Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Entitats ecologistes inicien un procediment administratiu per exigir responsabilitat davant la contaminació per pèl·lets

Good Karma Projects i Surfrider Foundation critiquen la manca de mesures i la “inacció” de les administracions

Representants de Good Karma Projects i Surfrider Foundation a la platja de la Pineda, a Vila-seca Representants de Good Karma Projects i Surfrider Foundation a la platja de la Pineda, a Vila-seca NEUS BERTOLA / ACN
Medi Ambient ACN
Dimarts, 10 Octubre 2023 22:23

Les entitats ecologistes Good Karma Projects i Surfrider Foundation han iniciat un procediment administratiu davant la Generalitat per exigir responsabilitat ambiental a les empreses implicades en la contaminació per pèl·lets al Camp de Tarragona. Ho fan després de cinc anys estudiant l’impacte que generen aquests microplàstics al mar Mediterrani i davant la manca de mesures de les administracions. “Ens veiem amb l’obligació moral de fer-ho”, han afirmat. També han descartat que l’anunci d’aquest tràmit sigui una resposta directa a la creació de la nova plataforma fa un parell de setmanes, on no van estar convidats. Tot i això, han lamentat que se’ls hagi “deixat fora” i veuen aquest nou tràmit com l’única solució possible.

El cofundador de Good Karma Projects, Jordi Oliva, ha lamentat que l’entitat “hagi aconseguit arribar al Parlament Europeu abans que mantenir un diàleg amb els diferents agents del territori”. Una manca de voluntat que, segons ha assegurat, els ha obligat a decantar-se per la via legal. “Veiem que el procediment administratiu és l’única solució per tirar endavant i acabar amb la contaminació per pèl·lets”, ha subratllat Oliva.

En la mateixa línia, s’ha mostrat el coordinador de la delegació estatal de Surfrider Foundation, Xavi Curto, qui ha descartat que l’anunci “estigui directament connectat” amb la presentació de la plataforma ‘zero pèl·lets’ entre empreses i institucions. Tot i això, ha subratllat que la manca d’entitats ecologistes “mostra que la societat civil no està dins d’aquest diàleg”. “Per a mi és una falta important, perquè gran part de la informació que s’ha donat ve de les ONG que estem preocupades pel medi ambient”, ha criticat Curto, qui ha defensat que “si no hi ha aquesta figura, la taula es queda sense una pota”.

De fet, Good Karma Projects ha estat estudiant aquesta problemàtica al litoral tarragoní des del 2018. Oliva ha detallat que “a Tarragona s’han batut dos rècords mundials de recollida de pèl·lets”, ja que l’any 2021 es van recollir més de 700.000 boletes de plàstic i el 2022 més de dos milions. “Sabem que la neteja és tècnicament inviable, ja que estan arribant pèl·lets de forma constant”, ha assegurat Oliva, qui ha afegit que les mesures haurien d’anar a encaminades a frenar l’arribada d’aquests microplàstics i no a treure’ls una vegada ja estan la costa.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: