Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Arxiu de Reus rep la donació del fons d'Isidre Fonts Masdeu

El fons inclou documentació de la creació de la Llibreria Gaudí i de la vessant d'activista social i cultural a Reus, a la Selva del Camp i en altres poblacions

Del 23 de febrer al 2 de març, es podrà visitar la mostra documental sobre el fons d'Isidre Fonts Masdeu al vestíbul de l'Arxiu de Reus Del 23 de febrer al 2 de març, es podrà visitar la mostra documental sobre el fons d'Isidre Fonts Masdeu al vestíbul de l'Arxiu de Reus REUS CULTURA
Patrimoni Redacció Infocamp
Divendres, 24 Febrer 2023 12:10

L'Arxiu Municipal de Reus va acollir, aquest dijous 23 de febrer, l’acte de donació del fons d’Isidre Fonts Masdeu (1931). El fons inclou documentació que fa referència a la seva activitat personal, sobretot en la vessant d’activista social i cultural a Reus, però també a la Selva del Camp i en altres poblacions. Del 23 de febrer al 2 de març, es podrà visitar la mostra documental sobre el fons al vestíbul de l'Arxiu. L'acte va comptar amb la participació de la llibretera i filla de l'Isidre, Montsant Fonts, i de la regidora de Participació Ciutadana, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, i va finalitzar amb la conferència 'Llibres, cultura i antifranquisme. Ca l'Isidre 1965-1975', a càrrec de Salvador Palomar.

acte cessió fons Isidre Fonts Arxiu

La llibretera Montsant Fonts i la regidora Montserrat Flores, a l'acte de donació (Reus Cultura)

Els inicis de la Llibreria Gaudí

Del fons d'Isidre Fonts Masdéu hi destaca especialment tot el conjunt documental format a partir de la creació de la Llibreria Gaudí, nascuda l’any 1965 en un context general – la Catalunya de la dècada de 1960- de voluntat de redreçar del país a partir de la llengua, els llibres I la música.

En el seu origen, la llibreria esdevindrà establiment de referència quant a la cultura comarcal. S’hi vendran llibres, discos, joguines i revistes, però a més esdevé lloc de trobada de militants antifranquistes. A conseqüència d’aquest fet la llibreria sovint serà objecte de vigilància, amb diversos registres per part de la policia.

Tota aquesta activitat es mostra reflectida en la documentació que ingressa a l’Arxiu Municipal de Reus. Des de les comandes de llibres a les principals editorials del moment, de discos, joguines fins a actes del registres policials passant per documents notarials de la creació de la mateixa llibreria.

Un fons extraordinàriament ric per conèixer l’activitat de reivindicació cultural i social a la ciutat de Reus, comarca i part del país durant les quasi dues dècades prèvies a la democràcia. Però especialment important i significatiu a nivell documental, pel fet que suposa una entrada de documentació particular d’un període (1960-1975) i d’un àmbit (sobretot del moviment editorial) fins ara poc representats dins del fons municipal.

L’activitat s’inclou dins del cicle sobre memòria històrica que acompanya l’exposició 'Després de la guerra. La vida quotidiana sota el franquisme' que es pot visitar al museu Salvador Vilaseca de Reus.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: