Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Comença una nova campanya arqueològica a la Secuita

La investigació liderada per l'ICAC s'està fent al jaciment Costa de la Serra, un fortí tardorepublicà datat entre finals del segle II aC i principis del segle I aC

Vista del jaciment de Costa de la Serra (La Secuita), on l’ICAC ha començat una nova campanya arqueològica, el febrer de 2023 Vista del jaciment de Costa de la Serra (La Secuita), on l’ICAC ha començat una nova campanya arqueològica, el febrer de 2023 ICAC
Patrimoni Redacció Infocamp
Dimecres, 15 Febrer 2023 20:48

Comença una nova campanya arqueològica al jaciment Costa de la Serra, situat al municipi de la Secuita. Els treballs d’investigació liderats per l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i estudiants del màster interuniversitari en Arqueologia Clàssica Aplicada es van iniciar el passat 2 de febrer i està previst que finalitzin a principis de març.

El jaciment descobert per Marc Dalmau, -veí de l’Argilaga i antic alumne dels estudis en Arqueologia Clàssica-, correspon a un fortí tardorepublicà datat entre finals del segle II aC i principis del segle I aC. Enguany la campanya arqueològica se centra en la delimitació d’una gran depressió localitzada a la zona més elevada de l’indret i de la qual se’n desconeix la funcionalitat.

Aquestes excavacions, que es van iniciar l’any 2015 amb el suport de l’Ajuntament de la Secuita i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s’emmarquen dins del projecte quadriennal sobre Cessetània al primer mil·lenni aC i està dirigit per Maria Carme Belarte (ICAC) i Joan Canela.

Mari Carme Belarte i Joan Canela ICAC

Maria Carme Belarte i Joan Canela, al jaciment de Costa de la Serra, a la Secuita, el febrer del 2023 (ICAC)

Troballes anteriors

L’ICAC, juntament amb estudiants del màster interuniversitari d’Arqueologia Clàssica, està executant tasques d’investigació al jaciment Costa de la Serra des de 2014. Aquell any es va descobrir un assentament militar, el qual va ser destruït intencionadament quan va ser abandonat.

En campanyes anteriors també es va exhaurir el sector sud-est de la fortificació tardorepublicana i es va definir una façana meridional amb el traçat de dos trams de muralla d’uns 50 metres de recorregut.

En els treballs iniciats aquest 2023, els investigadors estan treballant en diferents hipòtesis i esperen poder establir relació entre els possibles usos d’aquest element amb la resta d’infraestructures ja localitzades en el jaciment.

Altres tasques dutes a terme al jaciment

A banda de la campanya arqueològica que s’està engegant a Costa de la Serra, també s’estan duent a terme tasques d’estratigrafia, les quals estan proporcionant un ric context material amb l’obtenció d’elements ceràmics, paviments, revestiments i sostres que permeten comprendre com es practicava l’arquitectura al jaciment.

Gràcies a aquest estudi de les roques de l’indret durant la campanya, s’ha pogut registrar una de les primeres troballes; la identificació d’una estructura de combustió amb revestiment, la qual podria pertànyer a un forn.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: