Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Torredembarra, hereva d'un passat indià

Edificis emblemàtics del municipi, com l'escola Antoni Roig o la fundació Pere Badia, van estar construïts gràcies al patrimoni indià

Indians i indianes durant la Fira d'Indians de Torredembarra Indians i indianes durant la Fira d'Indians de Torredembarra LAIA MOLNÉ
Patrimoni Laia Molné
Dissabte, 15 Setembre 2018 16:29

L'arquitectura típica de l'època indiana es pot veure a Torredembarra en molts dels seus carrers, que expliquen en silenci històries de fa dos segles. Amb motiu de la Fira d'Indians que s'organitza durant aquest cap de setmana (15 i 16 de setembre), s'organitzen diverses visites guiades per conèixer el patrimoni indià de la ciutat. L'historiador Carlos Moruno explica durant una hora i mitja, tot fent un passeig pel municipi, les vivències d'Antoni Roig, Mañé i Flaquer i Pere Badia, alguns dels indians més famosos, nascuts i viscuts a Torredembarra.

DSC 0663

La història dels indians es remunta a partir de 1778, quan es va començar a viatjar al continent americà, que en aquell moment es pensava que eren les Índies, per importar i exportar productes, fer negocis i, evidentment, riquesa. Aquest va ser el cas dels indians més coneguts, però també està el cas de comerciants més petits que muntaven petites botigues a Americà per sobreviure. El producte que més s'exportava era l'aiguardent, durant un temps fet a Reus, i els productes que més s'importaven eren cacau, cafè i sucre.

Durant la visita Carlos Moruna explica atentament, davant la casa de cada indià, la seva història, com la de Joan Güell, qui tenia un gran nombre de negocis diversificats i en tornar va marxar a Barcelona, més endavant el seu fill va ser conegut com a mesenes de Gaudí. O també la història de Joan Mañé i Flaquer, el pare del qual també va ser un reconegut indià, que va passar per casualitat per Torredembarra, i hi va acabar vivint.

Una menció especial es mereix el fundador de l'hospital Pere Badia, que ara és una residència de la tercera edat. En morir Pere Badia va decidir destinar, juntament amb dos indians més, la seva fortuna per construir un hospital perquè la gent amb menys recursos pogués ser atesa correctament.

DSC 0681

I l'indià torrenc per excel·lència, Antoni Roig, reconegut per haver cedit 2/3 de la seva herència per construir una escola laica, gratuïta i mixta, uns requisits molt moderns per l'època. Tot i que l'escola no era 100% mixta, ja que es va separar nois i noies, però de manera equitativa, si era absolutament laica i gratuïta. Ara, l'escola és la seu de la regidoria d'Educació i l'escola de música del municipi. A més, a la sala principal de l'escola, entre pintures al fresc i el propi retrat d'Antoni Roig, s'entregava i s'entrega -ara de forma simbòlica-, un dot a les dones del poble que es cassessin, fruit del terç restant de l'herència de l'indià.

La història d'Antoni Roig encara amaga més curiositats: se l'ha senyalat com a maçó, ja que va crear una escola laica, de les poques de l'època, i la sala principal està plena de símbols maçònics, que poden ser fruit de les creences de l'indià o del dissenyador de la sala, qui se sap amb certesa que era maçó. A més, Antoni Roig va demanar específicament al seu testament ser enterrat a les portes del cementiri, sense cap senyalització, ja sigui per creences o potser pel rumor de què s'havia dedicat al tràfic amb esclau i era la seva manera de demanar perdó.

DSC 0701

El tràfic amb esclaus, protagonista de la Fira

Aquest any la Fira d'Indians de Torredembarra està dedicada al tràfic d'esclaus, molt comú en l'època. S'ha arribat a creure que Antoni Roig, entre molts altres indians, es va dedicar en un principi al tràfic d'esclaus per poder augmentar beneficis i fer créixer el negoci per dedicar-se després a activitats més lloables. Tot i això, no hi ha documents registrats que puguin fer concloure, almenys en el cas d'Antoni Roig, que va ser així.

Durant el cap de setmana del 15 i 16 de setembre es podrà visitar a la Fira d'Indians diverses activitats com: una exposició de productes d’ultramar i mostra d’oficis a les 10h; a les 12h hi haurà degustació de cafè cubà pels assistents, a la plaça del Castell; a les 18:30h xocolatada popular gratuïta a la plaça de la Vila; a les 19:30h presentació dels llibres de l’editorial Gregal al pati del Castell; i a partir de les 8h del diumenge 16 havaneres amb el grup Xarxa a la plaça del Castell.

DSC 0603

A més, es faran altres visites guiades, la del patrimoni indià. Amb un preu de 3€ que serà el diumenge a les 18:30h i una altra al cementiri del municipi, amb un preu també de 3€, el dissabte a les 19h. Les entrades es poden comprar a www.turismetorredembarra.cat i el mateix dia de la fira a la carpa de Turisme.

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: