Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Boletes de plàstic tornen a envair la Platja de la Pineda, dos anys després

L'Ajuntament netejarà en els pròxims dies les milers d'esfèriques aparegudes a la platja / Vila-seca en Comú n'ha denunciat l'aparició davant l'ACA i el consistori afirma que no suposen cap risc per a la salut

La Platja de la Pineda ha aparegut plena d'aquestes boles La Platja de la Pineda ha aparegut plena d'aquestes boles VILA-SECA EN COMÚ
Medi Ambient Redacció Infocamp
Divendres, 25 Gener 2019 13:04

Era un mes de gener del 2017 quan van apareixien milers de boles de plàstic a la Platja de la Pineda. Avui, dos any després, la mateixa imatge s'ha tornat a produir, també en un mes de gener i també amb les mateixes boles. L'aparició d'aquestes esfèriques de polietilè ha estat denunciada avui pel grup municipal de Vila-seca en Comú davant l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), el Seprona de la Guàrdia Civil, davant grups ecologistes com Greenpeace, la Fundació Mare Terra Mediterrània, Ecologistes en Acció, Gepec i davant del propi Ajuntament de Vila-seca.

De moment, un grup d'operaris municipals ha fet una actuació puntual que, amb l'ajuda del vent, ha permès arraconar les boletes per evitar molèsties i, en els propers dies, quan els pronòstics metereològics siguin més favorables es procedirà a la neteja total de la platja.

Neguen que hi hagi cap risc per a la salut

Els comuns sospiten que es tracta de la matèria primera bàsica que s'utilitza en les fàbriques de plàstic per produir els objectes quotidians i que, segons aquesta hipòtesi, s'obté en les refineries de petroli o després del procés del reciclatge. El grup de l'oposició alerta que aquests petitts trossos de plàstic "són derivats del petroli i altament tòxics". Però fonts municipals han constatat que aquestes boles són les mateixes aparegudes al gener del 2017 i que, un cop van ser analitzades les mostres pels laboratoris Eurofins d'Alemanya, l'Ajuntament va descartar que suposessin cap risc per a la salut. En aquella ocasió, el laboratori va analitzar si hi havia la presència d'algun dels fins a 173 elements de toxicitat que recull la Unió Europea, però no se'n va detectar cap.

Pel que fa a la seva procedència, el govern municipal no pot assegurar si haurien caigut des del transport per mar o si haurien caigut mentre es transportaven per carretera, que sembla ser l'opció incialment més probable, però no confirmada. El que sí que ha pogut comprovar l'Ajuntament és que l'incident s'ha produit com el de fa dos anys, és a dir, a partir d'unes inclemències metereològiques que haurien afectat el transport directe.

Els comuns demanen que s'investigui el seu origen

Vila-seca en Comú demana que s'iniciïn els tràmits pertinents "per detectar l'origen i evitar que torni a succeir". Finalment, recorden que el consistori "es va comprometre a través d'una moció impulsada per la pròpia formació a ser un municipi "lliure de plàstics"", pel que consideren que des de la corporació "no poden seguir mirant cap a un altre costat", afegeixen.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: