Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Proposen substituir les protectores d'animals pels "refugis del segle XXI"

L'ONGD Nova Eucària s'adreça a tots els municipis del Camp de Tarragona per oferir-los una solució legal i viable en forma de refugis per als gossos i gats abandonats o perduts

L'ONG Nova Eucària vol que al Camp de Tarragona s'acabi amb aquesta imatge de "protectores" enteses com a "magatzems d'animals" i es substitueixin per refugis o cases d'acollida L'ONG Nova Eucària vol que al Camp de Tarragona s'acabi amb aquesta imatge de "protectores" enteses com a "magatzems d'animals" i es substitueixin per refugis o cases d'acollida INFOCAMP
Medi Ambient Josep Cartanyà
Dissabte, 21 abril 2018 10:39

Nova Eucària-Programes per al Desenvolupament s'ha adreçat a tots els ajuntaments i consells comarcals del Camp de Tarragona per oferir-los el seu assessorament legal per a la creació dels "refugis del segle XXI", com a solució definitiva als problemes que tenen els municipis a l'hora de gestionar un servei de protecció i acollida dels gossos i gats perduts o abandonats. La proposta neix "davant la necessitat de superar el model obsolet i inviable de les gosseres (protectores), on la desatenció i el sacrifici dels animals formen part del modus operandi d'aquestes empreses, que violen sistemàticament la llei de protecció animal del Parlament", tal com explica la diretora de l'ONGD, Anna Carbonell, que, a més, recorda que "actualment hi ha gosseres que es troben imputades en processos judicials".

La solució que proposa l'entitat especialitzada en dret ambiental és la reconversió legal de l'activitat proteccionista "en la forma de refugis d'animals urbans abandonats i perduts o els refugis del segle XXI", a través del 'Programa Cubillar'. Es tracta d'un pla integral que preveu l'assessorament i la implantació d'un model de gestió "sostenible" que inclou la recollida, el rescat, l'acollida, l'atenció veterinària, el refugi, la protecció, els tractaments, l'adopció i la recuperació i seguiment de gossos, fures i gats abandonats: "Des de fa anys que hem comprovat que les administracions no saben com actuar en aquest tema, tenint en compte que la llei deixa clar que cada ajuntament és responsable de la gestió dels seus animals, encara que aquesta es derivi cap a un consell comarcal", assenyala Carbonell. L'Ajuntament hauria de convocar un concurs públic per a la gestió d'aquests refugis seguint la normativa que es deriva de la llei de protecció animal.

Refugis propis o mancomunats

La proposta de l'entitat adreçada als municipis preveu la creació de dos tipus de refugis per tal que siguin viables, el refugi propi ( per a poblacions mitjanes o grans) i el refugi mancomunat (per a petits municipis), que podria agrupar diversos pobles per oferir el servei. L'assessora en política i dret animal Anna Carbonell explica que "per garantir la qualitat de vida dels animals, la capacitat màxima dels refugis propis hauria de ser de 50 animals i la dels mancomunats 100". També considera que les administracions públiques "no haurien de pagar el cost d'un servei anual, com passa actualment amb les gosseres, sinó un cost per animal". Segons Carbonell, aquesta seria la proposta econòmicament més viable per als municipis donat que faria que les campanyes ciutadanes contra l'abandonament d'animals de companyia fossin més efectives per disminuir la derivació d'animals cap als refugis.

Ara, l'ONGD Nova Eucària espera poder reunir-se amb els ajuntaments per tal d'assessorar-los en la implantació i gestió d'aquest servei.

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: