vikings saquegen Tarragona

Esports Marina Martínez

El raid d’aventura ‘Viking Raid Tarragona’ tindrà lloc, del 2 al 6 de maig, promocionarà Tarragona com a destí turístic i de qualitat

Vikings i vikingues de Dinamarca i Noruega lluitaran per apoderar-se el títol de ‘Vikings of Skandinavia’ durant cinc etapes del raid d’aventura, Viking Raig Tarragona, del 2 al 6 de maig. El raid d’aventura, organitzat per l’associació danesa AR Sport en col·laboració amb Tarragona.dk, és alhora un esdeveniment per promocionar Tarragona com a destí turístic de qualitat i de vacances actives.

Els vikings que vénen són forts i la cursa multi esportiva no és apta per qualsevol. De fet, l’organitzador del raid, el danès Nils Gisli resident a Tarragona des de fa un parell d’anys, afirma rient que els corredors de raids d’aventura s’acostumen a esmorzar triatletes i ‘ironmen’ abans de cada prova.

10 hores de carrera al dia

Efectivament, suaran i seran cinc dies molt durs d’una mitjana de deu hores de carrera al dia en disciplines com rappel, trail run, BTT, via ferrada, caiac, natació, espeleologia, padlesurf i curses d’orientació, entre d’altres. Tot en un dia i amb el temps com el seu pitjor enemic. L’equip més ràpid en el conjunt dels cinc dies s’apoderarà del títol ‘Vikings of Skandinavia’.

L’organitzador, Nils Gisli, ha involucrat amb èxit algunes empreses locals per dur a terme el projecte de Tarragona.dk i, per tant també, el Viking Raid Tarragona. És gràcies a ells i als deu voluntaris que viatgen des de Dinamarca per ajudar amb el desenvolupament del raid durant els cinc dies, que el Viking Raid Tarragona es pugui fer. “Es tracta de fer pinya a una ciutat com Tarragona”, diu el Gisli feliç de tota la ajuda rebuda.

Proves a Tarragona i al Montsant

A Tarragona, la cursa s’ha iniciat aquest matí, a les 08h, amb els participants saltant al mar des de la golondrina davant de la platja del Miracle. D’aquí han anat a set proves diferents per la ciutat; entre altres com padle surf a la Marina de Moll de Costa, caiac al mar davant del Miracle, rappel al SB Hotel, BTT, trail run, carrera pel centre de la ciutat, visita a les coves urbanes (fora de concurs).
Dimarts, dimecres i dijous, els participants estaran competint al Montsant i dijous tarda i divendres tornaran a ser per la capital de la demarcació.

Gastronomia Redacció Infocamp

Els premis es van atorgar aquest dijous en el marc de la Fira Alimentària de Barcelona

La prestigiosa guia francesa Gilbert & Gaillard ha atorgat una medalla d'Or al vi 'Petites Estones Negre 2013', i una Medalla d'Or 90+ a l''Estones Negre 2012', de la DO Montsant, elaborats pel celler Mas Sersal de Falset. A mé del reconeixemens, els vins catalans són portada a la revista d'aquest mes. El lliurament de les  medalles s'ha fet, aquest dijous 28 d'abril, a la Fira Alimentaria de Barcelona.

El 'Petites Estones Negre 2013' està elaborat a partir de raïms de garnatxa vella procedents de la finca Aiguasals situada, al terme municipal de Falset. Una parcel·la de 10 hectàrees de terrenys inclinats sobre sòls de llicorella i d'una vinya vella de carinyena (Samsó) plantades sobre sòls argilosos en l'acabo municipal dels Guiaments. 

Es tracta d'un vi caracteritzat per ser fresc i amable en nas, amb aromes de fruites vermelles fresques amb apunts florals, tocs especiats i balsàmics. El pas per boca és suau i afruitat amb notes torrades i equilibrat, que deixa un postgust llarg amb grates sensacions de fruites vermelles.

Gastronomia Marina Martínez

Aquest any la fira supera el seu rècord amb 73 cellers participants

Tarragona és enguany la ciutat convidada a la Fira del Vi de Falset. Una mostra de vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant que bat aquest any el seu rècord de participació en comptar amb la inscripció prèvia de 73 cellers en total, 44 de la DOQ Priorat i 29 de la DO Montsant. D’aquests 73 cellers, són més de cinquanta els que tindran stand a Falset, el cap de setmana del 30 d’abril i l’1 de maig, mentre que la resta participaran en els tastos adreçats a professionals i ‘wine lovers’ que s’han programat al llarg del certamen.

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha qualificat com “un honor i orgull ser la ciutat convidada a aquesta fira que és una referència a nivell de Catalunya i a nivell mundial”. També ha volgut afegir que “aquesta és una mostra més de que el territori està cada cop més enllaçat i que qualsevol visitant té varies opcions per gaudir d’aquesta demarcació”.

Per part de l’alcalde de Falset, Jaume Domènech, ha definit la Fira del Vi com “una Festa Major de la comarca i una fira que va guanyant en volum i en categoria”.

Diversos actes

El cap de setmana del 30 d’abril i l’1 de maig, aquest any, a Falset, com a novetat, la fira habilita un seguit d’espais on s’hi ha organitzat tastos continuats pensats per als ‘wine lovers’, és a dir, aquells apassionats amateurs interessats en la cultura del vi. Des d’aquest punt de vista, s’han previst tastos que se succeiran en diversos espais al llarg dels dies de la fira, i que aniran a càrrec de les denominacions d’origen, de l’Escola d’enologia de Falset i que també estan oberts als cellers particulars i a les cooperatives. Els tastos s’han dissenyat amb la idea de millorar el coneixement i convidar a l’aprenentatge del món del vi i dels terrers i les diferències entre Montsant i Priorat.

Altres novetats que s’han previst són una zona de restauració i oci, un complet programes d’activitats lúdiques i culturals al poble i un servei de ludoteca per als més petits.

Tast de Professionals

D’altra banda, la Fira del Vi encara té obert el període d’acreditacions per al Tast de Professionals, que tindrà lloc el proper dilluns, 2 de maig, a Falset. El tast, que comptarà amb la participació dels 73 cellers participants, presenta algunes novetats. La primera és l’orientació del tast cap a una fira de negoci, amb l’objectiu que esdevingui un veritable encontre per tancar acords comercials.

L’acte es prolongarà, fins a les 17h, amb servei de restauració, a causa del gran nombre de mostres. L’espai on es realitzarà serà el mateix en el qual té lloc la fira del carrer per donar cabuda a més professionals.

Conveni de col·laboració

D’altra banda, tant l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, com l’alcalde de Falset, Jaume Domènech, han anunciat que està previst, en un mes aproximadament, la signatura d’un protocol de col·laboració entre la vila de Falset i la ciutat de Tarragona per “incrementar aquest tipus de col·laboració i buscar sinergies”.

Dilluns, 25 abril 2016 08:29

El Govern aposta fort pel Priorat

Medi Ambient Agnès Llorens

Segueix la cursa de fons per reconèixer el paisatge agrícola de la comarca

Seguir endavant sense aturar-se. Aquest és l’objectiu dels impulsors de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana per la cursa de fons que ha de situar-los com a paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània per la Unesco.

Conscients que encara queda camí per recórrer i que la implicació de l’administració és un element clau per aconseguir l’èxit, els responsables de la candidatura busquen ara el suport ferm de la Generalitat, tal com es despren de la darrera reunió celebrada aquesta setmana amb el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris; els directors dels Serveis Territorials de Cultura, Territori i Sostenibilitat, i Agricultura, Alimentació i Ramaderia i Pesca, l’alcalde de Falset, i membres de Prioritat.

Aquesta trobada significa el suport de la Generalitat al projecte, que va iniciar-se el 2007 i que, com a data pròxima, podria assolir-se l’any 2018, tal com destaca la responsable del projecte Prioritat, Roser Vernet, que detalla que l’any 2013 es va enviar un primer dossier per formar part de la llista indicativa, una categoria en la qual va residir-hi durant “almenys un any”, segons la normativa, i que la candidatura oficial ja hi consta a partir de 2014.

Ara, els responsables del projecte es troben en la fase de redacció del dossier acadèmic i el pla de gestió que, un cop enllestits, la candidatura traslladarà a l’Estat espanyol perquè defensi les opcions del territori. “La unió de tots és molt important pel projecte”, apunta Vernet, que destaca que la candidatura defensa un paisatge únic “que no és fix ni immòbil, sinó que va evolucionant” i que, de moment, el procés ja ha servit perquè els ciutadans del territori “treballin junts i guanyin autoestima, que ja és important”. Els impulsors del projecte apunten que cal seguir per fer realitat la candidatura “el més aviat possible”.

Gastronomia Redacció Infocamp

La primera jornada, el 21 d’abril, es dedica als vins blancs de la collita 2015; i la segona, el 22 d’abril, als negres de la collita 2014

La DOQ Priorat dedica els dies 21 i 22 d’abril dues jornades de tast a cegues a l’autoconeixement a través del 14è Tast de Finques i Viles, que un cop més es farà al Local Social d’Scala Dei.

Es tracta de la gran prova de qualitat anual dels vins de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat que any a any ajuda a construir un mapa cada vegada més aproximat a les propietats, semblances i diferències constants que es donen en els vins de les diverses zones d’aquesta regió vitivinícola.

El Consell Regulador d’aquesta denominació d’origen, pionera en la realització d’aquest ambiciós estudi d’autoconeixement i qualitat dels seus vins sostingut al llarg del temps, ho té tot a punt perquè aquest dijous comenci, a les 9:30h, el gran tast a cegues. En el tractament i anàlisi de resultats també hi participa l’Institut Català de la Vinya i el Vi, INCAVI (Departament d’Agricultura), de manera que aquest tast i els seus resultats compten amb l’aval científic i oficial que permet garantir-ne la fiabilitat. Els tècnics d’INCAVI, a més, col·laboren en el treball d’anàlisi i elaboració de 24 microvinificacions experimentals que seran sotmeses a tast durant la primera jornada.

Josep Pelegrín, Millor Sumiller d’Espanya 2016

L’edició 2016 del Tast de Finques i Viles inclou la participació en el tast d’un convidat excepcional: el vencedor del concurs Millor Sommelier d’Espanya 2016, realitzat aquest mateix abril, el català Josep Pelegrín, el qual va guanyar els concursos de Millor Sommelier de Catalunya 2014 i 2015. Pelegrín avaluarà els vins de la DOQ Priorat durant la jornada del 21 d’abril del Tast de Finques i Viles.

D’altra banda, també han confirmat la seva participació al tast com a convidats especials el crític de vins i director de la revista especialitzada ‘Planeta Vino’, Andrés Proensa, i el responsable del portal blogdevinis.org i crític de ‘El País Semanal’, Joan Gómez Pallarès.

Funcionament

Uns 40 tastadors, entre enòlegs i experts, tastaran durant dues jornades els vins acabats de sortir de bóta sense saber a quin elaborador pertanyen ni de quina vila provenen. Enguany serà el quart any que s’inclouran en el tast vins blancs que opten a ser qualificats com a ‘vins de vila’, en aquest cas de la collita 2015. Això serà a la primera jornada, durant la qual també es tastaran el conjunt de 24 microvinificacions de garnatxa i de carinyena corresponents a les 12 zones de la DOQ Priorat, collita 2015.

Durant la segona jornada, el dia 22 d’abril, se sotmetran al tast a cegues de qualificació els vins negres de l’anyada 2014 que optin a les categories de Finca o Vila.

Des de fa catorze edicions, el Tast de Finques i Viles forma part d’un ambiciós i pioner projecte del Consell Regulador de la DOQ Priorat, que conjuntament amb la URV, VITEC i INCAVI treballen per estudiar l’evolució i característiques dels vins del Priorat al llarg dels anys. Així, els tècnics que coordinen el Tast analitzen les constants que presenten els resultats de cada una de les proves anuals i les comparen per identificar quins vins opten a ‘Vins de vila’, és a dir, vins que en l’etiqueta identifiquen el seu nom amb la seva vila de procedència.

Societat Josep Cartanyà

L’Ajuntament de Salou i els consells comarcals de l’Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat renoven l’acord per mantenir el pis de suport

La Fundació Privada d’Assistència i Gestió Integral (AGI) tornarà a encarregar-se una temporada més del manteniment dels pis d’urgència i de l’atenció de les dones acollides que siguin víctimes de la violència masclista, i dels seus fills. Això ha estat possible gràcies a la renovació del conveni impulsat pel Consell Comarcal del Baix Camp, i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Salou i dels consells de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i el Priorat. Per a aquest 2016, el manteniment del pis de suport té un cost màxim de 12.000 euros, que es distribueix proporcionalment entre les diferents administracions d’acord amb una aportació fixa de 1.000 euros i un import ponderat pel número de dones de cada territori. A més, s’ha establert un preu per estada que s’incrementa per a cada administració segons l’ús que en faci del recurs. Aquest preu és de 48,25 euros per dia d’estada, d’una unitat familiar, i amb 60,81 euros per dia d’estada d’una família amb més de dos fills.

Amb el pis d’urgències, s’ofereix l’acolliment temporal amb garanties de seguretat i suport psicosocial a aquelles dones i els seus fills que es trobin en situació de risc per haver patit violència masclista, fins que no trobin un recurs adient de llarga estada o bé, retornin al domicili com a família monoparental. El pis pot estar ocupat per un termini de 15 o 20 dies naturals, fins que serveis socials no trobi un recurs de llarga estada.

La majoria, dones estrangeres casades

Durant el 2015, van accedir al pis d’urgències gestionat per la Fundació AGI, un total de vuit dones, sis infants, tres dels quals eren nadons. La durada mitjana va ser de quinze dies, que en total, sumen 118 dies d’ocupació del pis. En comparació amb el 2014, l’any passat van ingressar tres dones menys al pis però l’ocupació del pis va incrementar-se en cinc dies.
Pel que fa al perfil de les dones ateses, el 62% són estrangeres, tenen entre 20 i 51 anys, el 75% són casades i el 63% no tenen estudis primaris. Pel que fa al tipus de maltractament que han patit les usuàries del pis, un 75% manifesta haver patit maltractaments psíquics, físics, sexuals o econòmics. En un gran nombre de casos, les dones i els seu fills que es veuen obligats a abandonar el domicili i buscar ajuda, ho fan després d’amagar molt de temps el seu patiment.

Cultura Redacció Infocamp

El grup del Vendrell recupera temes dels 30 anys de la banda amb el directe 'De Prop'

Aquest dissabte 19 de març, a les 22.00h, Lax’n’busto pujarà a l’escenari de L’Artesana de Falset els seu directe 'De prop'. Amb aquest espectacle, el grup d’El Vendrell despulla les cançons en format semi acústic, en una proposta que els permet recuperar temes dels 30 anys de la banda. Nous arranjaments de cançons essencials (La meva terra és el mar, Tornarem, Júlia...) i la recuperació de temes que no estan al repertori habitual de les gires (Londres, Ella i el seu fill, No vaig triar, Pensant en tu...) són algunes de les sorpreses que el públic trobarà en aquest directe. Amb 'De Prop', Lax'n'Busto ha volgut anar encara més enllà, anant a l'essència de la cançó pròpiament dita, com mai no ho havien fet anteriorment.

el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Falset, Carlos Brull, subratlla bons motius per no perdre’s el concert d’aquest dissabte: “Lax’n’busto és un dels grans del rock català, i la seva trajectòria es pot repassar en cada un dels temes que hi interpretaran, temes als quals, a més, han donat un gir i una sonoritat molt particular”. A aquests motius cal afegir-hi que el grup ha anunciat una aturada un cop finalitzin la gira 2016, a l’espera de comptar amb nous temes. Aquest fet converteix cada concert que resta en un espectacle emotiu.

'De Prop' és una oportunitat única, doncs, per veure un grup que demostra una gran maduresa musical, i que deixa la seva característica energia "rock'n'rollera" per endinsar-se en un viatge entre melodies i acords, navegant entre cançons treballades i amb una profunditat musical pròpia d'una banda amb més de 15 discs a l'esquena.

Les entrades per al concert es poden comprar de manera anticipada a l’Ajuntament de Falset, al 977 83 00 57, per un import de 12€. També es vendran el mateix dia a taquilla per 15€.

Turisme Redacció Infocamp

La botiga de Falset presenta la seva oferta d’activitats lúdiques i gastronòmiques, que tindran lloc del 21 al 28 de març

L’empresa prioratina, elaboradora de productes locals i de proximitat des de 1997, proposa una oferta d’activitats variada i original per a aquesta Setmana Santa, que permetrà, a tots aquells qui ho desitgin, conèixer la comarca des d’una altra perspectiva.

A més de les propostes de caràcter anual, del 21 al 28 de març, a Priorat Natur també es podrà degustar el seu vermut artesà, elaborat seguint la tradició de la comarca. Així mateix, el 25 de març es durà a terme un tast de la cervesa natural Zythum, de la mà dels seus elaboradors i, el 26 de març, un tast dels vins del celler Sant Rafel (DO Montsant), a càrrec de la seva propietària i enòloga, Pilar Just.

Tota aquesta oferta d’activitats es combinarà amb els horaris d’obertura de la botiga, que seran de 10.00h a 20.00h, del 21 al 27 de març, i de 10.00h a 14.00h, el 28 de març. Per més informació, podeu contactar directament amb l’establiment.

La seva àmplia gama de productes i el seu afany per donar-se a conèixer és el que els ha animat a organitzar activitats lúdiques, com seria el cas de la gimcana familiar i el tast d’oli guiat que es poden realitzar durant tot l’any a la seva botiga de Falset.

Medi Ambient Redacció Infocamp

L'Observatori del Paisatge està elaborant els dos documents de treball

El dossier per impulsar la candidatura a la Unesco perquè el paisatge agrícola de la comarca del Priorat sigui reconegut patrimoni mundial es lliurarà el gener del 2017. Així es va posar de manifest en la reunió que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va mantenir, ahir al matí, amb membres de l'entitat Prioritat, que treballa per impulsar la candidatura. L'Observatori del Paisatge està elaborant dos documents per completar el dossier de candidatura: el projecte de caracterització històrica del paisatge cultural Priorat-Montsant-Siurana, que ja està enllestit, i el pla de gestió del Priorat-Montsant-Siurana, que es troba en la fase final de redacció. Tots dos documents se sotmetran a la consideració dels ajuntaments i de les entitats implicades. I, el gener de 2017, tot el dossier es lliurarà a la Unesco.

Durant la visita al parc natural del Montsant, el conseller també va anunciar que recuperarà les dotacions pressupostàries necessàries per al bon funcionament dels 14 parcs naturals de Catalunya i els espais naturals protegits. “Cada euro invertit en un parc natural té un retorn de 9 euros”, va destacar.

Divendres, 04 Març 2016 17:33

Tast de caves a l’Hostal Sport de Falset

Gastronomia Redacció Infocamp

La degustació de caves tindrà lloc aquest dissabte, 5 de març, a les 19h, al Saló Montsant de l’Hostal Sport

El Saló Montsant de l’Hostal Sport de Falset acollirà el Tast de caves. La durada d’aquest esdeveniment serà de dues hores aproximadament i tindrà un cost de 5 euros. El tast estarà impartit pel sommelier Xavi Nolla, del Grup Codorniu. Es tracta de referències singulars de quatre cellers que pertanyen al grup i són el primer enclavament vinícola en les respectives denominacions d’origen.

Repertori del tast

Els diferents tasts que es realitzaran seran:

• Reina Maria Cristina 2013. Cava Reserva 20 mesos. Codorniu. DO Cava.
• Jaume 2010. Cava Gran Reserva 50 mesos. Codorniu. DO Cava.
• Intramurs Blanc 2015. Abadia de Poblet. DO Conca de Barberà.
• Maturana Blanca 2014. Bodegas Bilbaínas. DOQ Rioja.
• 106 Barricas 2011. Reserva. Bodegas Bilbaínas DOQ Rioja.
• Pla dels Àngels 2015 (en exclusiva, mostra de dipòsit) Cellers Scala Dei. DOQ Priorat.
• Cartoixa 2010. Cellers Scala Dei. DOQ Priorat.

Sopar

Posteriorment, per qui vulgui quedar-se a sopar, s’oferirà un menú gastronòmic per 25€ per persona amb IVA inclòs. Aquest menú, sota el títol ‘Contrastos del Priorat’, permetrà escollir d’entrants escudella de mar amb algues de Galícia, Caneló de pinya i formatge de cabra caramel·litzat o croquetes de marisc al pebre vermell. De primer plat, hi haurà amanida de tomàquets confitats, tonyina fresca i oli de vainilla. Com a segon plat es podrà gaudir del plat de mar i muntanya de pollastre ecològic a la catalana amb llagostí. Finalment, de postres hi haurà ganache de xocolate flexible de gerds amb oli i pa d’espècies. El vi, l’aigua, el pa i el cafè estaran inclosos en el menú.

L’activitat gastronòmica tindrà un aforament limitat de 30 persones. Per això és necessari realitzar reserva prèvia a través de Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., tant pel tast com pel sopar.

Medi Ambient Redacció Infocamp

Les actuacions es van dur a terme a la Conca de Barberà, el Baix Camp, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta

Durant el cap de setmana del 27 i 28 de febrer, la secció de conservació de carreteres de la Diputació de Tarragona va dur a terme treballs de vialitat hivernal per tal de mantenir un nivell adequat en la seguretat i confort de les vies de titularitat de la institució afectades per la nevada. En concret, es van mobilitzar un total de cinc equips llevaneu (tres de la base de Reus, un de Valls i un de Tortosa) per a la neteja i tractament amb sal fundent.
Pel que fa als efectius humans, es van mobilitzar 30 treballadors de carreteres, la dedicació dels quals va ser de les 6h a les 23:30h del dissabte dia 27, i de les 6h a les 14h del diumenge dia 28.

Comarques afectades

Les actuacions es van dur a terme a la Conca de Barberà, el Baix Camp, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, que van ser les comarques afectades per la neu. En total, es van condicionar 249.74km de carreteres, el 25% de la xarxa total de la Diputació, i s’hi van espargir 72 tones de sal. Durant els treballs, els equips van haver de recórrer un total de 1.900 km.

Medi Ambient

L’ACA assegura que les mesures han estat sostenibles i respectuoses amb el medi ambient i l’entorn

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha promogut les tasques de conservació de la llera del riu Montsant al seu pas per la Bisbal de Falset, al Priorat. Aquesta actuació, que pertany al Programa de Conservació de Lleres a Catalunya, ha suposat un cost de 19.898,76 euros i s’ha executat d’acord amb el conveni vigent entre l’ACA i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).

Les mesures s’han realitzat sota criteris de sostenibilitat i prevenció del medi ambient per no interferir amb el cicle de reproducció de l’àliga cuabarrada, espècie protegida per la directiva d’ocells i també per la normativa catalana i estatal. El Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya –pendent d’aprovació– la considera una espècie en perill d’extinció. És per això que part de les tasques es van fer fins finals de desembre, seguint amb les recomanacions i mesures preventives proposades per l’ACA.

Els treballs de conservació de la llera han consistit en la poda selectiva d’arbustos, la majoria morts i caiguts a causa de les rierades i ventades, que ocupaven el centre del llit del riu i en la neteja de canyes i esbarzers. Les tasques s’han realitzat al llarg d’uns 770 metres del riu i prop de la Xarxa Natura 2000 i del Parc Natural de la Serra del Montsant, s’han fet a mà, sense l'ús de maquinària, per mirar de preservar aquest medi tan fràgil. Per aquesta mateixa raó no està previst cap tractament químic de la canya.

Pàgina 207 de 208

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: