Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les Borges del Camp convertirà Cal Borrassó en un Centre d'Interpretació de l'Oli

L'Ajuntament recuperarà l'edifici en mal estat on hi ha l'antiga premsa d'oli, que es troba als baixos amb tots els elements i maquinària original

Les Borges recupera l'edifici i la premsa de Cal Borrassó on hi instal·larà un Centre d'Interpretació de l'Oli Les Borges recupera l'edifici i la premsa de Cal Borrassó on hi instal·larà un Centre d'Interpretació de l'Oli AJUNTAMENT DE LES BORGES DEL CAMP
Gastronomia Redacció Infocamp
Dilluns, 24 Gener 2022 21:10

L'Ajuntament de les Borges del Camp ha iniciat el procés de recuperació i transformació de l'edifici i de l'antiga premsa d'oli de Cal Borrassó, tot plegat amb l'objectiu d'habilitar aquest espai, ubicat al número 9 del carrer Verdaguer, com a futur Centre d'Interpretació de l'Oli. L'immoble és al nucli antic de les Borges del Camp.

L'edifici, que l'Ajuntament ha comprat recentment, està en mal estat a causa del deteriorament que ha patit en els últims anys per falta de conservació i manteniment. Darrerament hi ha hagut diverses ensulsiades i caigudes tant d'una part de la coberta com de forjats i parets interiors.

La casa, entre mitgeres, té tres plantes i és en un solar que ocupa 125m2. Als baixos hi ha l’antiga premsa d'oli amb tots els elements i maquinària originals i necessaris per a la producció d'oli d'oliva que, un cop finalitzi tota la intervenció, passarà a ser el principal reclam d'un espai expositiu dedicat a donar a conèixer tant el sistema de producció de l'oli com altres productes artesans i el passat agrícola i rural de les Borges. La maquinària completa està en molt bon estat de conservació, destacant les curres de granit de les pedreres dels Codolars i la premsa de 1911, que va ser la més antiga en funcionament al Baix Camp.

L'actuació

Ara, i de forma immediata, l'Ajuntament ha realitzat una primera actuació consistent a deixar únicament les façanes, el forjat de la primera planta i la maquinària de la premsa d'oli. La coberta i els forjats de les plantes intermèdies han estat enderrocats i retirats posant especial atenció en apuntalar i consolidar l'estructura dels edificis adjacents per evitar-hi qualsevol afectació. El pressupost d'aquesta primera actuació és de 26.000 euros.

Posteriorment, i en una segona fase, es reconstruirà la coberta i els forjats, s'hi farà una caixa d'escales i una caixa per a un ascensor, es renovarà el paviment i es condicionarà l'espai per fer-ne un museu i centre d'interpretació. El nou immoble comptarà amb sistemes de ventilació, climatització i enllumenat obtinguts mitjançant energies renovables i amb elements didàctics d'informació per a la museïtzació de l'espai.

El termini d'execució d'aquesta segona fase és de vuit mesos a comptar des de l'adjudicació de l'obra i té un pressupost de licitació de 154.000 euros.

L'Ajuntament ha presentat aquest projecte al programa europeu Leader a fi i efecte d'obtenir finançament de la Unió Europea. Un cop es posi en marxa, el nou Centre d'Interpretació de l'Oli passarà a formar part del conjunt d'espais que promouen i donen a conèixer l'oli de la DOP Siurana, de la qual les Borges en forma part.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: