Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Reus implicarà al sector privat en la seva adaptació a la mobilitat elèctrica

El pla de mobilitat elèctrica de la ciutat preveu la instal·lació de 5 noves estacions de càrrega, així com restriccions al vehicle contaminant a llarg termini

El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, durant la presentació del pla de mobilitat elèctrica de Reus El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, durant la presentació del pla de mobilitat elèctrica de Reus ALBA SANCHA
Medi Ambient Alba Sancha
Dilluns, 04 Febrer 2019 15:12

L’Ajuntament de Reus ha presentat aquest dilluns, 4 de febrer, el pla de mobilitat elèctrica per la ciutat que marca les línies principals per definir una estratègia que permeti convertir el municipi en una ciutat capdavantera en aquest àmbit. Aquest pla –confeccionat per l’empresa externa Etecnic– preveu com una de les accions a més curt termini la instal·lació de 5 noves estacions de càrrega a diferents punts de la ciutat, però amb la particularitat que es començarà a demanar la implicació del sector privat, de manera que aquest assumeixi responsabilitats en el procés d’adaptació de la ciutat a la mobilitat elèctrica.

“La instal·lació de més punts de recàrrega elèctrica”, “incentivar l’ús d’aquests vehicles als usuaris” i “l’adaptació de la ciutat en infraestructura de mobilitat elèctrica” són els tres punts generals que estableix el pla de mobilitat elèctrica que ha presentat el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio. Tot i això, els terminis són diferents. Per una banda, l’acció prevista a més curt termini, a “un parell de mesos vista”, segons Rubio, i amb una inversió de 125.000 euros, serà la instal·lació de 5 nous punts de càrrega per a vehicles elèctrics: una estació de càrrega ràpida a l’estació d’autobusos i una altra al polígon Agro-Reus, i estacions de càrrega semiràpida a l’Hospital Sant Joan, al Campus Bellissens i a l’estadi municipal –una a cada punt-. En relació a la instal·lació d’aquestes, el pla de mobilitat preveu la imminent implicació del sector privat, de manera que alguns espais, com per exemple les estacions de servei, hauran de començar a invertir en la incorporació d’aquesta infraestructura.

Així mateix, el pla també preveu la instal·lació de punts de recàrrega ràpida per a professionals, taxis, etc., com també la necessitat de requerir subvencions, tant al govern de Catalunya com al de Madrid, segons Rubio, per facilitar la implementació d’aquests equipaments en comunitats de veïns i aparcaments residencials.

Objectius a llarg termini

D’altra banda, el pla de mobilitat també preveu altres objectius que s’emmarquen principalment en la restricció del vehicle contaminant, tot i que són propostes a llarg termini, ja que encara no són viables a Reus per raons diverses. Per una banda, se substituiria la flota d’autobusos per una amb busos elèctrics, de la mateixa manera que s’implantarien autobusos elèctrics a l’aeroport de Reus. Tot i això, el regidor de Medi Ambient ha reconegut que, actualment, no són propostes factibles, ja que “l’amortització d’un bus elèctric encara no és viable”, en paraules de Rubio. A més, cal recordar que, actualment, s’està duent a terme una renovació de la flota d’autobusos municipals, motiu pel qual el regidor ha manifestat que “si les noves tecnologies han de fer que la ciutat torni a estar endeutada, no és rentable”. Per totes aquestes raons, es tractaria d’un objectiu futur, a uns 15 o 20 anys vista.

A més d’aquest àmbit d’actuació per aconseguir una flota de vehicles municipals elèctrics o híbrids en la seva totalitat, hi hauria un altre centrat en la reducció d’emissions contaminants. En aquest cas s’emmarcarien mesures com els taxis lliures d’emissions l’any 2035, o bé un sistema públic de trànsit i un transport de mercaderies lliure d’emissions l’any 2030.

El foment de l’ús del vehicle elèctric

Per tal que totes aquestes accions no es converteixin en paper mullat, el pla de mobilitat també preveu la necessitat de realitzar campanyes de sensibilització sobre el medi ambient, accions per promocionar aquesta tecnologia, així com campanyes per fomentar l’ús del vehicle elèctric. Cal recordar que els vehicles elèctrics a Reus aparquen amb un descompte del 50% en la tarifa dels pàrquings municipals i, a més, reben una bonificació del 75% en la quota de l’impost de vehicles, per als que són elèctrics, i d’un 75% passant a ser del 65% a partir del primer any, per als vehicles híbrids.

Rubio ha assegurat que “Reus està en un molt bon punt de sortida”, ja que la ciutat s’ha convertit en “sinònim d’innovació” i s’ha posicionat com un municipi capdavanter en mobilitat elèctrica. A Reus, actualment, n’hi ha un total de 14 estacions de càrrega que permeten donar un servei simultani a 32 vehicles, i que es reparteixen en 8 aparcaments municipals i en 6 espais de la via pública. En aquest sentit, el regidor ha detallat que les dades són molt positives, passant de les 317 recàrregues l’any 2014 a més de 7.700 en data d’octubre de l’any 2018. “La mobilitat elèctrica és present, però serà futur”, ha conclòs Rubio.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: